ΟΗΕ: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές δημητριακών μέσω Μαύρης Θάλασσας

ΟΗΕ: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές δημητριακών μέσω Μαύρης Θάλασσας

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που υπεγράφη την 22η Ιουλίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έθεσε σε εφαρμογή για 120 ημέρες διαδικασίες που επιτρέπουν εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί εξαιτίας του πολέμου και εξήχθησαν σχεδόν 9 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών

ukraine_grain_un
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις δήλωσε χθες Τετάρτη «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο την αισιοδοξία αυτή μετρίασε η Ρωσία, που επιμένει στις διεκδικήσεις της.

Η λεγόμενη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που υπεγράφη την 22η Ιουλίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έθεσε σε εφαρμογή για 120 ημέρες διαδικασίες που επιτρέπουν εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί εξαιτίας του πολέμου.

Χάρη στο σύστημα αυτό εξήχθησαν σχεδόν 9 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και αμβλύνθηκε η παγκόσμια επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου, όμως οι ανησυχίες για την παράταση της συμφωνίας ήδη ανεβάζουν εκ νέου τις τιμές ορισμένων προϊόντων.

«Θέλουμε να ανανεωθεί γρήγορα. Είναι σημαντικό για την αγορά, είναι σημαντικό να υπάρξει συνέχεια», σχολίασε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα μαζί με τη Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, τη γενική γραμματέα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

«Είμαι πάντα συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα εξασφαλίσουμε» την παράταση, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως από τεχνική σκοπιά δεν είναι ανάγκη να συναφθεί νέα συμφωνία, όμως ορισμένες διαδικασίες θα μπορούσαν να επανεξεταστούν και να «απλοποιηθούν».

«Δεν θέλουμε απλά να δούμε την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας να ανανεώνεται για όσο το επιτρέψουν τα μέρη», αλλά και «την άρση των εμποδίων για τις εξαγωγές ρωσικών δημητριακών και λιπασμάτων», συμπλήρωσε.

Κλείσιμο
Δεύτερη συμφωνία, που υπεγράφη επίσης την 22η Ιουλίου, προέβλεπε τη διευκόλυνση των συγκεκριμένων ρωσικών εξαγωγών, όμως η Μόσχα διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί ακόμη να διαθέσει, παρά τη συμφωνία, τα δημητριακά και τα λιπάσματά της, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα και αυτόν του εφοδιασμού.

Ο κ. Γκρίφιθς διαβεβαίωσε πως είχε «χρήσιμες συζητήσεις» στην Ουάσιγκτον για το ζήτημα αυτό προχθές Τρίτη.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο Μάρτιν (Γκρίφιθς) είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την παράταση της συμφωνίας (της Μαύρης Θάλασσας), όμως πρέπει να δούμε εφαρμογή του δεύτερου μέρους της συμφωνίας προτού ληφθούν αποφάσεις», είπε στον Τύπο ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

«Η Ρωσία θέλει να δει εξαγωγές δημητριακών και λιπασμάτων της στην παγκόσμια αγορά, κάτι που δεν συμβαίνει από την έναρξη (της εφαρμογής) της συμφωνίας», επέμεινε, τονίζοντας πως «τα εμπόδια παραμένουν πάντα τα ίδια».

«Αναγνωρίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες) και οι ομάδες του προσπαθούν να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα, αλλά, δυστυχώς, δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ειδικά τα ζητήματα των ασφαλίσεων και της πρόσβασης στα ευρωπαϊκά λιμάνια.






Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Έχουμε τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης στους πιο αδύναμους

Η αλλόκοτη «μπηχτή» του Μάθιου Πέρι για τον Κιάνου Ριβς στα απομνημονεύματά του

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και επιχειρήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου - Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης