Κροατία: Στο «σφυρί» γιοτ ολιγάρχη, αξίας 200 εκατ. δολαρίων - Τα χρήματα θα δοθούν στην Ουκρανία

Κροατία: Στο «σφυρί» γιοτ ολιγάρχη, αξίας 200 εκατ. δολαρίων - Τα χρήματα θα δοθούν στην Ουκρανία

Το 92,5 μέτρων σούπερ γιοτ έχει κατασχεθεί – Ανήκε στον «σκοτεινό πρίγκιπα» της ουκρανικής πολιτικής και κουμπάρο του Πούτιν που είχε συλληφθεί από τον Ζελένσκι

Viktor_Medvedchuk
Σε δημοπρασία θα βγει το σούπερ γιοτ Royal Romance του ολιγάρχη και φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος υπόκειται σε καθεστώς κυρώσεων. Το σκάφος κατασχέθηκε αυτή τη χρονιά στην Κροατία, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της χώρας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κροατικό δικαστήριο αποφάσισε τη μεταφορά του πολυτελέστατου σκάφους στην ουκρανική υπηρεσία Ανάκτησης και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, στην οποία και θα περιέλθουν τα χρήματα που θα προέλθουν από τη δημοπρασία.

Το σούπερ γιοτ έχει αξία 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατασκευασμένο από τα ολλανδικά βασιλικά ναυπηγία Feadship, το σκάφος έχει μήκος 92,5 μέτρων, διαθέτει καμπίνες για 14 άτομα, χώρο για 21 άτομα και πισίνα πλάτους τεσσάρων μέτρων.

Η δημοπρασία θα είναι η πρώτη πώληση στο όνομα των πολιτών της Ουκρανίας από τότε που οι δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων ολιγαρχών, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

royal_romance_yacht


Ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της ουκρανικής πολιτικής

Κλείσιμο
Ο Μεντβεντσούκ, 68 ετών, είναι φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός, που συνελήφθη στην Ουκρανία τον Απρίλιο. Πλέον βρίσκεται στη Ρωσία, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων που έγινε τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, τον αποκαλούν ως τον «σκοτεινό πρίγκιπα» της ουκρανικής πολιτικής. Ο Πούτιν, κατά δήλωσή του, είναι «προσωπικός φίλος». Η σχέση τους έγινε και πιο στενή, όταν ο Ρώσος πρόεδρος βάφτισε την κόρη του Μεντεντσούκ, Ντάρια.

Πριν την εισβολή, ο Μεντβεντσούκ ήταν πρόεδρος της φιλο-Ρωσικής πολιτικής οργάνωσης «Ουκρανική Επιλογή» και αντίθετος στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Το όνομά του, όπως και της συζύγου του Οκσάνα Μαρτσένκο βρισκόταν στον κατάλογο των κυρώσεων που επέβαλε η Ουκρανία από τις 19 Φεβρουαρίου 2021, καθώς τους κατηγορεί ότι έδινε χρήματα από το διυλιστήριό του με έδρα τη Ρωσία στους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και της Λουχάνσκ.

Zelenskyy says Ukraine captures pro-Putin politician Viktor Medvedchuk | World English News | WION


Ουκρανοί αξιωματούχοι επιθεώρησαν το γιοτ που έχει κατασχεθεί


Η Arma, όπου περνά η κυριότητα του σούπερ γιοτ μέχρι τη δημοπρασία, είναι ειδικό τμήμα της ουκρανικής κυβέρνησης, με στόχο να εντοπίσει, να ιχνηλατήσει και να διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από διαφθορά. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας ταξίδεψαν στην Κροατία και επιθεώρησαν το κατασχεμένο γιοτ που ανήκει σε μέλη της οικογένειας του Ουκρανού πολιτικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Arma αναζήτησε το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας και πλέον διατηρεί την οικονομική του αξία που θα αποκτήσει μετά από πώληση σε δημοπρασίες.

Η κροατική εφημερίδα Jutarnji list έγραψε ότι η αστυνομία της Κροατίας έκανε έφοδο στο γιοτ τον περασμένο μήνα για λογαριασμό του FBI.

ROYAL ROMANCE Yacht built in 2015 by Feadship (303.48ft /92.5m) Mega Yacht !! IBIZA & FORMENTERA


Τον Σεπτέμβριο πουλήθηκε γιοτ Ρώσου ολιγάρχη

Πάντως, τον Σεπτέμβριο, ένα σούπερ γιοτ 72,5 μέτρων που κατασχέθηκε από τον Ρώσο ολιγάρχη Ντμίτρι Παμπγιάνσκι πουλήθηκε μέσω δημοπρασίας σε ανώνυμο αγοραστή για 37,5 εκατομμύρια δολάρια, στην πρώτη πώληση τέτοιου είδους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη, που βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων, διαθέτει πισίνα, αίθουσα κινηματογράφου 3D, γυμναστήριο, μπάνιο με υδρομασάζ και πλήρως εξοπλισμένο σπα. Ωστόσο, δεν πουλήθηκε προς όφελος του ουκρανικού λαού, όπως αναμένεται ότι θα συμβεί με το σκάφος του Μεντβεντσούκ, αλλά για λογαριασμό της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan που καταλόγισε στον ολιγάρχη χρέος 20,5 εκατομμυρίων δολαρίων.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Γεωργιανός διευθυντής της Balenciaga ζητά συγγνώμη για τα σαδομαζοχιστικά αρκουδάκια


Αφιέρωμα της FAZ στον Έλληνα μεγιστάνα που ίδρυσε μία «πράσινη» πόλη στο Τέξας


«Βόμβα» από τον Κάνιε Γουέστ: «Τσάκωσα την Κιμ με τον Κρις Πολ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης