Twitter: Έγινε «τσίρκο» μετά την αγορά από τον Μασκ - Τι λένε αναλυτές για τις «δύο εβδομάδες χάους»

Twitter: Έγινε «τσίρκο» μετά την αγορά από τον Μασκ - Τι λένε αναλυτές για τις «δύο εβδομάδες χάους»

Το Twitter του Έλον Μασκ «μπάζει νερό» από όλες τις πλευρές, παρά τις αντίθετες προσπάθειές του να παρακινήσει τους εργαζομένους

elon-musk__2_
Είχε υποσχεθεί το Twitter να μην μετατραπεί σε «κολαστήριο». Να γίνει ένας «δημόσιος διαδικτυακός χώρος όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία». Αλλά ο Έλον Μασκ δεν έκανε ποτέ καριέρα με τον ειρμό των σκέψεών του.

Το saga υποτίθεται ότι θα τελείωνε με την ολοκλήρωση της αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του Twitter από τον ιδρυτή των εταιρειών Tesla και SpaceX. Ο Μασκ απέκτησε στις 27 Οκτωβρίου τον έλεγχο του Twitter έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά 15 μέρες μετά, με τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο στο τιμόνι της πλατφόρμας.... κακοφωνίες, ευτράπελα, πισωγυρίσματα, βροχή απολύσεων και παραιτήσεων, προειδοποιήσεις από τις αρχές, φυγή διαφημιστών και εσχάτως απειλή για χρεοκοπία.

Το Twitter του Έλον Μασκ «μπάζει νερό» από όλες τις πλευρές, παρά τις αντίθετες προσπάθειές του να παρακινήσει τους εργαζομένους να συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη στην εταιρεία και να ονειρεύονται ένα μέλλον «συναρπαστικό» σε αυτήν.

«Δύο εβδομάδες χάους»

«Το μέλλον είναι πολύ συναρπαστικό, ανυπομονώ να το πραγματώσω μαζί σας», είπε το νέο αφεντικό χθες κατά την έναρξη μιας εσωτερικής συνάντησης, για τους υπαλλήλους που κράτησαν τις δουλειές τους μετά από τις μαζικές απολύσεις που έκανε πριν από μια εβδομάδα.

Αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι προ των πυλών, καθώς ο Μασκ αργότερα παραδέχθηκε ότι δεν ήξερε πόσο «πεινασμένη για έσοδα» είναι η επιχείρηση το επόμενο έτος.

«Μπορεί να έχουμε έλλειμμα ταμειακών ροών πολλών δισεκατομμυρίων», είπε, σύμφωνα με μηνύματα μεταξύ εργαζομένων που περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κλείσιμο
Σε μια εσωτερική επιστολή του την προηγούμενη μέρα, τους είχε γράψει ότι η πορεία θα είναι «κοπιαστική», και ότι τώρα πρέπει «να πηγαίνουν στο γραφείο τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα», έπειτα από μήνες τηλεργασίας.

Οι εργαζόμενοι τον ρώτησαν επίσης για τους κινδύνους που συνδέονται με την ταχεία ανάπτυξη νέων, μη δοκιμασμένων λειτουργιών, την προτιμώμενη μέθοδο του αφεντικού της Tesla και της SpaceX.

Ο λόγος ανησυχίας; Η αμερικανική υπηρεσία ανταγωνισμού (FTC) που εξέδωσε χθες μια σπάνια προειδοποίηση κατά της πλατφόρμας: «Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Twitter με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε στο Reuters ο Ντάγκλας Φάραρ, διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της FTC. «Κανένας διευθύνων σύμβουλος ή εταιρεία δεν είναι υπεράνω του νόμου». Η υπηρεσία υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα κινδυνεύει να της επιβληθούν σημαντικά πρόστιμα αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την υπηρεσία για την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων.

Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι που γνωρίζουν αυτούς τους κανόνες δεν εργάζονται πλέον στο Twitter.

Ο Έλον Μασκ «υπάρχει πλέον σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν κανόνες», σημειώνει σε άρθρό του ο Ντέρεκ Ρόμπερτσον στο Politico. Η νέα εταιρεία του Μασκ βρίσκεται σε εσωτερικό χάος και τα κορυφαία στελέχη ασφαλείας αποχωρούν, συμπληρώνει. Ένα μέμο από έναν δικηγόρο στην ομάδα προστασίας προσωπικών δεδομένων του Twitter που διέρρευσε, μεταφέρει δηλώσεις δικηγόρου του Μασκ που είπε: «Ο Έλον στέλνει πυραύλους στο διάστημα, δεν φοβάται την FTC».

Σημερινό εκτενές άρθρο των New York Times δίνει τον τόνο: «Δύο εβδομάδες χάους», για την ανάληψη των ηνίων της πλατφόρμας από τον Μασκ.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν είναι βαρετό» λέει ο Μασκ για το Twitter

Το αφεντικό της Tesla και της SpaceX απέλυσε τους μισούς από τους 7.500 υπαλλήλους της καλιφορνέζικης εταιρείας πριν από μια εβδομάδα, δέκα ημέρες αφότου την αγόρασε και έγινε ο μοναδικός κυβερνήτης στο τιμόνι.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη αποχωρήσει αυτό το καλοκαίρι και οι παραιτήσεις στελεχών συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Χθες Πέμπτη, ο Ντάμιεν Κιέραν, υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων, και η Λία Κίσνερ, υπεύθυνη ασφαλείας, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Άλλα διευθυντικά στελέχη αποφάσισαν επίσης να αποχωρήσουν από την εταιρεία σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο Γιόελ Ρoθ, «πρώην επικεφαλής ασφάλειας και της ακεραιότητας» του Twitter. Ο Ροθ παρενέβη πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες για να διευκρινίσει τις αλλαγές ή να διασφαλίσει ότι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα παραμείνει «ύψιστη προτεραιότητα».

Ο Ρόμπιν Γουίλερ, υπεύθυνος για λύσεις πελατών της πλατφόρμας, του οποίου η αποχώρηση είχε ανακοινωθεί από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, έγραψε στο Twitter το βράδυ της Πέμπτης: «Είμαι ακόμα εδώ».

Το Twitter αντιμετωπίζει ομαδική μήνυση από πρώην εργαζομένους που υποστηρίζουν ότι δεν τους δόθηκε επαρκής ειδοποίηση για απόλυση σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ.

Memes (χιουμοριστικές εικόνες) που αναφέρονται στο χάος και τον πανικό πολλαπλασιάζονται στην πλατφόρμα.

Ο Μασκ, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η μετριοπάθεια του περιεχομένου, η διασφάλιση περί μη κατάχρησης της πλατφόρμας, παραμένει ακέραια.

Υποστήριξε χθες ότι η χρήση του Twitter «συνεχίζει να αυξάνεται», προσθέτοντας: «Ένα πράγμα είναι σίγουρο: δεν είναι βαρετό».

Την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως, αγοράζοντας το Twitter, ο Μασκ αγόρασε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η οποία διασπείρει ψεύδη σε όλο τον κόσμο.

Αντίδραση: παραμονή των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών, ο Μασκ παρότρυνε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους για το Κογκρέσο.

«Όλο αυτό το ''τσίρκο'' στο Twitter πρέπει να σταματήσει, βλάπτει την εικόνα της Tesla» εξηγεί αναλυτής

Οι βιαστικές αποφάσεις και οι προκλήσεις του Μασκ στο Twitter αποτελούν πηγή καθημερινής αντιπαράθεσης εδώ και δύο εβδομάδες, προκαλώντας ανησυχία σε αρχές, διαφημιστές, χρήστες και μειονοτικές ομάδες.

Πολλοί διαφημιστές ανέστειλαν τα κονδύλια τους για το πολύ επιδραστικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, του οποίου το οικονομικό μοντέλο εξαρτάται κατά 90% από τη διαφήμιση.

Η Insider Intelligence υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τα διαφημιστικά έσοδα του Twitter κατά 39% το 2023 και το 2024.

Ο Μασκ επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων.

Αλλά η κακοφωνική κυκλοφορία του Twitter Blue την Τετάρτη, της νέας φόρμουλας μηνιαίας συνδρομής 8 δολαρίων για τον έλεγχο αυθεντικότητας του λογαριασμού χρηστών, είχε ως αποτέλεσμα αντιφάσεις και την έκρηξη πλαστών προφίλ.

«Κράζετέ με όλη μέρα, αλλά θα σας κοστίσει 8 δολάρια», έλεγε πριν μέρες.

Αποτέλεσμα της νέας πολιτικής: Ο Super Mario Bros του Nintendo να σηκώνει το μεσαίο δάκτυλο. Ο Λεμπρόν Τζέιμς να ζητά μεταγραφή. Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους να γράφει «μου έχει λείψει να σκοτώνω Ιρακινούς». Η μόνιμη αξιοπιστία αυτών... τα 8 δολάρια. Χρήστες που πληρώνοντας τη συνδρομή παρίσταναν τους προαναφερθέντες. Και εκτός άλλων το «δικαίωμα» αναρτήσεων όπως το «Ολοκαύτωμα ήταν fake news».

Επίσης πολλοί χρήστες άλλαζαν το προφίλ τους σε «Έλον Μασκ» παριστάνοντας έτσι τον δισεκατομυριούχο και τον τελευταίο να αφαιρεί λογαριασμούς που τον χλεύαζαν με αυτόν τον τρόπο.

«Παρακαλώ σημειώστε ότι το Twitter θα κάνει πολλά ανόητα πράγματα μέσα στους επόμενους μήνες. Θα κρατήσουμε ό,τι λειτουργεί και θα αλλάξουμε ό,τι δεν λειτουργεί», έγραψε στο Twitter ο πολυδισεκατομμυριούχος.

Στις αρχές της εβδομάδας, πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρηση ναυαρχίδα του, Tesla. «Το έκανα για να σώσω το Twitter», είπε στους εργαζόμενους χθες.

Ο Έλον Μασκ ήθελε να αγοράσει την καλιφορνέζικη εταιρεία την άνοιξη, μετά δεν την ήθελε πια το καλοκαίρι και αναγκάστηκε να την αποκτήσει το φθινόπωρο για να αποφύγει μια αγωγή, βάζοντάς την σε μεγάλα χρέη.

«Όλο αυτό το τσίρκο στο Twitter πρέπει να σταματήσει... Βλάπτει την εικόνα της μάρκας (της Tesla)», δήλωσε χθες ο αναλυτής Νταν Άιβς.

Με τη Liberation σε άρθρο της να αναφέρει: «Τι θα γινόταν αν κολεκτιβοποιούσαμε το Twitter;».

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με πτήσεις της Emirates: Η εκδικητική καταγγελία που οδήγησε στην γιγαντιαία επιχείρηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

Χερσώνα: Συγκλονίζει Ουκρανός αξιωματούχος για την αποχώρηση των Ρώσων - «Άλλοι πνίγηκαν, άλλοι κρύφτηκαν»

Καιρός - Καλλιάνος μετά την πρόγνωση Αρναούτογλου: «Απεχθάνομαι την υπερβολή και την παραπληροφόρηση»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης