Η Κίνα χρησιμοποιεί influencers για να «ξεπλύνει» τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με μελέτη

Η Κίνα χρησιμοποιεί influencers για να «ξεπλύνει» τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με μελέτη

Βίντεο στα social media από άτομα που ανήκουν στην κοινότητα των Ουιγούρων αποτελούν μέρος της νέας προπαγάνδας, υποστηρίζει think tank

xi_china
Ολοένα και πιο εξελιγμένη είναι η εκστρατεία προπαγάνδας της Κίνας, που χρησιμοποιεί influencers από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από περιοχές όπως η Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και η Μογγολία για να ξεπλύνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πίσω από την προπαγάνδα βρίσκεται το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστηρίζει έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας. Το think tank υποστηρίζει ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τους influencers ως μέρος του οπλοστασίου του.

Η διακυβέρνηση του Σι Τζινμπίνγκ θεωρείται ότι αποκτά ακόμη και πιο αυταρχικό χαρακτήρα. Η έκθεση μιλά για καταπίεση εθνοτικών μειονοτήτων, καταστολή στο Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και την εσωτερική Μογγολία. Πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών μιλά ακόμη και για πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Σιντζιάνγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι περίπου 1 εκατομμύριο άτομα ήταν υπό κράτηση σε στρατόπεδα, όσο και τα περί καταστολής θρησκευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, καθώς υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολιτικές για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και την ανακούφιση της φτώχειας.

Κλείσιμο
Η παραδοσιακή προπαγάνδα δεν είναι πάντα πειστική. Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση έχει εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα των influencers. Ο Σι Τζινπίνγκ έχει δώσει εντολές ότι πρέπει «να αφηγηθούν καλά την ιστορία της Κίνας». Σύμφωνα με την έκθεση, το Πεκίνο χρησιμοποιεί άτομα από τις κοινότητες που έχουν θυματοποιηθεί για να αρνηθούν τις καταγγελίες.

STORY OF XINJIANG BY GULI



Ο ρόλος των influencers

Σύμφωνα με το think tank, οι influencers μεταφέρουν μία ψευδή αίσθηση νομιμότητας και διαφάνειας. Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν περίπου 1.700 βίντεο που δημιουργήθηκαν από 18 δημοφιλείς λογαριασμούς στο YouTube με 2.000 έως 200.000 ακολούθους ο καθένας, τα τελευταία χρόνια. Τα βίντεο φιλοξενήθηκαν κυρίως σε λογαριασμούς νεαρών γυναικών από κοινότητες εθνοτικών μειονοτήτων που παρουσίαζαν θετικά τον τρόπο ζωής στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. Σε ορισμένα βίντεο γίνεται επίθεση σε δυτικούς.

«Το Σιντζιάνκ είναι ίδιο με άλλα μέρη της Κίνας», είπε influencer των Ουιγούρων σε ένα βίντεο. «Οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε ειρήνη και ευτυχία. Δεν υπάρχει γενοκτονία και καταναγκαστική εργασία. Οι άνθρωποι από όλον τον κόσμο είναι καλοδεχούμενοι».

Πολλά βίντεο εμφανίστηκαν πρώτα στα αυστηρά ελεγχόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε δυτικές πλατφόρμες, που έχουν απαγορευτεί από το Πεκίνο. Στόχος είναι πρώτα οι πλούσιες κοινότητες Κινέζων της διασποράς αλλά και το ευρύτερο ξένο ακροατήριο.

Τα βίντεο χρησιμοποιούν μία αυθεντική, χαλαρή παρουσίαση, χωρίς εμφανή σημάδια σύνδεσης με την κυβέρνηση ή κυβερνητικά όργανα.

The Dark Side of China's Influencer Factories



Η τακτική της κινεζικής ηγεσίας

Ο συν-διευθυντής του China Media Project Ντέιβιντ Μπαντούρσκι υποστηρίζει ότι τα βίντεο δείχνουν την τακτική που ακολουθούν εδώ και δεκαετίες οι πολιτικοί του κινεζικού ΚΚ. «Βρίσκουν τρόπους να συγκαλύψουν τη συμμετοχή του κόμματος – κράτους σε ενέργειες που εσωτερικά πλαισιώνονται ως εξωτερική προπαγάνδα», λέει. Έτσι, οι οργανισμοί μπορεί να παρουσιάζονται ως ανεξάρτητες μη κερδοσκοπικές ομάδες, ενώ στην πραγματικότητα συνδέονται με το ΚΚ.

Στα βίντεο που εξέτασε το ASPI, η σύνδεση φαίνεται ότι προέκυψε μέσω οργανισμών διαχείρισης, που είναι γνωστοί ως πολυκαναλικά δίκτυα (MCN). Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί από τους κορυφαιους κινεζικούς λογαριασμούς στο YouTube υποστηρίζονται από MCN, που λειτουργούν ως μεσάζοντες, προκειμένου να επιτρέψουν σε παραγωγούς με έδρα την Κίνα να έχουν έσοδα από βίντεο στο YouTube.

Το 2021, τα δεκάδες χιλιάδες MCΝ της Κίνας τέθηκαν υπό αυστηρότερο έλεγχο κατά τη διάρκεια γενικής καταστολής της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας ψυχαγωγίας. Τώρα, υπό την επίβλεψη των κυβερνητικών υπηρεσιών, τα MCN είναι υποχρεωμένα να παραδίδουν αρχεία και να διασφαλίζουν τις αξίες του ΚΚ.




Ειδήσεις σήμερα:

Βέλγος εστιάτορας ζητά από τους πελάτες 1 ευρώ ανά άτομο λόγω... κόστους στην ενέργεια


Ανησυχία για την υγεία της Σακίρα, επισκέπτεται συχνά νοσοκομείο στη Βαρκελώνη


Οι διάλογοι της μάνας με τη 12χρονη: «Ψάχνω €15 για μαύρο» - «Μαμά άσε με να ηρεμήσω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης