Σι Τζινπίνγκ vs Τζάστιν Τριντό: Ο γόνος και ο δράκος

Σι Τζινπίνγκ vs Τζάστιν Τριντό: Ο γόνος και ο δράκος

Ο σύντομος λεκτικός διαξιφισμός των δύο ηγετών στο περιθώριο της G20 ήταν ουσιαστικά η μετωπική σύγκρουση δύο πολύ διαφορετικών κόσμων

trudeau_xi_jiping_xr
Ο Σι Τζινπίνγκ είναι 69 ετών και μόλις πριν από μερικές ημέρες συμπλήρωσε μία δεκαετία ως ηγέτης της Κίνας. Από την άλλη, ο Τζάστιν Τριντό είναι 50 ετών και είναι πρωθυπουργός του Καναδά από το 2015. Ο πρώτος, καίτοι ηγείται μιας καπιταλιστικής υπερδύναμης, μοιάζει να αποτελεί φυσικό απόγονο της κομμουνιστικού τύπου μοναρχίας, δηλαδή άξιο συνεχιστή της προσωπολατρείας που καλλιεργήθηκε γύρω από τον Μάο Τσε Τουνγκ, ή ακόμη και τον Ιωσήφ Στάλιν. Εξάλλου ο Σι Τζινπίνγκ κατέχει το αξίωμα του προέδρου της Κίνας, λόγω της σύμφυτης με αυτό ιδιότητάς του ως γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της πατρίδας του. Μάλιστα, ο Σι είναι ο δεύτερος σύντροφος στην ιστορία του ΚΚΚ ο οποίος έχει εκλεγεί τρεις φορές για τη θέση του γενικού γραμματέα. Ο πρώτος ήταν ο ίδιος ο Μάο.

Επίσης, ο Σι Τζινπίνγκ έχει κατηγορηθεί ως αυταρχικών αντιλήψεων και πρόθυμος οπαδός της σταλινικής φιλοσοφίας στην άσκηση της εξουσίας: Η μυστικοπάθεια, η ασφυκτική λογοκρισία, η παγερή αδιαφορία για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, η πρωτοφανώς εκτεταμένη και πανταχού παρούσα παρακολούθηση των Κινέζων πολιτών αποτελούν βασικά συστατικά της κυβερνητικής νοοτροπίας που χαρακτηρίζει τον Σι.



Άλλωστε, πριν από λίγο καιρό ο Σι Τζινπίνγκ είχε σοκάρει την οικουμένη για τον αδυσώπητο κυνισμό με τον οποίον απέβαλε από το τελευταίο Συνέδριο του ΚΚΚ, κυριολεκτικά σηκωτό, τον προκάτοχό του, Χου Ζιντάο. Ο Σι είναι πανίσχυρος και δεν διστάζει να το επιδεικνύει, χωρίς να δίνει την παραμικρή σημασία στα προσχήματα.

Σε ό,τι αφορά στον Τζάστιν Τριντό, το χάσμα νοοτροπίας που τον χωρίζει από τον Σι Τζινπίνγκ δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Ο Καναδός πρωθυπουργός καλλιεργεί συστηματικά τη δημόσια εικόνα ενός αντισυμβατικού, προοδευτικού ηγέτη, ο οποίος στηρίζει ένθερμα και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. Κάτι που επιβεβαιώνεται είτε στην καταπάτηση της εθιμοτυπίας και του επίσημου πρωτοκόλλου με παράτολμες ενδυματικές επιλογές, είτε στην άμεση, ενεργή ανάμειξη σε κοινωνικά κινήματα υπέρ των μειονοτήτων κ.λπ.

Κλείσιμο
Επιπλέον, όμως, ο Τριντό προέρχεται από ένα οικογενειακό περιβάλλον που δεν ζούσε απλώς ελεύθερα, αλλά μάλλον ελευθεριακά. Φερ' ειπείν η μητέρα του, η διαβόητη Μάργκαρετ Τριντό, μολονότι ήταν η πρώτη κυρία του Καναδά ως σύζυγος του πρωθυπουργού Πιέρ Τριντό, απολάμβανε τη ζωή της με τον πλέον χαλαρό ηθικό κώδικα, συνάπτοντας ευκαιριακές εξωσυζυγικές σχέσεις, συμμετέχοντας σε οργιαστικά πάρτι συντροφιά με τους Ρόλινγκ Στόουνς κ.ο.κ.

Επομένως, όταν ο Σι Τζινπίνγκ επετίμησε τον Τζάστιν Τριντό για τη διαρροή στα ΜΜΕ μιας κατ' ιδίαν συνομιλίας που είχε διαμειφθεί μεταξύ τους, στην πραγματικότητα συγκρούστηκαν μετωπικά δύο κόσμοι. Δύο εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες, δύο αντίθετες πολιτικές παραδόσεις, αυτή του δυτικού τύπου φιλελευθερισμού με την ερμητική, χαλύβδινη αυστηρότητα που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ένα από τα τελευταία, έστω και κατ' όνομα, εναπομείναντα κομμουνιστικά καθεστώτα στον πλανήτη.

«Όλα όσα συζητήσαμε διέρρευσαν στα media. Και αυτό δεν είναι πρέπον» είπε πίσω από το παγερό μειδίαμά του ο Κινέζος πρόεδρος, επιπλήττοντας τον Τριντό ενώπιον κάμερας η οποία κατέγραφε τη σκηνή. Ο Καναδός πρωθυπουργός εισπράττει την παρατήρηση συγκαταβατικά και με ένα νεύμα κατανόησης. Αλλά ο Σι δεν πτοείται: «Δεν είναι αυτός τρόπος να κάνουμε διάλογο. Απαιτείται αμοιβαία ειλικρίνεια, ειδάλλως ποιος ξέρει τι αποτέλεσμα θα παραχθεί». Τότε ο Τριντό αντεπιτέθηκε, τονίζοντας ότι «εμείς στον Καναδά πιστεύουμε στον ελεύθερο, ανοικτό και ειλικρινή διάλογο. Και, άρα, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εποικοδομητική συνεργασία μαζί σας, θα υπάρχουν όμως θέματα στα οποία θα διαφωνούμε». Σε αυτό ο Σι Τζινπίνγκ απάντησε απλώς «θα πρέπει όμως πρώτα να θέσουμε το πλαίσιο κανόνων γι' αυτό το διάλογο».

Ο σύντομος λεκτικός διαξιφισμός Σι-Τριντό συνέβη στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο Μπαλί. Και ενώ επί του παρόντος είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος τον αντίκτυπο που θα έχει μελλοντικά η ενόχληση του Κινέζου ηγέτη για την αδιακρισία εκ μέρους του Τριντό, αξίζει να αναφερθεί το εξής παράδοξο:

Το 2013, όταν ακόμη ο Τζάστιν Τριντό ήταν υποψήφιος και επίδοξος πρωθυπουργός του Καναδά, μιλώντας σε μια συγκέντρωση για την εξασφάλιση οικονομικής ενίσχυσης στην προεκλογική εκστρατεία του, εξομολογήθηκε ότι θαυμάζει την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού της Κίνας. Επί λέξει ο Τριντό είχε δηλώσει τότε ότι «υπάρχει ένα επίπεδο θαυμασμού, τον οποίον πραγματικά τρέφω για την Κίνα, επειδή η κατά βάσιν δικτατορία επιτρέπει στους κυβερνώντες να εφαρμόζουν άμεσα την πολιτική τους. Βρίσκω ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το να έχεις μια δικτατορία και να κάνεις ό,τι θέλεις».



Ειδήσεις σήμερα:

Με ελικόπτερα, drones και «Αύρες» τα μέτρα για την πορεία του Πολυτεχνείου - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει «βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου»

Ανησυχία στην Τουρκία για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης