Ρον ΝτεΣάντις: Ο 40άρης που «απειλεί» τον Τραμπ - Σκληροπυρηνικός, πολέμιος του Πούτιν και των ΛΟΑΤΚΙ

Ρον ΝτεΣάντις: Ο 40άρης που «απειλεί» τον Τραμπ - Σκληροπυρηνικός, πολέμιος του Πούτιν και των ΛΟΑΤΚΙ

Φλερτάρει πλέον με τον Λευκό Οίκο - Η δυναμική του στους Ρεπουμπλικανούς προκαλεί πονοκέφαλο στον Τραμπ - Ο ψυχρός πόλεμος ανάμεσα στους δύο

desantis-maketa-1_2
Ο 43χρονος Ρον ΝτεΣάντις  ο οποίος επανεξελέγη κυβερνήτης της Φλόριντα, έχει όλα τα φόντα για να διαδεχτεί τον Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις εκλογές του 2024.

Την επανεκλογή την είχε στο τσεπάκι… όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος με τη νίκη του, κυρίως όμως με την λαοφιλία του. Ο ΝτεΣάντις  έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του Τραμπ με πρώτο και καλύτερο ότι είναι μόλις 43 Μαΐων - θα μπορούσε δηλαδή κάλλιστα να είναι γιος του τέως προέδρου και μάλιστα χωρίς να έχει έχει αμαυρωθεί η εικόνα του: ένα νέο πρόσωπο που έχει όλο το πακέτο για να ηγηθεί του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο ΝτεΣάντις δεν μένει εντός των… συνόρων της Φλόριντα, αφού θεωρείται φαβορί για το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές του 2024, την ώρα που ο Τραμπ αφήνει να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα διεκδικήσει ξανά το χρίσμα. Όλα αυτά, την ώρα που όπως επισημαίνουν πολλά αμερικανικά δημοσιεύματα, μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να αλλάξουν γνώμη και να προτιμήσουν τον ΝτεΣάντις.

Πώς ο ΝτεΣάντις  έφτασε να διεκδικεί τον ρόλο του… αντιΤραμπ

Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις απέκτησε λαοφιλία στη διάρκεια της πανδημίας ανανεώνοντας την θητεία του στη Φλόριντα. «Όχι μόνο κερδίσαμε τις εκλογές, έχουμε ξαναγράψει τον πολιτικό χάρτη», δήλωσε χτες σε ομιλία του αφότου έβαλε στο περιθώριο τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τσάρλι Κριστ.

Ο κυβερνήτης με το αβίαστο χαμόγελο χαρακτήρισε την επανεκλογή του «νίκη αιώνων» και επικύρωση της κομματικής ατζέντας του. Στην τελευταία του διαφήμιση είπε ότι ο Θεός τον δημιούργησε για να είναι μαχητής. «Δώσαμε υποσχέσεις στον λαό της Φλόριντα και τηρήσαμε αυτές τις υποσχέσεις», είπε ο ΝτεΣάντις . «Σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του. Η ελευθερία είναι εδώ για να μείνει». Η Φλόριντα είπε «ήταν ένα καταφύγιο λογικής όταν ο κόσμος τρελαινόταν» και «μια αχτίδα ελπίδας ότι υπάρχουν ακόμα καλύτερες μέρες».

Ο Ψυχρός πόλεμος 

Έχοντας επανεκλεγεί στη Φλόριντα, θα κληθεί να αποφασίσει άμεσα αν θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο και να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη και πριν ανοίξουν οι κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών, ο «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ των δύο ανδρών είχε ήδη φουντώσει, επισκιάζοντας τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας.

Κλείσιμο
desantis-trump-1


Ο μακροχρόνιος ανταγωνισμός τους αποκαλύφθηκε πλήρως το Σαββατοκύριακο, όταν οι δυο τους έκαναν συγκεντρώσεις στις αντίθετες πλευρές της Φλόριντα. Το Σάββατο στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ επέκρινε τον εσωκομματικό του αντίπαλο, κάτι το οποίο δείχνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να εξουδετερώσει τον ΝτεΣάντις  σε μια πιθανή αναμέτρηση στην πρώτη φάση.

Κρατά τα χαρτιά του κλειστά και αφοσιώνεται στο χτίσιμο της εικόνας του

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Φλόριντα κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του αποφεύγοντας με τακτ να μιλήσει για το προεδρικό του μέλλον και τον Τραμπ. Ωστόσο, οι κινήσεις του υποδηλώνουν ότι θέτει τα θεμέλια για να θέσει υποψηφιότητα έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα ταμείο συγκέντρωσης κεφαλαίων, που απέφερε 200 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, καταρρίπτοντας τα εθνικά ρεκόρ για υποψήφιο κυβερνήτη.

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ΝτεΣάντις  αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο στον Δημοκρατικό αντίπαλό του για να επιτεθεί στον πρόεδρο Μπάιντεν. Η εκστρατεία του έλαβε ώθηση από μια σειρά βίντεο και ακριβών διαφημίσεων που στοχεύουν επίσης τους αυξανόμενους ακόλουθους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ένα από αυτά, με την επισήμανση «Top Gov», ο ΝτεΣάντις  ο οποίος υπηρέτησε ως δικηγόρος του Πολεμικού Ναυτικού, εμφανίστηκε ως πιλότος μαχητικού καθώς μοιράστηκε τους «κανόνες εμπλοκής» του για τις «κυνομαχίες» με τα «εταιρικά μέσα ενημέρωσης».

Αμβλώσεις και κορωνοϊός

Στα πρώτα τέσσερα χρόνια ως κυβερνήτης της Φλόριντα, οΝτεΣάντις  προώθησε μια διχαστική ατζέντα: από τους νέους περιορισμούς στις αμβλώσεις, μια μαζική επέκταση των σχολικών κουπονιών για ιδιωτικά σχολεία, νόμους για την αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο τα σχολεία διδάσκουν και μιλούν για διχαστικά θέματα και απαγόρευση των απαιτήσεων εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Επιπλέον, οργάνωσε πτήσεις που μετέφεραν μετανάστες από το Τέξας στο «Martha’s Vineyard» και αρνήθηκε να βοηθήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διανείμει εμβόλια Covid-19 για παιδιά. Οι ενέργειές του τον φέρνουν συχνά σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά τον έσπρωξαν επανειλημμένως στο προσκήνιο, μετατρέποντάς τον σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους εκλεγμένους αξιωματούχους των Ρεπουμπλικανών.

Ιταλικής καταγωγής, από τη μεσαία τάξη στο Harvard

«Μπορεί ο Ρον ΝτεΣάντις  να εκτοπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από την θέση του «αρχιπολεμιστή» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος;», διερωτάται ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντέξτερ Φίλκινς μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «New Yorker». Σκιαγραφώντας το προφίλ ενός φιλόδοξου 43χρονου πολιτικού που εκπέμπει την ίδια οργή με τον 76χρονο Τραμπ αλλά την εκδηλώνει με έξυπνο και συνεκτικό τρόπο, ο ΝτεΣάντις  είχε, μέχρι τώρα, μια εντυπωσιακά επιτυχημένη προσωπική πορεία.

Αν και «ταπεινής» καταγωγής - οι προ-προπαππούδες του που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ιταλία και οι γονείς του ανήκαν στην εργατική τάξη, ο ίδιος βρέθηκε με εισιτήριο τις επιδόσεις του στο μπέιζμπολ στο Πανεπιστήμιο Yale και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις (σε Ιράκ, Γκουαντάναμο κ.ά.) και έπειτα εξελέγη βουλευτής με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (2013 – 2018). Εν συνεχεία διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα (από τον Ιανουάριο του 2019 και έπειτα).

desantis-12


Για τον Ντέξτερ Φίλκινς του περιοδικού «New Yorker», πρόκειται για έναν άνθρωπο «πολύ ευφυή», με «πολύ υψηλό IQ», που «εκπέμπει φιλοδοξία» και «ξεκάθαρα θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ». Μιλώντας στην εκπομπή του δημοφιλούς δημοσιογράφου Άντερσον Κούπερ στο CNN, ο Φίλκινς υποστηρίζει πως ο ΝτεΣάντις είναι «ανυπόμονος» και πως θα ήθελε να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις εκλογές του 2024.

Δεν είναι τυχαίο, όπως υποστηρίζει ο Φίλκινς, ότι ο ΝτεΣάντις εμφανίζεται πλέον σχεδόν καθημερινά στο συντηρητικό δίκτυο «FoxNews», σχολιάζοντας θέματα της επικαιρότητας που ξεφεύγουν από τα σύνορα της πολιτείας της Φλόριντα.

«Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα, ακόμη και άνθρωποι που τον μισούν, μου είπαν πως είναι ιδιαίτερα έξυπνος. Όταν όμως έχει μπροστά του κοινό, συμπεριφέρεται σαν τον Τραμπ», δηλώνει ο δημοσιογράφος του «New Yorker».



Οπλοκατοχή και ΛΟΑΤΚΙ

Σε ότι αφορά τις πολιτικές του θέσεις του, τάσσεται κατά των αμβλώσεων, είναι οπαδός της οπλοκατοχής, αποφεύγει κάθε συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και διατηρεί τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα φέτος, ο ΝτεΣάντις υπέγραψε νόμο που απαγόρευε στα σχολεία να διδάσκουν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου μέχρι την τρίτη τάξη, «ή με τρόπο που δεν είναι κατάλληλος για την ηλικία ή την ανάπτυξη των μαθητών σύμφωνα με τα πολιτειακά πρότυπα».



Την ίδια ώρα, υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν, στην Παλαιστινιακή Αρχή και την Κούβα. Σε αντίθεση όμως με άλλους Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ρωσόφιλοι, ο ΝτεΣάντις έχει επικρίνει δριμύτατα τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πώς γνωρίστηκε με την σύζυγό του

Το γούρι του, όπως ισχυρίζεται, είναι η γοητευτικότατη σύζυγος του: η 41χρονη πρώην τηλεπαρουσιάστρια Κέισι Μπλακ, ήταν συνεχώς δίπλα του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και στην χθεσινή επινίκια ομιλία του. Για τον ΝτεΣάντις  και την Κέισι, ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στο θεματικό πάρκο της Ντίσνεϊ «Walt Disney World Resort» το 2009 στο Ορλάντο, όπως υποστηρίζουν πηγές που επικαλείται ο ιστότοπος «Insider».

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2009, στο παρεκκλήσι με τα τοξωτά παράθυρα και τη θέα στο Κάστρο της Σταχτοπούτας και στη λιμνοθάλασσα Seven Seas, το ζευγάρι αντάλλαξε όρκους αιώνιας πίστης παρουσία 150 καλεσμένων. Η γνωριμία τους έγινε κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα. Σε συνέντευξή της το 2018 στο δίκτυο «First Coast News», η σύζυγος του ΝτεΣάντις  είχε πει ότι, παίζοντας γκολφ, είδε να άνδρα να στέκεται πίσω της και να την κοιτάει επίμονα.

desantis-1


Η μάχη της με τον καρκίνο

Η σύζυγος και μητέρα των τριών παιδιών τους είναι στην ουσία η μάνατζερ του κυβερνήτη της Φλόριντα. Σε ηλικία 40 ετών, όπως αναφέρει το «Insider» επικαλούμενο πηγές, η «Πρώτη Κυρία» της Φλόριντα, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Για ένα χρόνο αποχώρησε από τα καθήκοντά της ενώ λάμβανε θεραπεία για να αντιμετωπίσει την ασθένειά της. Τον περασμένο Οκτώβριο, αφού είχε νικήσει τον καρκίνο, πρωταγωνίστησε σε μια άκρως συναισθηματική προεκλογική εκστρατεία όπου επαινούσε τον σύζυγό της για τη φροντίδα της ιδίας αλλά και των τριών παιδιών τους ενώ υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία.



Ειδήσεις σήμερα:

Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν στο «θαύμα» - Ποιες οι πιθανότητες να έχουν βρει τον τάφο της Κλεοπάτρας

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Έχασε ο Τούρκος τηλεγιατρός Dr. Oz - Στους Δημοκρατικούς η έδρα στην Πενσυλβάνια

Μαρία Σολωμού: Ήμουν με 3 - 4 άνδρες την ίδια περίοδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης