Βρετανία: «Ανταρτοπόλεμος» κατά της Τρας μετά την «καρατόμηση» του υπουργού Οικονομικών - «Τρίζει» ήδη η καρέκλα της

Βρετανία: «Ανταρτοπόλεμος» κατά της Τρας μετά την «καρατόμηση» του υπουργού Οικονομικών - «Τρίζει» ήδη η καρέκλα της

Τουλάχιστοον 20 υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών δεν είναι ευχαριστημένα από την αποπομπή του Κουαρτένγκ - Οι «μνηστήρες» καραδοκούν και πρόσφατα συναντήθηκαν για να της... σκάψουν τον λάκκο

liz-truss
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, μετά την καρατόμηση του υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ καθώς, πάνω από 20 πρωτοκλασάτα στελέχη των Τόρις της ζητούν να προχωρήσει σε νέες αλλαγές σχετικά με την οικονομική της ατζέντα. Οι «αντάρτες» των Τόρις σκέφτονται ακόμη και την αλλαγή ηγεσίας προκειμένου να μην αμαυρωθεί η εικόνα του κόμματος, επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος.

Τι λένε βρετανικά ΜΜΕ
Όπως αναφέρουν το BBC και η εφημερίδα «Daily Μail», τις τελευταίες ώρες έχει ξεσπάσει εσωκομματικός πόλεμος στο κυβερνών κόμμα ύστερα από την απόφαση της Λιζ Τρας να καρατομήσει με συνοπτικές διαδικασίες τον υπουργό Οικονομικών για να σώσει την καρέκλα της.

Το γεγονός ότι έπαυσε από τα καθήκοντά του την «αδελφή ψυχή της», μετά την έντονη δυσαρέσκεια των Συντηρητικών για τον πρόγραμμα του Κουαρτένγκ αναφορικά με τον μίνι προϋπολογισμό, έχει προκαλέσει αναμπουμπούλα στην κυβέρνηση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με το BBC, η πρωθυπουργός της γηραιάς αλβιώνας αναζητά τρόπους για να ηρεμήσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Τόρις που αντιδρούν έντονα στην οικονομική πολιτική που προωθεί ή για να δώσει το «φιλί της ζωής» στην οικονομία, κυρίως όμως για να ανακουφίσει τα βρετανικά νοικοκυριά καθώς οι τιμές σε βασικά είδη, αλλά και στα καύσιμα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», πάνω από 20 υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην πρωθυπουργό να κάνει κι άλλες αλλαγές στο οικονομικό της πρόγραμμα.

Κλείσιμο


Απλά, τον θυσίασε για να σωθεί η ίδια...

Μέσα σε οκτώ λεπτά, τόσο διήρκεσε η χθεσινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε η Βρετανή πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παύει από τα καθήκοντά του τον πρώτο μαύρο Βρετανό υπουργό Οικονομικών στην ιστορία της χώρας.

Η χθεσινή της ομιλία, σύμφωνα με την «Daily Mail», δεν σχολιάστηκε θετικά από τα στελέχη του κόμματος των Συντηρητικών ενώ ήταν βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης.

Η Λιζ Τρας μίλησε σαν «ρομπότ», δεν έδειχνε να έχει καμία ευθύνη για την καρατόμηση του υπουργού της ο οποίος θεωρείται και στενός σύμμαχός της, μόλις 39 ημέρες αφότου του εμπιστεύτηκε το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο. Απλά, τον θυσίασε για να σωθεί η ίδια...

Διάδοχος του Κουαρτένγκ είναι ο Τζέρεμι Χαντ, ο τέταρτος που αναλαμβάνει το νευραλγικό υπουργείο μέσα σ΄ έναν χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι, η Τρας έδωσε «σήμα» στον Κουαρτένγκ, τον παλαιότερο και στενότερο πολιτικό σύμμαχό της και συν-αρχιτέκτονα του σχεδίου της για την ανάπτυξη, να επιστρέψει εσπευσμένα από την Ουάσινγκτον, όπου είχε συνάντηση με αξιωματούχους του ΔΝΤ.

Μόλις πέρασε το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τρας του έδειξε την... πόρτα της εξόδου.

Διαφορετικές απόψεις...
Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσαν στην εφημερίδα «Guardian» ότι οι δυο τους έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η κυβέρνηση στην ανατροπή βασικών στοιχείων του σχεδίου της Τρας για να σταθεροποιήσει τις αγορές και να κατευνάσει τους ανήσυχους συντηρητικούς βουλευτές.

Τόνισαν ότι ο Κουαρτένγκ πίεζε για μια πλήρη υποχώρηση της πολιτικής για τον εταιρικό φόρο αυξάνοντάς τον από το σημερινό συντελεστή 19% στο προγραμματισμένο 25%.

Η αρχή του τέλους για τον Κουάρτενγκ, αν και εξαιρετικά έμπιστος της Τρας, σχολιάζει το BBC, ξεκίνησε από τον μίνι προϋπολογισμό στις 23 Σεπτεμβρίου, με τον οποίο ανακοίνωσε 45 δισεκατομμύρια λίρες σε μη κοστολογημένες φορολογικές περικοπές.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», oι αντάρτες βουλευτές των Tόρις που διαφωνούσαν με την οικονομική πολιτική του Κουαρτένγκ, της έδωσαν 17 ημέρες διορία για να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο προκειμένου να βρει μία λύση στο θέμα του μίνι προϋπολογισμού που έχει διχάσει το κυβερνών κόμμα.

Η καρέκλα τρίζει, οι μνηστήρες καραδοκούν
Εάν δεν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, η καρέκλα της τρίζει με τους αντάρτες να ζητούν αλλαγή ηγεσίας, σχολιάζουν πολλά σημερινά βρετανικά δημοσιεύματα. Στη γωνία περιμένουν οι...«μνηστήρες της».

Η Τρας θα μπορούσε να αντικατασταθεί από δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, τους Ρίσι Σουνάκ και Πένι Μόρνταντ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

«Δεν είναι τυχαίο», όπως σχολιάζει η «Daily Mail» ότι, περίπου 20 υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών συγκεντρώθηκαν πρόσφατα στα γραφεία ενός πρώην υπουργού.

Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ήταν υποστηρικτές του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ενώ πολλοί είχαν αναλάβει χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση Τζόνσον.

Η αδελφή-ψυχή της Λιζ Τρας ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για το πρόγραμμά του.


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ από την πλευρά του επιβεβαίωσε χθες την αποπομπή του μέσω Twitter και αναγνώρισε επίσης αναταραχή της αγοράς μετά τον μίνι προϋπολογισμό που ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου.



«Το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει γρήγορα» από τότε που αποκάλυψε τα σχέδιά του, τα οποία περιλάμβαναν φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών», γράφει στο χθεσινό του μήνυμα στο Twitter.

Ο «μίνι προϋπολογισμός» που προωθούσε ώθησε τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ανέβασε το κόστος του κρατικού δανεισμού και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης