Τουρκία για αντίδραση ΕΕ στη συμφωνία με τη Λιβύη: Δεν έχει καμία αξία για εμάς

Τουρκία για αντίδραση ΕΕ στη συμφωνία με τη Λιβύη: Δεν έχει καμία αξία για εμάς

Έντονη η αντίδραση της Τουρκίας στο «ράπισμα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμφωνία με τη Λιβύη

turkia-cavusoglu
Για την Τουρκία οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν καμία αξία ή σημασία δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu αποτυπώνοντας την ενόχληση της Άγκυρας για το «ράπισμα» που δέχθηκε από την Κομισιόν το βράδυ της Δευτέρας. 


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ η διαφωνία για μια συμφωνία που υπεγράφη από δύο κυρίαρχα κράτη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

«Οι προσπάθειες της Ελλάδα η οποία επιχειρεί να σφετεριστεί τα νόμιμα δίκαια όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Λιβύης με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της και τις άδειες που έχει εκδώσει σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα έχουν αποτέλεσμα» προσθέτει ο Τανσού Μπιλγκίτς.

Κατά τον ίδιο «η στήριξη της ΕΕ στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας και η στάση της να αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και να εμποδίζει την παρέμβαση των διεθνών δικαστικών αρχών αντιβαίνει τόσο τις αρχές της όσο και το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ δεν είναι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για να σχολιάζει ή να επιδικάζει συμφωνίες ανάμεσα σε κυρίαρχες τρίτες χώρες»

Στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την έκκληση της Τουρκίας προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της «να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις δυνάμεις τους, να σέβονται την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο και οι αρχές του ΟΗΕ».



Κλείσιμο
To βράδυ της Δευτέρας σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο είχε αναφέρει ότι «το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη».

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» πρόσθεσε και κατέληξε:

«η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Ειδήσεις σήμερα:

Τα σενάρια και η απάντηση της Αθήνας στην απόπειρα ενεργοποίησης του Τουρκολιβυκού Μνημονίου

Ποιοι ζηλεύουν την Ιταλίδα; Τα «ξαδέρφια» της Μελόνι στην Ελλάδα

«Βυθισμένη» στο πένθος η Λεκάνη Καβάλας - Πότε θα γίνει η κηδεία της 31χρονης και του βρέφους της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης