Λίβανος και Ισραήλ κοντά σε «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους

Λίβανος και Ισραήλ κοντά σε «ιστορική» συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο

livano_israel_border
Προς αίσιο τέλος οδεύουν οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων. Οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε μία «ιστορική» συμφωνία, που θα επιτρέψει την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Λίβανος και Ισραήλ βρίσκονται επίσημα σε πόλεμο για τη διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς. Εδώ και δύο χρόνια ωστόσο, έχει υπάρξει μεσολάβηση των ΗΠΑ. Στις αρχές Οκτωβρίου οι δύο χώρες είχαν εκφράσει ικανοποίηση για ένα σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε ο Αμερικανός μεσολαβητής Άμος Χόχσταϊν. Όμως την προηγούμενη Πέμπτη το Ισραήλ απέρριψε σειρά τροποποιήσεων του Λιβάνου.

Θετική απάντηση από το Ισραήλ

Τις τελευταίες ημέρες συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις. Σήμερα το πρωί, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έλαβε θετική απάντηση στις ανησυχίες του σχετικά με τις τροποποιήσεις του Λιβάνου.

«Όλα τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά, οι αλλαγές που είχαμε ζητήσει έγιναν. Διασφαλίσαμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ, βρισκόμαστε στον δρόμο προς μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο Εγιάλ Χουλάτα σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ.

Στη συνέχεια, υψηλόβαθμος Λιβανέζος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις επεσήμανε ότι η Βηρυτός δέχθηκε θετικά την τελική πρόταση του Αμερικανού μεσολαβητή, στην οποία «περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων ή των προτάσεων του Λιβάνου».

Η τελική πρόταση του Αμερικανού μεσολαβητή θα δοθεί μέσα στην ημέρα στον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου και αξιωματούχων, το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς θα ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτό του Κανά, που βρίσκεται πιο βορειοανατολικά, από τον Λίβανο.

Αλλά καθώς ένα μέρος του κοιτάσματος αυτού περνά τη μελλοντική γραμμή οριοθέτησης, το Ισραήλ θα λαμβάνει μέρος των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση του Κανά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ο Νετανιάχου απειλεί ότι δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία

Στο Ισραήλ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε επικρίνει την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο αυτό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «παραχωρεί» «κυρίαρχο έδαφος του Ισραήλ», ενώ είχε απειλήσει ότι δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία αν βρεθεί ξανά στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Ο Νετανιάχου έχει επίσης ζητήσει το σχέδιο της συμφωνίας να υποβληθεί προς έγκριση στην Κνεσέτ ή να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές για την εισαγωγή φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Ισραήλ βασίζεται στο κοίτασμα Καρίς, που είναι έτοιμο να ξεκινήσει την παραγωγή, για να ενισχύσει τις εξαγωγές αερίου προς τη γηραιά ήπειρο.

Αντίθετα με το Καρίς, το κοίτασμα του Κανά απέχει πολύ από το να ξεκινήσει να μπορεί να παράγει φυσικό αέριο.




Ειδήσεις σήμερα:

Πρόσωπο-κλειδί φαίνεται να ήξερε για τον εφιάλτη της 12χρονης στον Κολωνό

Επικίνδυνα φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά

Νέα κλιμάκωση «υπόσχεται» το Κρεμλίνο μετά τους βομβαρδισμούς Πούτιν - Συνεδριάζουν οι G7 για αντίμετρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης