Συμφωνία στην ΕΕ για ένατο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Συμφωνία στην ΕΕ για ένατο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Διαφωνίες στο εσωτερικό των «27» για τη διάρκεια του πακέτου κυρώσεων, αλλά και για το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν κάποιες από αυτές

eu
Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην επιβολή νέου, κατά σειρά ένατου, πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το νέο πακέτο κυρώσεων στις 7 Δεκεμβρίου, προτείνοντας την προσθήκη σχεδόν 200 φυσικών προσώπων και οντοτήτων στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων και τριών τραπεζών της Ρωσίας.

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν είχε εισηγηθεί την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης στη ρωσική βιομηχανία εξόρυξης, την απαγόρευση εξαγωγής στη Ρωσία εξαρτημάτων για την κατασκευή UAVs (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) και αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την «πολεμική μηχανή» της Μόσχας.

Η επεξεργασία των μέτρων είχε «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες λόγω διαφωνιών για την εξαγωγή λιπασμάτων από τη Ρωσία, αναφέρει το Politico. Αν και κάποιες χώρες έβλεπαν θετικά τη χαλάρωση των μέτρων για να βοηθηθούν και οι χώρες που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου, μια σειρά από ανατολικά κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία διαφωνούσαν.

Διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το Politico, αναφέρουν ότι η Ουγγαρία απέρριψε την έκκληση της Λιθουανίας για παράταση των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία για 12 μήνες. Τελικά οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε εξάμηνη παράταση.

Το πακέτο κυρώσεων εγκρίθηκε την Πέμπτη σε επίπεδο πρεσβευτών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαφωνία ως την Παρασκευή το μεσημέρι, οι κυρώσεις θα υιοθετηθούν και επίσημα.

Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ και η Ουκρανία είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι κυρώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, με μήνυμά τους προς τους υπουργούς της ΕΕ είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα να διευκολυνθούν οι Ρώσοι ολιγάρχες. Αυτό «θα υπονόμευε την κοινή μας προσπάθεια να σταματήσουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν».



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Να κλείσει επειγόντως το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ιμάμογλου κατά Ερντογάν: Aνταμοιβή για την επιτυχία μου η παράνομη τιμωρία που μου επιβλήθηκε

«Ο Γκριεζμάν έχει τρεις πνεύμονες» είπε ο πατέρας του διεθνή Γάλλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης