Άλισερ Ουσμάνοφ: Θέλει πίσω τα... αυγά Fabergé του - «Είμαι προστάτης της τέχνης, δεν είναι γνήσια, είναι σουβενίρ»

Άλισερ Ουσμάνοφ: Θέλει πίσω τα... αυγά Fabergé του - «Είμαι προστάτης της τέχνης, δεν είναι γνήσια, είναι σουβενίρ»

Δηλώνει «προστάτης της τέχνης» - Τα τέσσερα πολύτιμα αντικείμενα κατασχέθηκαν από τις αρχές του Μονάχου στις βίλες του Ουσμάνοφ

USMANOV_FABERGE_2
Τα αυγά του πίσω θέλει ο Ρώσος ολιγάρχης, Άλισερ Ουσμάνοφ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι, τα τέσσερα πολύτιμα Fabergé που βρέθηκαν στις βίλες του στην περιοχή της Βαυαρίας και κατασχέθηκαν από την Εισαγγελία του Μονάχου, είναι «fake».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η αστυνομία είχε κατασχέσει τέσσερα αυγά «Fabergé» κατά την έφοδό της στις βίλες του στενού συμμάχου του Πούτιν, που διατηρεί στην περιοχή Tέγκερνζεε. Ο έμπιστος φίλος του Ρώσου προέδρου διαθέτει τέσσερις βίλες στην περιοχή Τέγκερνζεε, όπως σχολιάζει το περιοδικό «Focus».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου «tz», ο Ρώσος ολιγάρχης φέρεται να έκρυβε στις βίλες του εκτός από τα πανάκριβα αβγά, μία Mercedes Viano Brabus κι ένα Maybach S500, η αξία των οποίων ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ο Άλισερ Ουσμάνοφ, που έχει ισχυρές διασυνδέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύεται ότι έχει μεταβιβάσει πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία σε καταπιστεύματα για να αποφύγει τις ευρωπαικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Τώρα, όμως, ο Ρώσος Μίδας θέλει πίσω τα πολύτιμα αυγά του επικαλούμενος ότι οι έρευνες σε βάρος του, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής δίωξης. «Διώκεται ένας... προστάτης της τέχνης μόνο και μόνο επειδή έχει περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία», όπως λέει οργισμένος ο Ουσμάνοφ.

Τα πολύτιμα Fabergé είναι πανάκριβα: Μόνο 52 κομμάτια (1885-1917) κατασκευάστηκαν από τον κοσμηματοπώλη Peter Carl Fabergé στην Αγία Πετρούπολη προς τιμήν του Ρώσου Τσάρου. Κοστίζουν από εννέα έως 12 εκατομμύρια ευρώ το καθένα.

Ο Ουσμάνοφ θα έπρεπε να είχε αποκαλύψει τα περιουσιακά του στοιχεία αφότου το όνομά του μπήκε στον κατάλογο των δυτικών κυρώσεων, κάτι όμως που δεν έπραξε, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Κλείσιμο
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ισχυρίζεται ότι τα αυγά «Fabergé» που βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας δεν είναι γνήσια. «Είναι σουβενίρ, φτιαγμένα από πολύτιμους λίθους στο Μόναχο», όπως έσπευσε να δηλώσει. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι αρχές του Αμβούργου είχαν κατασχέσει το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου, το οποίο του ανήκει.

Πρόκειται για το πολυτελές σκάφος «Dilbar», που κοστίζει 648 εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα. Διαθέτει , μεταξύ άλλων, μια πισίνα 80 μέτρων και δύο ελικοδρόμια. Το γιοτ, με σημαία «νήσων Κειμάν», χρειάζεται 783.822 δολάρια μόνο για να γεμίσει καύσιμα.

Ο Ουσμάνοφ πιστεύεται ότι έχει μεταβιβάσει πολλά από τα περιουσιακά του στοιχεία σε καταπιστεύματα για να αποφύγει τις ευρωπαικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Το 2016, όταν ο Ουσμάνοφ, βασιλιάς του ρωσικού χάλυβα , απέκτησε τους τίτλους ιδιοκτησίας του μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο, έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην ανοιχτή θάλασσα. Το γιοτ ζυγίζει 15.917 τόνους, έχει μήκος πάνω από 152 μέτρα και διαθέτει ανέσεις πεντάστερου ξενοδοχείου. Κατασκευάστηκε από το γερμανικό ναυπηγείο της Λίρσεν.

Ο Άλισερ Ουσμάνοφ γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1953 στο Ουζμπεκιστάν σε μία επαρχιακή πόλη, ωστόσο πέρασε την παιδική του ηλικία στην Τασκένδη. Στόχος του ήταν να γίνει διπλωμάτης και γι' αυτό τον λόγο μετακόμισε στη Μόσχα. Μπήκε στο Κρατικό Ινστιτούτο Δημοσιών Σχέσεων της Μόσχας και αποφοίτησε το 1976 με πτυχίο στο διεθνές δίκαιο. Δραστηριοποιείται στον κλάδο των σιδηρομεταλλευμάτων, κατέχει την «Mail.ru», τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτύου στη χώρα και τη «MegaFon», τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου«Kommersant» κι έχει μετοχές σε ισχυρές επιχειρήσεις όπως οι Groupon, Airbnb, Apple, Gazprom και ο κατάλογος δεν τελειώνει. Οι διασυνδέσεις του με το Κρεμλίνο απογείωσαν την καριέρα του και φούσκωσαν τον κουμπαρά του. Τους τελευταίους μήνες όμως έχει βρει καταφύγιο στις βίλες του, στη Γερμανία με τις αρχές να τον έχουν βάλει στο στόχαστρο.






Ειδήσεις σήμερα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αδειάζει τον Πολάκη για τα εμβόλια στη Βουλή

«Δεν έχει σχέση με αυτά - Γνώρισε ένα καλό παιδί αλβανικής καταγωγής» λέει η μητέρα της 22χρονης

Ναζιστικοί χαιρετισμοί και συνθήματα κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης