Συνάντηση Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ: «Δεν χρειάζεται ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος

Συνάντηση Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ: «Δεν χρειάζεται ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος

Τρεις ώρες κράτησαν οι συνομιλίες Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ - Ταϊβάν και Ουκρανία στο «τραπέζι» των συνομιλιών

biden-xi
Ο Τζο Μπάιντεν είπε τη Δευτέρα στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ πως είναι και οι δύο υπεύθυνοι ώστε ο ανταγωνισμός μεταξύ τους να μην μετατραπεί σε σύγκρουση, στη συνάντηση που είχαν σηματοδοτώντας μια προσπάθεια σταθεροποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ εξέφρασαν από κοινού την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και συμφώνησαν να αποκαταστήσουν την τακτική επικοινωνία σε μια σειρά θεμάτων, από την κλιματική αλλαγή έως την επισιτιστική ασφάλεια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να υπάρξει νέος Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μετά την τρίωρη συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Δευτέρα στην Ινδονησία.

Hear what Biden and Xi said to each other in first meeting as heads of state


Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «ανοιχτός και ειλικρινής» με τον Σι σχετικά με το φάσμα των θεμάτων στα οποία διαφωνούν το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον: «Ήταν ξεκάθαρος και ήμουν ξεκάθαρος ότι θα υπερασπιστούμε τα αμερικανικά συμφέροντα και αξίες, θα προωθήσουμε τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπερασπιστούμε τη διεθνή τάξη και θα εργαστούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», είπε ο Μπάιντεν και συνέχισε: «Θα ανταγωνιζόμαστε δυναμικά, αλλά δεν ψάχνω για σύγκρουση».

Κλείσιμο
Σε ένδειξη ότι και οι δύο άνδρες έφτασαν στη συνάντηση ελπίζοντας να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφθεί την Κίνα και είπε ότι αξιωματούχοι από κάθε χώρα θα αρχίσουν να συνεργάζονται για διάφορα θέματα.

Μπάιντεν: Δεν διαπίστωσα πρόθεση της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν

Ο Μπάιντεν είπε ότι είπε στον Σι ότι η πολιτική της «Μιας Κίνας» που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ «δεν έχει αλλάξει» και ότι η Ουάσινγκτον «αντιτίθενται στη μονομερή αλλαγή του status quo από οποιαδήποτε πλευρά».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε πως δεν διαπίστωσε καμία «επικείμενη απόπειρα» της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν. «Ξεκαθάρισα ότι θέλουμε να δούμε τα ζητήματα των διασταυρούμενων δρόμων να επιλύονται ειρηνικά, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να φτάσουμε σε αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν για οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση σχετικά με την Ταϊβάν. «Είμαι πεπεισμένος ότι κατάλαβε ακριβώς τι έλεγα», πρόσθεσε ο Αμερικανός.

Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα «θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεργαστούν όπου μπορούν για την επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων που απαιτούν από κάθε έθνος να κάνει το καθήκον του».
Σι: «Κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί η Ταϊβάν στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Από την πλευρά του, ο  Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας και η πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο Σι κάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ να μεταφράσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο για την Ταϊβάν σε χειροπιαστές ενέργειες.

«Το θέμα της Ταϊβάν είναι πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας, το υπόβαθρο της πολιτικής βάσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του αυτοδιοικούμενου νησιού απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για κυριαρχία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται συχνά τα τελευταία χρόνια από την Κίνα ότι ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Ειδήσεις σήμερα:

Μυστικές συνομιλίες Αμερικανών και Ρώσων - Θα παρίσταται και ο αρχηγός της CIA

Βρετανία - Παρουσιαστής του BBC εξομολογείται: «Έχω καρκίνο στο τελικό στάδιο, μου μένουν λίγοι μήνες ζωής»

Παύλος Χαϊκάλης: «Για ό,τι έγινε φταίει ο Κρόνος, θέλει πολύ σεξ» - Η προκλητική… διάγνωση για τον Μίχο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης