Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Απαιτούμε τη τιμωρία της Ρωσίας για τον πόλεμο

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Απαιτούμε τη τιμωρία της Ρωσίας για τον πόλεμο

Η Ουκρανία, όπως τόνισε ο πρόεδρός της προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δεν αρχίσε τον πόλεμο, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή - Ζήτησε αφαίρεση του ρωσικού βέτο από το Συμβούλιο Ασφαλείας

26222083
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, «καταστροφική περιδίνηση», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Επευφημούμενος από ορισμένους από τους παρόντες —η αντιπροσωπεία της Ρωσίας παρέμεινε καθισμένη και απαθής— ο Ζελένσκι καταφέρθηκε με μεγάλη σφοδρότητα εναντίον της Μόσχας.

Ο Ουκρανός ηγέτης έκανε λόγο για «παράνομο πόλεμο» και για έγκλημα που έχει συντελεστεί σε βάρος της Ουκρανίας, για να τονίσει με έμφαση ότι «απαιτούμε δίκαιη τιμωρία».

Ζήτησε δε να δημιουργηθεί ειδικό δικαστήριο που θα «δικάσει» τη Ρωσία για «το έγκλημα της επίθεσης εναντίον του κράτους μας». Πρόφερε τη λέξη «τιμωρία» τουλάχιστον δεκαπέντε φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Επέμεινε ότι η χώρα του δεν θα είναι ποτέ ουδέτερη: «όσοι μιλούν για ουδετερότητα όταν οι ανθρώπινες αξίες και η ειρήνη δέχονται επίθεση εννοούν κάτι άλλο».

Επιπλέον, ζήτησε να δημιουργηθεί ειδικό διεθνές ταμείο για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις στο Κίεβο, ενώ έκρινε πως η Ρωσία πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα βέτο που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπως έχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βρετανία και η Γαλλία).

Όπως επισήμανε «η Ουκρανία, η Ευρώπη, ο κόσμος θέλουν ειρήνη, αλλά βλέπουμε ποιος είναι ο μόνος που θέλει πόλεμο». Ας μην επιτρέψουμε να μας επιβληθεί, παρά το ότι είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, πρόσθεσε εννοώντας προφανώς τη Ρωσία.

Κλείσιμο
Επισήμανε ακόμη ότι «δεν προκαλέσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο, πραγματοποιήσαμε 88 γύρους συνομιλιών με διάφορες μορφές για να τον αποτρέψουμε».

Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, τόνισε ο Ζελένσκι και ζήτησε από τη διεθνή κοινόητα να τιμωρήσει τη Ρωσία με κυρώσεις, όπως και περιορισμούς για την έκδοση βίζας για τουρίστες από τη Ρωσία. Συμπλήρωσε μάλιστα το αίτημά του λέγοντας ότι «η Ρωσία πρέπει να πληρώσει τον πόλεμο με τα στοιχεία που κατέχει (assets), καθώς, όπως είπε, το «πάγωμα» της ροής χρημάτων θα έχει κόστος σε αυτούς «που εκτιμούν το χρήμα πάνω από όλα».

Η ομιλία του Ουκρανού ηγέτη γίνεται την ίδια ημέρα με την μερική επιστράτευση που κήρυξε η Ρωσία για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα επάνδρωσης των δυνάμεών της στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας, υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια σε πολλαπλά πεδία: ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, διατροφική ασφάλεια, ασφάλεια από τη ραδιενέργεια και από τα όπλα μαζικής καταστροφής – δυο έμμεσες αναφορές αφενός στην κατάσταση στη Ζαπορίζια αλλά και τις απειλές της Μόσχας (και του Πούτιν) για προσφυγή ακόμη και στα πυρηνικά.
Ειδικά για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο Ζελένσκι είπε ότι με το γίνεται στόχος των ρωσικών πυρών, «όλοι γίνεστε στόχος της».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε, τέλος, πέντε «αδιαπραγμάτευτούς όρους» για την ειρήνευση: τιμωρία της επιθετικότητας, προστασία της ζωής, αποκατάσταση της ασφάλειας, εδαφική ακεραιότητα και εγγυήσεις ασφάλειας και, τέλος, αποφασιστικότητα.


Ειδήσεις σήμερα:

Πληρώνουν «χρυσάφι» για να φύγουν από τη Ρωσία - Έως και €11.560 ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή

Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη μετά το διάγγελμα Πούτιν

Γλυφάδα: «Παρακαλούσα να με σκοτώσουν» λέει η αστρολόγος που έπεσε θύμα ληστείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης