Η Κίνα εξηγεί γιατί ο Σι τα «έχωσε» στον Τριντό: Η διαρροή στα Μέσα δεν συνάδει με συνομιλίες υψηλού επιπέδου

Η Κίνα εξηγεί γιατί ο Σι τα «έχωσε» στον Τριντό: Η διαρροή στα Μέσα δεν συνάδει με συνομιλίες υψηλού επιπέδου

Το Πεκίνο έχει προβεί σε αυστηρή διαμαρτυρία στην καναδική πλευρά – Το βίντεο αποτύπωσε μια σπάνια στιγμή ειλικρίνειας για τον Κινέζο πρόεδρο

xi_trideau1
Μια έντονη συζήτηση ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) αυτή την εβδομάδα προκλήθηκε από τη διαρροή λεπτομερειών μιας συνομιλίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Βίντεο που αναρτήθηκε από καναδικά δίκτυα προχθές Τετάρτη δείχνει τον Σι να λέει στον Τριντό, μέσω διερμηνέα, πως «ό,τι συζητήσαμε διέρρευσε στον Τύπο, αυτό δεν είναι σωστό».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, απαντώντας σε μια ερώτηση σήμερα, είπε πως ο Τριντό πλησίασε τον Σι στη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής της G20 την Τρίτη και οι δυο τους είχαν μια σύντομη συνομιλία.

«Λίγο μετά, το Ρόιτερς, επικαλούμενο πρόσωπο στην καναδική κυβέρνηση, είπε πως ο Τριντό ήγειρε σοβαρές ανησυχίες για τις λεγόμενες πράξεις κινεζικής ανάμιξης», είπε η Μάο στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενη σε ένα ρεπορτάζ εκείνη την ημέρα για τη συνομιλία των δύο ηγετών.

Αυστηρή διαμαρτυρία της Κίνα στην καναδική πλευρά

«Η κινεζική πλευρά έχει ήδη προβεί σε αυστηρή διαμαρτυρία στην καναδική πλευρά γι΄αυτό, τονίζοντας πως η αυθαίρετη διαρροή συνομιλιών μεταξύ ηγετών στον έξω κόσμο δεν συνάδει με την κοινή λογική συνομιλιών υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε ο Μάο.

Το βίντεο αποτύπωσε μια σπάνια στιγμή ειλικρίνειας για τον Σι, η εικόνα του οποίου φιλοτεχνείται προσεκτικά από τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Κλείσιμο
Ο Τριντό απάντησε στις επικρίσεις του Σι για τις διαρροές λέγοντας: «Στον Καναδά πιστεύουμε στον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο και αυτό θα συνεχίσουμε να έχουμε, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά μαζί αλλά θα υπάρχουν πράγματα για τα οποία διαφωνούμε».

Ενώ το συμβάν καλύφθηκε ευρέως από ξένα ΜΜΕ, δεν έχει υπάρξει κάλυψή του στην Κίνα και το υπουργείο Εξωτερικών δεν περιέλαβε αναφορές σε αυτό στη δημοσιοποιημένη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, όπου τέθηκαν τέσσερις ερωτήσεις σε σχέση με το συμβάν.

Η συνάντηση των ηγετών υπογράμμισε τις διμερείς εντάσεις που είναι υψηλές μετά τη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei Technologies, της Μενγκ Ουαντζού, το 2018 και στη συνέχεια τη σύλληψη δύο Καναδών με κατηγορίες για κατασκοπία.

Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αυξήθηκε ξανά αυτό τον μήνα όταν ο Τριντό κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση για «επιθετική» ανάμιξη στις καναδικές εκλογές.

Η εκπρόσωπος Μάο χαρακτήρισε σήμερα την κατηγορία αυτή «απόλυτη ανοησία».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία προχωρούν στην ανάπτυξη μαχητικού που θα αντικαταστήσει Rafale και Eurofighter


Στις 9 Ιανουαρίου η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας


«Ο πατέρας Αντώνιος τα γνωρίζει όλα» λένε παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης