Έλον Μασκ: «Σφαγή» στο Twitter - Χιλιάδες απολύσεις μέσω e-mail

Έλον Μασκ: «Σφαγή» στο Twitter - Χιλιάδες απολύσεις μέσω e-mail

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να μπουν στους εταιρικούς τους λογαριασμούς - «Εγκαταλείπουν οι διαφημιστές» - Δείτε φωτογραφίες

muskaras_arthro
Μαύρη ημέρα για τους εργαζομένους στο Twitter είναι η 4η Νοεμβρίου, κατά την οποία το νέο αφεντικό, ο Έλον Μασκ, που δεν έχει ούτε μια εβδομάδα στα χέρια του την επιχείρηση, ξεκίνησε μαζικές απολύσεις.

Εκτιμάται ότι 3.700 εργαζόμενοι (από τους 7.500 της εταιρείας) θα απολυθούν την Παρασκευή με ένα email που απλά τους λέει ότι δεν θα είναι πλέον εργαζόμενοι. Στην πράξη θα είναι υπάλληλοι στα χαρτιά για τους επόμενους τρεις μήνες για να τηρηθούν οι αυστηροί νόμοι της Καλιφόρνιας για το προσωπικό των επιχειρήσεων.

Οι αριθμοί σοκάρουν, αλλά σοκάρει και ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι έμαθαν ότι δεν έχουν θέση στην εταιρεία. Οι άλλοι μισοί, όσοι δηλαδή δεν θα απολυθούν έλαβαν ένα  σύνοτμο καθησυχαστικό μήνυμα.

twitter-letters
Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι - αριστερά όσοι απολύονται, δεξιά όσοι παραμένουν


Εν τω μεταξύ, ο Μασκ είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά – την Παρασκευή λαμβάνει μέρος σε επιχειρηματική συνάντηση στην Νέα Υόρκη. 

Κλείσιμο
Υποστηρίζει ότι η εταιρεία έχει τεράστια πτώση στον τζίρο λόγω… της πίεσης των ακτιβιστικών ομάδων πάνω στους διαφημιστές – και αυτό χωρίς να έχουν αλλάξει οι πολιτικές  για το περιεχόμενο. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κατευνάσουμε τους ακτιβιστές», ξιφούλκησε εναντίον τους σε tweet ο Μασκ, κατηγορώντας τους ότι «προσπαθούν να καταστρέφουν την ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ.
Οι λογαριασμοί τους στο εσωτερικό εταιρικό δίκτυο σταμάτησαν να λειτουργούν, η πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Slack (που το χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες για γρήγορο τσατ του προσωπικού) σταμάτησε – και όλα αυτά μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα Καλιφόρνιας.

Ο Σάιμον Μπαλμεν, ο οποίος είχε εργαστεί για περίπου ένα χρόνο δηλώνει «σοκαρισμένος, αλλά όχι έκπληκτος» από τον τρόπο με τον οποίο τον απέλυσε η εταιρεία και τις περικοπές. Λέει ότι έλαβε ένα email που τον ενημέρωνε ότι θα γίνουν περικοπές στην εταιρεία. Μία ώρα σταμάτησε να είχε πρόσβαση στις εφαρμογές.

Μία από τις πρώην εργαζόμενες, η Ρέιτσελ Μπον, που είναι έγκυος στον όγδοο μήνα με ένα μωρράκι, έγραψε ότι πρόσβαση της διακόπηκε αργά την Πέμπτη, πριν φτάσει το email. Δεν είναι η μόνη έγκυος που έχασε την εργασία της.
Και είναι και πολλοί οι απολυμένοι




Μεταξύ άλλων έχει απολυθεί ολόκληρη η ομάδα για το curation, ένα είδος συντακτών που συγκέντρωναν tweet που αφορούν ένα συγκεκριμένο μεγάλο ζήτημα, όπως μια φυσική καταστροφή ή μια τραγωδία. Στόχος τους ήταν να δώσουν «βάθος» στον χρήστη και την ικανότητα να παρακολουθήσει καλύτερα τι συμβαίνει.

Επιπλέον μένει πίσω η εργασία που αφορά την παραπληροφόρηση, κάνοντας το Twitter ένα περισσότερο τοξικό περιβάλλον, γράφει ο Guardian. Οι εργαζόμενοι σε αυτό το τμήμα ήταν υπεύθυνοι για τις ετικέτες για τα «fake news».
Μια ομάδα κρίσιμης σημασίας που επίσης επηρεάστηκε από τις περικοπές, με πολλές απολύσεις, ήταν αυτή για τις συμβατές με την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ML Ethics, Transparency & Accountability). Η ομάδα διασφάλιζε ότι οι αλγόριθμοι δεν θα εισάγουν διακρίσεις σε βάρος μειονοτικών ομάδων, όπως των μαύρων.

Το «ξερό» email

Όσοι ήδη έλαβαν το email της απόλυσης μαθαίνουν ότι «σήμερα είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα στην εταιρεία».

Στην πράξη θα παραμείνουν εργαζόμενοι ως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, ημερομηνία μέχρι την οποία θα αποζημιωθούν και θα είναι σε ισχύ τα προνόμιά τους. Για το διάστημα αυτό θα διακοπεί η πρόσβασή τους στα συστήματα της εταιρείας, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας. 

Η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλύτερη για όσους πήγαν στην εργασίας τους, στα γραφεία του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο. Πολλοί δεν γνωρίζουν αν θα απολυθούν ή όχι, αν θα συνεχίσουν να εργάζονται και πόσο, γεγονός που καλλιεργεί ατμόσφαιρα μεγάλης έντασης και άγχους.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Εν τω μεταξύ, σημειώνει ο Guardian, ο τρόπος με τον οποίο έγιναν απολύσεις αντίκειται στη νομοθεσία της Καλιφόρνιας, όπου αν μια εταιρεία απολύσει πάνω από 50 εργαζόμενους μαζί, πρέπει να τους ειδοποιήσει 60 ημέρες νωρίτερα.

Ήδη οι μαζικές απολύσεις οδήγησαν αριθμό εργαζομένων στη Δικαιοσύνη. Την Πέμπτη κατατέθηκε ομαδική αγωγή στην ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη εκ μέρους ενός απολυμένου εργαζόμενου και τριών που αποκλείστηκαν από τους εταιρικούς λογαριασμούς.

Ο Μασκ, ανέφερε εξάλλου η δικηγόρος Λίζα Μπλουμ, έχει ιστορικό παραβίασης των εργατικών νόμων της Καλιφόρνιας, αλλά και ένα μεγάλο αριθμό μηνύσεων για σεξουαλική παρενόχληση και ρατσιστική μεταχείριση στην Tesla.



Ειδήσεις σήμερα:

Καμπούρης, με αγκώνες σε ορθή γωνία και... διπλά βλέφαρα ο άνθρωπος του 3.000 μ.Χ.

«Με βίαζε στο δωμάτιο που κοιμόταν με τη μάνα μου» - Η ανατριχιαστική περιγραφή του 17χρονου από τα Πετράλωνα

Τι προβλέπει το «χαλαρό» μοντέλο συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς για τον «Προσωπικό Γιατρό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης