Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ως και 18 δισ. ευρώ μπορεί να κοστίσει η ανοικοδόμηση της Μαριούπολης» λέει Ευρωπαίος αρχιτέκτονας

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ως και 18 δισ. ευρώ μπορεί να κοστίσει η ανοικοδόμηση της Μαριούπολης» λέει Ευρωπαίος αρχιτέκτονας

Οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση, καθώς δεν γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθοε τηες καταστροφής στη Μαριούπολη, είπε ο επικεφαλής συνασπισμού που έχει αναλάβει α σχεδιάσει την ανοικοδόμηση ουκρανικών πόλεων

marioupoli
Η ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, η οποία καταστράφηκε από τους Ρώσους μέχρι να πετύχουν την κατοχή της, μπορεί να κοστίσει - κατά προσέγγιση - από 12 ως και 18 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ουκρανικό μέσο Ukrinform ο Φούλκο Τρέφερς, ο Ολλανδός αρχιτέκτονας και συνιδρυτής του συνασπισμού Ro3kvit για την αποκατάσταση των ουκρανικών πόλεων.

«Στην πραγματικότητα, τώρα όλοι οι αριθμοί είναι αρκετά προσεγγιστικοί. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις σε βάθος, επειδή δεν γνωρίζουμε τι θα απομείνει από τη Μαριούπολη... Ο αριθμός που άκουσα σαν εκτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 12 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το καλύτερο δεν είναι πάντα το πιο ακριβό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πόλη που να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε.



Ο Ολλανδός αρχιτέκτονας σημείωσε ότι το σχέδιο ανοικοδόμησης της Μαριούπολης έχει ήδη αναπτυχθεί.

«Έχουμε ένα σχέδιο και μια βασική ομάδα περίπου 8-9 ατόμων. Αποτελείται από κατοίκους της Μαριούπολης που έζησαν εκεί πέρυσι ή ως παιδιά ή, όπως εγώ, εργάστηκαν εκεί. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης πολεοδόμους και οικολόγους που δεν έχουν πάει ποτέ εκεί, αλλά ελπίζουν να φέρουν φρέσκες ιδέες στο έργο. Αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολα ερωτήματα. Είμαστε πολύ ταπεινοί, δεν ξέρουμε αν μπορούμε να βρούμε τις σωστές απαντήσεις σε αυτά. Προσπαθούμε, όμως, να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να αναβιώσει η πόλη και τι χρειάζεται γι' αυτό. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 θέματα που πρέπει να καλύψουμε. Συγκεκριμένα, η φύση και η οικολογία, η οικονομία και η απασχόληση, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός... Πρέπει να σκεφτούμε την κινητικότητα, τις μεταφορές, το αεροδρόμιο», δήλωσε ο Τρέφερς.



Κλείσιμο
Ο αρχιτέκτονας μίλησε επίσης για τον αστικό συνασπισμό Ro3kvit, ο οποίος ενώνει οργανώσεις και ειδικούς που εργάζονται σε εθελοντική βάση. «Ορισμένοι από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες είναι επαγγελματίες με πολύ σημαντικά προσόντα. Συγκεκριμένα, ο πρώην επικεφαλής αρχιτέκτονας των Κάτω Χωρών, Κέες Κριστιάνσε, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας μας. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε την ομάδα, περισσότεροι από 80 ειδικοί έχουν συγκεντρωθεί μέσα σε έξι μήνες. Καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων - πρόκειται για την αρχιτεκτονική, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον αστικό σχεδιασμό, καθώς και την ενέργεια, την κινητικότητα, την οικονομία, την οικολογία, την πολιτιστική κληρονομιά, τον δημόσιο χώρο και την κυκλική οικονομία, τον κυκλικό σχεδιασμό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επίσης αρκετά έργα που σχετίζονται με συγκεκριμένα κτίρια, ενώ υπάρχουν και επενδυτές που είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι για την Ουκρανία.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ξεκίνησε η έρευνα για τη ΜΚΟ HumanRights 360 - Απιστία και εγκληματική οργάνωση ψάχνει η εισαγγελία

Θρήνος για τον αρχισμηνία που σκοτώθηκε στη Μεσογείων - Έτρεχε για να προλάβει το λεωφορείο

Πάρτι στο Twitter με τους «παγετώνες που καταστρέφουν την παραγωγή στην Πέλλα» του Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης