Βρετανία: «Έβγαλαν μαχαίρια» Σούνακ και Στάρμερ στη Βουλή - «Προσποιείται ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων»

Βρετανία: «Έβγαλαν μαχαίρια» Σούνακ και Στάρμερ στη Βουλή - «Προσποιείται ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων»

Στις παρθενικές του δηλώσεις ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Σούνακ αντιμετωπίζει τα «βέλη» της αντιπολίτευσης - «Ειμαι ο πρώτος που παραδέχτηκε πως έγναν λάθη» τόνισε

sounak_parliament
Δεν άργησαν να βγουν τα μαχαίρια στη βουλή των κοινοτήτων με τον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ να επισημαίνει ότι ο Ρίσι Σούνακ «προσποιείται ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων», μετά τις δηλώσεις που έκανε ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Στάρμερ συνεχίζει να επιτίθεται στη Σουνάκ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «επιτρέπει σε πολύ πλούσιους ανθρώπους να ζουν εδώ, αλλά να εγγράφονται στο εξωτερικό για φορολογικούς λόγους».

«Δεν χρειάζεται να εξηγήσω στον πρωθυπουργό πώς λειτουργεί το καθεστώς non-dom - γνωρίζει ήδη τα πάντα για αυτό», τόνισε ο σερ Στάρμερ.



Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Σουνάκ υποστήριξε ότι «θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις για να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα» προσθέτοντας ότι τα περισσότερα θα ανακοινωθούν στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής των Εργατικών πρόσθεσε ακόμη ότι ο Σουνάκ έχει «κάνει μια απαίσια συμφωνία» εμπορεύοντας την εθνική ασφάλεια επειδή φοβόταν να χάσει τις εκλογές.

«Μπορεί να υπάρχει ένας νέος Τόρις στην κορυφή, αλλά με τους Τόρις, είναι πάντα «πρώτα το κόμμα, μετά η χώρα», επισημαίνει ο αρχηγός των Εργατικών.

Κατά την παρθενική του εμφάνιση στη Βουή των Κοινοτήτων ως πρωθυπουργός Σούνακ δήλωσε, ακόμα, ότι θα ακολουθήσει το μανιφέστο του σε όλα τα επίπεδα.



Σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή τόνισε χαρακτηριστικά: «Το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή μας ασφάλεια. Αυτό σημαίνει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περισσότερη υπεράκτια αιολική ενέργεια και μάλιστα περισσότερα πυρηνικά. Αυτό θέλει αυτή η κυβέρνηση».

Σούνακ: Είμαι ο πρώτος που παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη

Δεν «πουλάω παραμύθια», λέει στην ομιλία του ο Ρίσι Σούνακ επισημαίνοντας ότι είναι «ο πρώτος που παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη» κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της προκατόχου του, Λιζ Τρας. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι «αυτή είναι η διαφορά» μεταξύ του ιδίου και του ηγέτη των Εργατικών.

Ο πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιώνας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο αρχηγός των Εργατικών δεν ήταν ειλικρινής σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας το καλοκαίρι, στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος.

«Υποσχέθηκε στο κόμμα του ότι θα δανειστεί δισεκατομμύρια λίρες, είπε στο κόμμα του αυτό που ήθελε να ακούσει. Η ηγεσία μου όμως δεν πουλά παραμύθια, αντιμετωπίζει προκλήσεις και αυτό θα λάβει ο λαός από αυτή την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φοροαπαλλαγή των non dom- την εναλλακτική φορολόγηση αλλοδαπών φυσικών προσώπων, δείχνοντας ουσιαστικά τη ζάμπλουτη σύζυγο του πρωθυπουργού, ο Σούνακ υποστήριξε: «Χαίρομαι που το κόμμα της αντιπολίτευσης συνειδητοποίησε επιτέλους ότι οι δαπάνες πρέπει να πληρωθούν. Είναι μια νέα ιδέα για το κόμμα των Εργατικών.. Αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα και θα το κάνουμε με δίκαιο και συμπονετικό τρόπο».

Η απάντηση του Σούνακ προκάλεσε γέλια στους Εργατικούς, με τον σερ Κιρ Στάρμερ να απαντά: «Ξέρω ότι ήταν μακριά για μερικές εβδομάδες, αλλά θα έπρεπε να είχε ακούσει τι συμβαίνει».

«Όλοι μπορούμε να δούμε τι συνέβη εδώ», υποστήριξε ο ηγέτης των Εργατικών, προσθέτοντας ότι ο Σούνακ είναι τόσο αδύναμος που έχει κάνει μια απαίσια συμφωνία διαπραγματεύοντας την εθνική ασφάλεια επειδή φοβόταν ότι θα χάσει στις επόμενες εκλογές.

«Χθες στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχτηκε επίσης αυτό που όλοι γνωρίζουν ήδη, ότι οι Τόρις οδήγησαν στα τάρταρα την οικονομία και τώρα κάποιος άλλος πρέπει να πληρώσει για το χάλι τους. Εγώ λέω ότι δεν πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι που έχουν χτυπηθεί ξανά και ξανά από αυτή την καταστροφή», τόνισε.

Στήριξη Σούνακ στην υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν

O ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, τόνισε επίσης ότι, αν και ο Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα στις χθεσινές του δηλώσεις έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, η πρώτη του κίνηση ήταν να διορίσει μία υπουργό Εσωτερικών, η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την προκάτοχό του.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιζ Τρας, πριν από μια εβδομάδα, είχε δείξει την πόρτα στη Σουέλα Μπρέιβερμαν όταν έγινε γνωστό ότι άφησε να διαρρεύσουν διαβαθμισμένα έγγραφα του υπουργείου της από τον προσωπικό της λογαριασμό στο κινητό.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ρίσι Σούνακ έσπευσε να υποστηρίξει την υπουργό του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Μπρέιβερμαν παραδέχθηκε ότι δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα και αναγνώρισε το λάθος της.

Σούνακ στο υπουργικό συμβούλιο: Απαραίτητη η καθυστέρηση στην ανακοίνωση του σχεδίου προϋπολογισμού

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο υπουργικό του συμβούλιο ότι η κυβέρνηση θα καθυστερήσει την ανακοίνωση του σχεδίου προϋπολογισμού για τις 17 Νοεμβρίου διότι αυτό είναι σημαντικό για να ληφθούν σωστά δύσκολες αποφάσεις και να γίνουν διαβουλεύσεις πάνω σε αυτές.

Ο Σούνακ σημείωσε προς τους υπουργούς του ότι η κυβέρνησή του θα θέσει προτεραιότητά της την οικονομική σταθερότητα και την δημοσιονομική βιωσιμότητα και ότι συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να αναβληθεί η ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου, η οποία προγραμματιζόταν προηγουμένως για τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Σούνακ "είπε ότι είναι σημαντικό να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις και υπάρχει χρόνος για την επιβεβαίωση των αποφάσεων αυτών με το υπουργικό συμβούλιο", ανακοίνωσε το γραφείο του.

Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο "θα ορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα θέσουμε τα δημοσιονομικά μας σε βιώσιμη βάση και θα εξασφαλίσουμε μείωση του χρέους μεσοπρόθεσμα και θα συνοδεύεται από πλήρη πρόβλεψη από την Υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης", προστίθεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Έχουμε τη διάθεση να επιστρέφουμε το μέρισμα της ανάπτυξης στους πιο αδύναμους

Η αλλόκοτη «μπηχτή» του Μάθιου Πέρι για τον Κιάνου Ριβς στα απομνημονεύματά του

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και επιχειρήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου - Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης