Σαρλ Μισέλ: Ματαιώθηκε η μετάδοση ομιλίας του γιατί η Κίνα ήθελε να τη λογοκρίνει

Σαρλ Μισέλ: Ματαιώθηκε η μετάδοση ομιλίας του γιατί η Κίνα ήθελε να τη λογοκρίνει

Το βίντεο ήταν έτοιμο όμως οι κινεζικές αρχές ήθελαν να κόψουν μέρος της ομιλίας για τα εγκαίνια εμπορικής έκθεσης στη Σανγκάη

charles_michel
Στη ματαίωση της ομιλίας του σε εγκαίνια εμπορικής έκθεσης στη Σανγκάη προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων διπλωματών στο AFP η απόφαση ελήφθη επειδή οι κινεζικές αρχές είχαν την πρόθεση να τη λογοκρίνουν.


Το βίντεο της ομιλίας ήταν έτοιμο να μεταδοθεί κατά την διάρκεια των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης, την Παρασκευή. Η μετάδοση όμως δεν έγινε, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, καθώς και τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Πεκίνο.

«Οι Κινέζοι ήθελαν να κόψουν μέρος της ομιλίας του Σαρλ Μισέλ. Οι Βρυξέλλες προτίμησαν να ματαιώσουν την μετάδοση της ομιλίας στο σύνολό της», δήλωσε διπλωμάτης που δεν κατονομάσθηκε.

Ήθελαν να απαλείψουν αναφορές στην κρίση στην Ουκρανία

Σύμφωνα με άλλο διπλωμάτη, οι κινεζικές αρχές ήθελαν να βγάλουν από την ομιλία τις αναφορές στην κρίση στην Ουκρανία. Το Πεκίνο άλλωστε εμφανίζεται «ουδέτερο» καθώς θέλει να παραμείνει στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι δεν έχει γνώση του επεισοδίου.

«Ο πρόεδρος Μισέλ προσεκλήθη να απευθύνει ομιλία στην Έκθεση της Σανγκάης. Όπως ζητήθηκε από τις κινεζικές αρχές, δώσαμε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο τελικά δεν μεταδόθηκε», δήλωσε στο AFP στις Βρυξέλλες ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Επιδεινώθηκαν οι σχέσεις Πεκίνου - Βρυξελλών

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωσή επιδεινώθηκαν μετά την επιβολή κυρώσεων, και από τις δύο πλευρές, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ.

Κλείσιμο
Στην συνέχεια, το Πεκίνο κήρυξε εμπορικό εμπάργκο επί όλων των προϊόντων που προέρχονται από την Λιθουανία, θέλοντας να αντιδράσει στην προσέγγιση της χώρας με την Ταϊβάν.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει το Πεκίνο αρκετές φορές να καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Κίνα «εταίρο, οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», σύμφωνα με την διατύπωση που υιοθετήθηκε το 2019.

Οι εμπορικοί δεσμοί παραμένουν ισχυροί ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε το Πεκίνο και έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας της G7 που επισκέφθηκε την Κίνα από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Σαρλ Μισέλ θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα στην σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ειδήσεις σήμερα:

Με τον Κέρι τα είπε ο Μητσοτάκης στην Αίγυπτο - Παρέμβαση για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο


Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο - Ελπίδες ότι βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας


Παρατείνονται οι κυρώσεις κατά Τούρκων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης