Βρετανία: Η «διαβολοβδομάδα» της Τρας - Μαζεύουν υπογραφές σε βάρος της, πιθανή η πρόταση μομφής

Βρετανία: Η «διαβολοβδομάδα» της Τρας - Μαζεύουν υπογραφές σε βάρος της, πιθανή η πρόταση μομφής

Πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν ήδη στείλει επιστολή στον σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρο της «Επιτροπής 1922», ζητώντας του να αποφασίσει για πρόταση μομφής

sir-graham-brady-liz-truss
Aπό τα «χείλη» του σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, προέδρου της «Επιτροπής 1922» των βουλευτών των Τόρις, κρέμονται τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος καθώς στο γραφείο του έχουν μαζευτεί ουκ ολίγες επιστολές Συντηρητικών που του ζητούν να αποφασίσει αν θα πρέπει η πρωθυπουργός Λιζ Τρας να παραμείνει στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Graham_Brady
Στα... χέρια του σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, προέδρου της «Επιτροπής 1922» των βουλευτών των Τόρις, η τύχη της Λιζ Τρας
O αριθμός των Συντηρητικών που έχουν ήδη στείλει επιστολή στον σερ Μπρέιντι για την απομάκρυνση της Τρας από την πρωθυπουργία είναι σημαντικός, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «Sky News», με το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής παραμένει ανοιχτό. 

Kwasi_Kwarteng1
O Κουάσι Κουαρτένγκ είδε την πόρτα της εξόδου μόλις 39 ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του


Η πρόσφατη αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ, μόλις 39 ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση της Τρας, έχει προκαλέσει αναμπουμπούλα στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος.

Κλείσιμο
Η αντικατάσταση του πρώτου μαύρου υπουργού Οικονομικών στην ιστορία της Βρετανίας με τον Τζέρεμι Χαντ, αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα στην κυβέρνηση της γηραιάς αλβιώνας, έριξε κι άλλο λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες «Guardian», «Daily Mail» και «Τhe Sun», τις τελευταίες ημέρες, στο στρατόπεδο των Συντηρητικών επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς με την καθαίρεση του Κουαρτένγκ, πολλοί Συντηρητικοί θεωρούν ότι τώρα έφθασε η ώρα της Τρας να τους αδειάσει τη γωνιά.

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, φέρεται να ηγείται ενός «σιωπηρού πραξικοπήματος» για να καταστρέψει το οικονομικό πρόγραμμα της Συντηρητικής πρωθυπουργού, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Daily Mail».

Liz_Truss
Οι Συντηρητικοί με επιστολές τους ζητούν από τον Μπρέιντι να αποφασίσει αν θα πρέπει η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Το ίδιο δημοσίευμα προσθέτει ότι οι Τόρις «συνωμοτούν για να αντικαταστήσουν την Λιζ Τρας με τον νυν υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Για την εφημερίδα «Daily Mail», ο υπουργός Γουάλας θεωρείται η καλύτερη επιλογή για να διαδεχτεί την Τρας, καθώς οι ένθερμοι υποστηρικτές του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με στόχο την απομάκρυνσή της από την ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια από την πρωθυπουργία.

Μπεν Ουάλας και Ρίσι Σουνάκ θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος και της Βρετανίας αφότου όμως ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι κινήσει όλες της απαραίτητες διαδικασίες για την απομάκρυνση της Λιζ Τρας από τη Ντάουνινγκ Στριτ, αναφέρει η εφημερίδα «The Sun».

Jeremy_Hunt
Η αντικατάσταση του πρώτου μαύρου υπουργού Οικονομικών στην ιστορία της Βρετανίας με τον Τζέρεμι Χαντ, αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα στην κυβέρνηση της Τρας τα όξυνε ακόμη περισσότερο


Ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι θα αποφασίσει για την παραμονή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία

Προτού καθίσει στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων το 1997, ο Γκράχαμ διετέλεσε διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων στην εταιρεία «Aterfront Partnership». Στο παρελθόν είχε εργαστεί στη «δεξαμενή σκέψης»- Centre for Policy Studies and Shandwick Plc.

Όταν εξελέγη βουλευτής των Τόρις, απέκτησε τον τίτλο του νεότερου βουλευτή των Συντηρητικών. Στο βρετανικό Κοινοβούλιο υπήρξε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης για τον τομέα της απασχόλησης. Επιπλέον, ήταν «σκιώδης» υπουργός στον τομέα της Παιδείας.

Από το 2008 έως το 2011, ήταν μέλος της Επιλεγμένης Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών και ήταν Διοικητής του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Τον Ιανουάριο του 2020 έγινε Αντιπρόεδρος του Enterprise Forum. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της Stockdales, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που υποστηρίζει παιδιά και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες στο Μάντσεστερ.

Ο 54χρονος σερ Μπρέιντι, ένθερμος υποστηρικτής του Brexit στο δημοψήφισμα της ΕΕ του 2016, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο μεγάλων παιδιών.

Το 2010 εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής του 1922 που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Συντηρητικών βουλευτών και μέχρι σήμερα υπηρετεί πιστά το αξίωμα.

Η Επιτροπή των Τόρις δίνει στους συντηρητικούς βουλευτές την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να αναφέρουν το έργο της εκλογικής περιφέρειας και να συντονίσουν τις νομοθετικές ατζέντες.

Τα μέλη συνεδριάζουν σε εβδομαδιαία βάση ενώ το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε συνεδρίαση και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του αρχηγού του κόμματος. Έχουν επίσης επιρροή στην πιθανή ανατροπή οποιουδήποτε είναι επικεφαλής.

Ειδήσεις σήμερα:

Γυμνοί και με τραύματα 92 μετανάστες στον Έβρο - «20 χρόνια συνοριοφύλακες, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο απάνθρωπο»


Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Αγία Πελαγία - Αγωνία για τον εντοπισμό της 49χρονης αγνοούμενης

Ανοίγουν στόματα, έρχονται νέα εντάλματα μετά τις πέντε συλλήψεις για βιασμούς και μαστροπεία της 12χρονης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης