Ιταλία: Η κυβέρνηση επέτρεψε σε πλοίο με 179 μετανάστες να προσεγγίσει το λιμάνι της Κατάνης

Ιταλία: Η κυβέρνηση επέτρεψε σε πλοίο με 179 μετανάστες να προσεγγίσει το λιμάνι της Κατάνης

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε πως το πλοίο Humanity 1 κατευθύνεται προς την Κατάνη.

sos_humanity
Η Ιταλία, η οποία δέχεται πίεση για να επιτρέψει να ελλιμενιστούν τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν διασώσει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο, επέτρεψε χθες, Παρασκευή, να προσεγγίσει στο λιμάνι της Κατάνης το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Humanity.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χθες το βράδυ στη Ρώμη, πως το πλοίο Humanity 1 κατευθύνεται προς την Κατάνη.

Μόλις φθάσει αρόδο σ' αυτό το λιμάνι της Σικελίας, γιατροί θα ανέβουν στο πλοίο για να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας των 179 μεταναστών που διέσωσε στη Μεσόγειο.

«Θα μπορέσει να παραμείνει στα χωρικά μας ύδατα όσο θα είναι απαραίτητο για να εξετάσουμε όλα τα επείγοντα περιστατικά πάνω σ' αυτό. Θα δεχθούμε όλους όσοι είναι για παράδειγμα ανήλικοι ή, σύμφωνα μ' αυτά που μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης, είναι έγκυες γυναίκες ή με μικρά παιδιά, ανθρώπους που έχουν πυρετό», διαβεβαίωσε.

Όμως «όσοι δεν εκπληρώνουν αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να οδηγηθούν από το πλοίο έξω από τα χωρικά μας ύδατα», προειδοποίησε.

Τα ίδια με τον Ταγιάνι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, ο οποίος διευκρίνισε ότι στο Humanity 1 φέρεται να επιβαίνουν περισσότεροι από 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

«Δεν θα αμελήσουμε τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις μας ... όμως θέλουμε να επιμείνουμε και στα καθήκοντα των κρατών, υπό τις σημαίες των οποίων βρίσκονται τα πλοία», δήλωσε ο Πιαντέντοζι.

Η Πέτρα Κρίσοκ, η οποία είναι υπεύθυνη Τύπου της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης και βρίσκεται μέσα στο πλοίο, δήλωσε πως οι μετανάστες κοιμούνται στο κατάστρωμα και μπορεί σύντομα να βρεθούν αντιμέτωποι με τρικυμία, μετά την καλοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Κλείσιμο
Περισσότεροι από το ένα τέταρτο της ομάδας των διασωθέντων εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, ανέφερε επίσης σε σχόλιά της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Τα δύο πλοία με νορβηγική σημαία μεταφέρουν περισσότερους από 800 ανθρώπους και πλέουν στα ανοικτά της Σικελίας.

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες, που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στα πλοία διάσωσης, από τους οποίους 234 στο Ocean Viking της μκο SOS Mediterranee, η οποία επιχειρεί σε σύμπραξη με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού, και 572 στο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF). Σ' αυτούς προστίθεται αυτοί που βρίσκονται στο Humanity 1 και στο Rise Above της οργάνωσης Lifeline (94 διασωθέντες μετανάστες).

Μια εξέγερση φέρεται να επαπειλείται στο Rise Above, το οποίο θα μπορούσε επίσης να πάρει άδεια για να προσεγγίσει στις ιταλικές ακτές, άφησε να εννοηθεί ο Ταγιάνι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία EVA: Συναγερμός για τις καταιγίδες που έρχονται - Πού και πότε θα χτυπήσουν

Γιάννης Αντετοκούνμπο, NBA: Με triple double «υπέγραψε» το ιστορικό (8/8) ξεκίνημα των Μπακς

Ο Κάρολος και ο Γουίλιαμ έβριζαν τον Τραμπ για τα tweets που έκανε εναντίον της Κέιτ Μίντλετον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης