Κρυπτονομίσματα: Η άνοδος και η χρεοκοπία του «βασιλιά των crypto» Μπάνκμαν Φριντ

Κρυπτονομίσματα: Η άνοδος και η χρεοκοπία του «βασιλιά των crypto» Μπάνκμαν Φριντ

Πώς η ψηφιακή αυτοκρατορία του ατημέλητου δισεκατομμυριούχου βάρεσε «κανόνι» μέσα σε μία νύχτα χάνοντας 991,5 εκατ. δολάρια 

bankman-fried
Τον 30χρονο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ  οι περισσότεροι τον έμαθαν εξαιτίας της πολύ πρόσφατης κατάρρευσης της εταιρείας του (διαχείρισης κρυπτονομισμάτων) FTX. Η καθαρή περιουσία του, στην κορύφωσή της έφθανε τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Οκτώβριο του 2022, είχε εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, στις 8 Νοεμβρίου 2022 εν μέσω κρίσης φερεγγυότητας του FTX, η καθαρή του περιουσία υπολογίστηκε ότι μειώθηκε κατά 94% σε μια ημέρα στα 991,5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας στην ιστορία του δείκτη. Μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2022, ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg θεωρούσε ότι ο Μπάνκμαν Φριντ δεν είχε ούτε ένα δολάριο!

Ποιος είναι όμως αυτός ο (πρώην) δισεκατομμυριούχος, που τίποτε δεν αποκλείει να ξαναγίνει το ίδιο κάποτε;

Πολύ έξυπνος για να μη βαριέται εύκολα

Γεννήθηκε το 1992 στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ σε οικογένεια ακαδημαϊκών και μεγάλωσε μέσα σε μια εβραϊκή οικογένεια της ανώτερης μεσαίας τάξης στην Καλιφόρνια. Είναι γιος της Μπάρμπαρα Φριντ και του Τζόζεφ Μπάνκμαν, που είναι και οι δύο καθηγητές της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ. Παρακολούθησε το Mathcamp Καναδά/ΗΠΑ, ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα για ταλαντούχους στα Μαθηματικά μαθητές γυμνασίου. Από το 2010 έως το 2014, σπούδασε στο περίφημο ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης), απ΄όπου αποφοίτησε με πτυχίο στη Φυσική και τα Μαθηματικά.

image_6487327


Εντάχθηκε στην Jane Street Capital το 2013, ένα μεγαθήριο της Wall Street, που έκανε συναλλαγές 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.
Τα παράτησε τέσσερα χρόνια αργότερα, μετακόμισε στον φιλελεύθερο θύλακα του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια και ξεκίνησε την Alameda Research ( σ.σ. εταιρεία που με χρήση αλγορίθμων και προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών — βασισμένων σε απλά ή πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα— εντοπίζει και αξιοποιεί διαθέσιμες ευκαιρίες συναλλαγών).

Η ίδια η FTX ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2019 και τρία χρόνια αργότερα αποτιμήθηκε στα εντυπωσιακά 32 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία είχε αρχικά την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, αλλά μετέφερε την έδρα της στις Μπαχάμες τον Σεπτέμβριο του 2021, εν μέρει λόγω της καταστολής των κρυπτονομισμάτων από την Κίνα.

Κλείσιμο
Όπως λέει ο στενός φίλος από τα φοιτητικά χρόνια και συνεργάτης του, Γκάρι Γουάνγκ, με την FTX «επιτέλους δεν βαριέται».

image_6487327__4_


Αλτρουιστής, βίγκαν, λιτοδίαιτος και ευφυΐα

Στην πραγματικότητα, ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ είναι ένας αυτοαποκαλούμενος «αποτελεσματικός αλτρουιστής», ένας χαρακτηρισμός, που μπορεί να οριστεί χαλαρά ότι χρησιμοποιεί τους πόρους που έχει στη διάθεσή του για να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο καλό σε πολλούς. Είναι ένας παθιασμένος ακτιβιστής του οποίου το ίδρυμα FTX, το φιλανθρωπικό σκέλος της εταιρείας που έκλεισε, έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης. ΄Εκανε επίσης δωρεά 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2020. Όμως η κατάρρευση του FTX σώριασε την περιουσία του -και τις αλτρουιστικές του φιλοδοξίες- σε ερείπια.

image_6487327__1_


Είναι αυστηρά βίγκαν εδώ και πολλά χρόνια, κοιμάται τέσσερις ώρες τη μέρα, οδηγεί μια απλή Toyota Corolla, αποφεύγει τα επώνυμα ρούχα και κυκλοφορεί με αθλητικά παπούτσια και φόρμες και εμφανίζεται μονίμως ατημέλητος, διότι δεν δίνει την παραμικρή σημασία σ΄αυτά. Ζει σε ένα διαμέρισμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στις Μπαχάμες -ο ίδιος χώρος είναι και το γραφείο του- μαζί με εννέα από τους συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένης της Καρολάιν ΄Ελισον, 28 ετών, που λέγεται πως είναι η σχέση του. Η Έλισον, φανατική του Χάρι Πότερ ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος της Alameda Research, της εμπορικής εταιρείας που ξεκίνησε ο Μπάνκμαν Φριντ και η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πτώση της FTX. Είναι απόφοιτος μαθηματικών του Stanford και κόρη δύο οικονομολόγων, οι οποίοι επίσης εργάζονταν στην Jane Street. Και όπως ο Μπάνκμαν Φριντ, προέρχεται από μια οικογένεια του ακαδημαϊκού χώρου: Πατέρας της είναι ο Γκλεν Έλισον, καθηγητής Οικονομικών στο ΜΙΤ.

Ο Μπάνκμαν Φριντ επιβεβαίωσε με ένα tweet την Πέμπτη ότι η Alameda επίσης κλείνει τις δραστηριότητες μετά την κατάρρευση της FTX.

Το πολυτελές ρετιρέ-γραφείο-κοινόβιο στις Μπαχάμες

Είναι πιθανό ότι η μόνη πολυτέλεια που θα χρειαστεί να εγκαταλείψει ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ μετά την κατάρρευση του FTX είναι το καταπληκτικό του ρετιρέ στον φορολογικό παράδεισο των Μπαχάμας. Οι λάτρεις του κινηματογράφου θα αναγνωρίσουν την ακτογραμμή γύρω από λημέρι αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων του ιδρυτή του FTX, ως την παραδεισένια παραλία όπου ο Ντάνιελ Κρεγκ αναδύθηκε από τον ωκεανό ως Τζέιμς Μποντ στο Casino Royale. Ενώ άλλοι δισεκατομμυριούχοι όπως ο ΄Ελον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος γλεντούν στα γιοτ ή δειπνούν στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, ο Μπάνκμαν Φράιντ ξοδεύει τον (πολύ περιορισμένο) ελεύθερο χρόνο του παίζοντας League of Legends, ένα διαδικτυακό παιχνίδι φαντασίας. Τον υπόλοιπο χρόνο, εργάζεται και μελετά γραφήματα στις έξι οθόνες υπολογιστών σε ένα χώρο εργασίας που δεν απέχει και πολύ από το control room ενός διαστημικού σταθμού. Πέρα από το εκπληκτικό ρετιρέ, ζει έναν πολύ λιτό τρόπο ζωής για έναν νεαρό άντρα που, μέχρι αυτή την εβδομάδα, είχε μια περιουσία αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

image_6487327__2_


Ο Μπάνκμαν Φριντ και ο στενός κύκλος των συνεργατών του, εγκαταστάθηκαν στο εντυπωσιακό ρετιρέ του πανάκριβου θέρετρου Albany του νησιού, όπου οι τιμές στα δωμάτια διακοπών ξεκινούν από περίπου 3.000 δολάρια τη βραδιά. Ο στενός κύκλος των συνεργατών του περιλαμβάνει εννέα άτομα από το προσωπικό του FTX και Alameda, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή και Chief Technology Officer της εταιρείας, Γκάρι Γουάνγκ και του Διευθυντή Μηχανικής Νισάντ Σινχ. Η ομάδα των δέκα λέγεται ότι χωρίζεται σε πέντε ζευγάρια που είτε έχουν ή είχαν σχέσεις στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το Coindesk (σ.σ. ειδησεογραφικός ιστότοπος που ειδικεύεται στο bitcoin και στα ψηφιακά νομίσματα), το άρθρο του οποίου για τα οικονομικά του FTX προηγήθηκε της πτώσης του, «την όλη επιχείρηση διοικούσε μια συμμορία παιδιών στις Μπαχάμες». Οι Μπάνκμαν Φριντ, Γουάνκγ και Σίνχ, σύμφωνα με πληροφορίες του Coindesk από άτομο που γνώριζε τα εσωτερικά της ομάδας, ήταν αυτοί που έλεγχαν «τον κωδικό, την αντίστοιχη μηχανή του χρηματιστηρίου και τα κεφάλαια και θα έκανε τα πάντα ο ένας για τον άλλον».

Ο Μπάνκμαν Φριντ γνώρισε κάποια από τα άτομα της ομάδας του FTX στο Epsilon Theta, μια «αδελφότητα» στο MIT που έχει σαν αρχή «αντικαταστήστε το αλκοόλ με τα πιο τρελά πράγματα που μπορείτε να φανταστείτε». Πράγματι, ο ιστότοπος του Epsilon Theta εξηγεί: «Το Σπίτι είναι κοινωνικά ξερό, δηλαδή δεν σερβίρεται αλκοόλ στα πάρτι. Ωστόσο, οι επισκέπτες μπορούν συνήθως να βρουν κοστούμια, κέικ ή/και LARPing (σ.σ. το LARPing είναι παιχνίδι ρόλων ζωντανής δράσης που περιλαμβάνει το ντύσιμο με στολές κάποιων χαρακτήρων για να παίξουν οι συμμετέχοντες παιχνίδια φαντασίας).

image_6487327__3_


Από το ζενίθ του «Crypto Bahamas» στο ναδίρ της πτώχευσης

Το όνειρο των Μπαχάμας του Μπάνκμαν Φριντ φάνηκε να κορυφώνεται τον Απρίλιο φέτος, όταν συμμετείχε σε μια εκδήλωση με τον Τομ Μπρέιντι, την πρώην σύζυγό του Ζιζέλ Μπούντχεν, τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και τον πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Δεν είναι και πολύ συχνό να βρίσκονται αυτά τα άτομα όλα μαζί σε ένα πόντιουμ. Αλλά ήταν τόσο πειστικό το όραμα της SBF, που συγκεντρώθηκαν για το συνέδριο Crypto Bahamas για να διαλαλήσουν σε όλον τον κόσμο τις ατελείωτες ευκαιρίες των κρυπτονομισμάτων.

image_6487327__5_


΄Εξι μήνες αργότερα, το μέλλον που ζωγραφίσθηκε με φωτεινά χρώματα από τον Μπάνκμαν Φριντ σωριάστηκε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Την Παρασκευή αφού η FTX κήρυξε πτώχευση, ο Μπάνκμαν Φριντ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος. Η εταιρεία του βρίσκεται επίσης υπό έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ενώ επενδυτές όπως οι αστέρες του αθλητισμού Τομ Μπρέιντι και Ναόμι Οσάκα κινδυνεύουν να χάσουν, αν όχι όλα, τα περισσότερα χρήματά τους.

Από την πλευρά του, ο Μπάνκμαν Φριντ ομολόγησε δημόσια την Πέμπτη: «I f***** up» (σ.σ. «τα γ@μησα όλα). Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να αποκαταστήσει τον πλούτο του - και τη φήμη του.

Ειδήσεις σήμερα:

Στις 18 Δεκεμβρίου οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο - Το πλούσιο παρασκήνιο

«Δεν χρειάζεται ένας νέος ψυχρός πόλεμος» - Όσα είπε ο Μπάιντεν μετά τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης