Οργή στο Ιράν για τον θάνατο 22χρονης που συνελήφθη γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα

Οργή στο Ιράν για τον θάνατο 22χρονης που συνελήφθη γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα

Η Μαχσά Αμινί επισκεπτόταν την Τεχεράνη όταν συνελήφθη για να της δώσουν «οδηγίες για τη μαντίλα» - Καταγγελίες ότι ξυλοκοπήθηκε

mahsa-amini-1
Μια Ιρανή 22 ετών πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, που είναι αρμόδια μεταξύ άλλων να υποχρεώνει τις γυναίκες να φορούν τη μαντίλα.

Η Μαχσά Αμινί επισκεπτόταν την ιρανική πρωτεύουσα μαζί με την οικογένειά της όταν την συνέλαβε, την Τρίτη, η αστυνομία επειδή δεν κάλυπτε τα μαλλιά της με το χιτζάμπ.

Το BBC προσθέτει ότι η Αμίνι ξυλοκοπήθηκε μέσα σε φορτηγάκι της Αστυνομίας όταν την συνέλαβαν, καταγγελία που αρνούνται οι Αρχές.

Ο αδελφός της είπε στον ιστότοπο IranWire ότι, ενώ την περίμενε έξω από το αστυνομικό τμήμα, είδε ένα ασθενοφόρο να φεύγει, μεταφέροντας την αδελφή του στο νοσοκομείο. Τον ενημέρωσαν ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλικό και ότι ήταν σε κώμα. Τελικά, την Παρασκευή η Αμινί έφυγε από τη ζωή.

«Δεν είχαν περάσει ούτε δύο ώρες από τη σύλληψή της μέχρι τη μεταφορά της στο νοσοκομείο», είχε δηλώσει πριν πεθάνει η αδελφή του ενώ πρόσθεσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η αστυνομία της Τεχεράνης στην ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι η Αμινί συνελήφθη μαζί με άλλες γυναίκες για να τους δώσουν «οδηγίες» για τον ενδυματολογικό κώδικα. «Αντιμετώπισε αιφνιδίως καρδιολογικό πρόβλημα και μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο, με τη συνεργασία της αστυνομίας και της υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών», προστίθεται.

Κλείσιμο
Η οικογένειά της λέει πάντως ότι η 22χρονη δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας που να δικαιολογεί το «αιφνίδιο καρδιολογικό πρόβλημα».

Ο "1500tasvir", ένας λογαριασμός σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης που καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ιρανική αστυνομία, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει τη νεαρή γυναίκα, διασωληνωμένη, στο νοσοκομείο.

mahsa-amini-3


«Η κατάσταση της Μαχσά Αμινί είναι ένα παράδειγμα σκόπιμου εγκλήματος. Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στο Ιράν, υπό το πρόσχημα της εφαρμογής του νόμου για τη μαντίλα, είναι έγκλημα», κατήγγειλε ο ακτιβιστής για την ελευθερία της έκφρασης Χοσεΐν Ροναγί.

Πριν ανακοινωθεί ο θάνατός της, η ιρανική προεδρία ανέφερε ότι ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσί ανέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών να ερευνήσει την υπόθεση.

Ο μεταρρυθμιστής πολιτικός Μαχμούντ Σαντεγί, πρώην βουλευτής, κάλεσε τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να καταγγείλει τον θάνατο της Αμινί. «Τι λέει ο ανώτατος ηγέτης, που δικαίως κατήγγειλε την αμερικανική αστυνομία για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, για τη μεταχείριση της Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία;» έγραψε στο Twitter.

Το 2020 ο Χαμενεΐ είχε δηλώσει ότι ο θάνατος του Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς αποκάλυψε «την αληθινή φύση» της αμερικανικής ηγεσίας.

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση, το 1979, οι γυναίκες, Ιρανές και ξένες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, είναι υποχρεωμένες να κυκλοφορούν με καλυμμένο το κεφάλι και το σώμα.

Ο ζήλος των αρχών για την εφαρμογή του νόμου χαλάρωσε επί προεδρίας του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί και πολλές Ιρανές, στις μεγάλες πόλεις, αφήνουν να φαίνονται τα μαλλιά τους. Τους τελευταίους μήνες, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, έχουν πολλαπλασιαστεί οι επεμβάσεις της αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Νέες απειλές από την Τουρκία: «Μην την πατήσετε όπως οι Ουκρανοί»

Δεκάδες καταγγελίες από πολίτες για τηλεφωνική απάτη με δόλωμα «ποινικές εκκρεμότητες»

Δείτε βίντεο: Χημικά στο ΑΠΘ μετά από επίθεση φοιτητών στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης