Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος «ξήλωσε» τη διοίκηση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος «ξήλωσε» τη διοίκηση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas

Διαπιστώθηκαν προβλήματα διαχείρισης και ηθικής - Πρώην υπάλληλος της οργάνωσης κατηγόρησε τον γενικό γραμματέα της Caritas για bullying και αδυναμία διαχείρισης κρίσεων

PAPAS_FRAGISKOS
Στην καθαίρεση της διοίκησης του διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού του Βατικανού, Caritas Internationalis, προχώρησε την Τρίτη ο Πάπας Φραγκίσκος, διορίζοντας, ταυτόχρονα, προσωρινή ηγεσία, καθώς μια επιθεώρηση από εξωτερική ομάδα ελέγχου διαπίστωσε προβλήματα διαχείρισης και ηθικής.

Στη σχετική ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρεται ότι η επιθεώρηση που έγινε, δεν διαπίστωσε στοιχεία οικονομικής κακοδιαχείρισης ή σεξουαλικής ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ωστόσο, προέκυψαν άλλα ζητήματα, με «πραγματικές ελλείψεις» που διαπιστώθηκαν στη διαχείριση και «βλάπτουν σοβαρά το ομαδικό πνεύμα και το ηθικό του προσωπικού».

Με απόφαση του Φραγκίσκου, απομακρύνθηκε ο γενικός γραμματέας της Caritas Internationalis, Αλούσιους Τζον, ο οποίος είχε εκλεγεί στη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης ψηφοφορίας το 2019, καθώς και τα μέλη της ομάδας ηγεσίας και διακυβέρνησης. Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν την ηγεσία σε κανέναν από τους 162 εθνικούς οργανισμούς ανάπτυξης και αρωγής που απαρτίζουν την παγκόσμια συνομοσπονδία Caritas.

Η Caritas Internationalis είναι μία από τις κύριες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Αγίας Έδρας και λειτουργεί ως παγκόσμια ομπρέλα για τις εθνικές και περιφερειακές ομοσπονδίες που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 200 χώρες. Η γραμματεία με έδρα τη Ρώμη ανέφερε έσοδα περίπου 5,1 εκατ. ευρώ το 2020 και δαπάνες 4,4 εκατ. ευρώ.

Ο Τζον, που κατάγεται από την Ινδία, είχε εισαχθεί στη διοικητική δομή της Caritas Internationalis ως επικεφαλής ανάπτυξης το 2013 από την προηγούμενη γενική γραμματέα της, Μισέλ Ρόι, προερχόμενος από τη γαλλική ομοσπονδία Caritas, γνωστή ως Secours Catholique. Όταν έληξε η θητεία της Ρόι, ο Τζον έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα και κέρδισε, αφού άλλοι αρχικοί υποψήφιοι αποσύρθηκαν.

Ένας πρώην υπάλληλος της Caritas που συνεργάστηκε με τους εξωτερικούς επιθεωρητές φέρεται να αφηγήθηκε περιπτώσεις εκφοβισμού και αδυναμίας διοίκησης από τον Τζον, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των επιπτώσεων ενός σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης στις επιχειρήσεις της οργάνωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο πρώην υπάλληλος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επικαλούμενος φόβο αντιποίνων.

Κλείσιμο
Ο Φραγκίσκος όρισε ως προσωρινό διαχειριστή της Caritas Internationalis τον Πιερ Φραντσέσκο Πινέλι, έναν οργανωτικό σύμβουλο που είχε συμμετάσχει στην εξωτερική αξιολόγηση και θα ηγηθεί της οργάνωσης μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές για την ανάδειξη γενικού γραμματέα το 2023.


Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατέρας Αντώνιος δεν είναι αυτό που φαίνεται» - Φίλος του 19χρονου επιβεβαιώνει τη μαρτυρία

Ένταση στα Βαλκάνια: Προς «κλιμάκωση της βίας» οδεύει το Κόσοβο, προς τη Μόσχα η Βουλγαρία

Σεξουαλική επίθεση σε 14χρονη από 30χρονο μέσα σε τρόλεϊ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης