Ιράν: Νέες διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης για τη μαντίλα

Ιράν: Νέες διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης για τη μαντίλα

Υποσχέσεις στην οικογένεια της Μαχσά Αμινί ότι θα παρακολουθούν το ζήτημα δίνουν οι Αρχές, την ώρα που πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες εντός και εκτός της χώρας

26216394
Σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ο θάνατος της οποίας ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση έχει προκαλέσει διαδηλώσεις και υποσχέθηκε ότι τα δικαιώματά τους δεν θα αγνοηθούν.

Την πληροφορία μετέδωσαν την Τρίτη ιρανικά ΜΜΕ, σε μια προφανή προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.

Η Αμινί, από την επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, έπεσε σε κώμα και πέθανε την περασμένη εβδομάδα μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για «απρεπή ενδυμασία». Το περιστατικό προκάλεσε οργή σε όλη τη χώρα και διαδηλώσεις εναντίον των αρχών σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Ο εκπρόσωπος του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στην επαρχία Κουρδιστάν, Αμπντολρεζά Πουρζαχαμπί, επισκέφθηκε για δύο ώρες το σπίτι της οικογένειας της Αμινί τη Δευτέρα, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο σχόλια του Πουρζαχαμπί που επίσης μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Πουρζαχαμπί είπε στην οικογένεια της Αμινί πως «όλοι οι θεσμοί θα αναλάβουν ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που έχουν παραβιαστεί» και πως είναι βέβαιος ότι ο Χαμενεΐ «έχει επίσης επηρεαστεί και πονέσει» από τον θάνατό της. «Ελπίζω πως με αυτή τη συμπόνοια και την καλή πίστη της οικογένειάς σας, το τραύμα που έχει υπάρξει στην κοινωνία θα επανορθωθεί», δήλωσε ο Πουρζαχαμπί πως είπε στην οικογένεια.

«Όπως υποσχέθηκα στην οικογένεια της κ. Αμινί, θα παρακολουθώ επίσης το θέμα του θανάτου της μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.»

Κλείσιμο
Η αστυνομία δήλωσε πως η Αμινί αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ περίμενε με άλλες γυναίκες που κρατούνταν από την αστυνομία ηθών, η οποία επιβάλλει αυστηρούς κανόνες στην Ισλαμική Δημοκρατία απαιτώντας από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φοράνε φαρδιά ρούχα δημόσια.

Όμως ο πατέρας της έχει πει κατ' επανάληψη πως η κόρη του δεν είχε προβλήματα υγείας και πρόσθεσε πως είχε μώλωπες στα πόδια. Επέρριψε την ευθύνη στην αστυνομία για τον θάνατό της.

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν τη Δευτέρα, με τις πιο μαχητικές στην κουρδική περιοχή. Η κουρδική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανέφερε πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί τη Δευτέρα, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ, αναθεωρώντας προς τα κάτω έναν προηγούμενο απολογισμό που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε 13 πόλεις στο Κουρδιστάν και συνελήφθησαν 250 άνθρωποι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρδιστάν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Fars, επιβεβαίωσε πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο ιρανικό Κουρδιστάν.

Ο Ισμαήλ Ζσρέι Κούσα έκανε λόγο για τρεις «φερόμενους ως θανάτους» και για «συνωμοσία που εξύφανε ο εχθρός», λέγοντας πως ένα από τα θύματα σκοτώθηκε από όπλο που δεν χρησιμοποιείται από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα πάντα με το Fars.



Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Εξέδωσε NAVTEX μετά την προαναγγελία Ντονμέζ για έρευνες από το Oruc Reis βόρεια της Κύπρου

Βασιλιάς Κάρολος Γ': Η πρώτη πρόκληση - Καλείται να συμφιλιώσει τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που μοίραζαν δωρεάν φρούτα σε ηλικιωμένους... και τους έκλεβαν!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης