Kηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ: Στα πίσω καθίσματα ο Μπάιντεν - Τον τρολάρει ο Τραμπ

Kηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ: Στα πίσω καθίσματα ο Μπάιντεν - Τον τρολάρει ο Τραμπ

Τι υπαγορεύουν τα βρετανικά βασιλικά  πρωτόκολλα για τους ηγέτες των ξένων κρατών - Η  κοινή εμφάνιση του βασιλιά της Ισπανίας μαζί με τον εξόριστο πατέρα του Χουάν Κάρλος

biden_kideia_xr
Από τα πίσω καθίσματα του Αβαείου του Γουέστμινστερ παρακολούθησε χθες ο πλανητάρχης και η πρώτη κυρία την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να θεωρείται ο πιο ισχυρός άνδρας στον κόσμο και να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε συγκέντρωσης παγκόσμιων ηγετών, όμως όταν πρόκειται για βρετανική βασιλική κηδεία εκεί τα δεδομένα αλλάζουν.

Με 2.200 καλεσμένους στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, η κηδεία της βασίλισσας θα δημιουργούσε πιθανές δυσκολίες. Κάτι λιγότερο από το ένα τέταρτο των προσκεκλημένων - στην περιοχή των 500 ατόμων - ήταν αρχηγοί ξένων κρατών ή ξένοι αξιωματούχοι.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Πρώτη Κυρία υποβιβάστηκαν στα πίσω καθίσματα του Αβαείου του Γουέστμινστερ, επτά σειρές από το πίσω μέρος του νότιου διαδρόμου.

000_32JN8MF

Η θέση του Τζο Μπάιντεν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ προκάλεσε τα καυστικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την «ανάγνωση» του Τραμπ μέσω αναρτήσεων στο Truth Sosial η τοποθέτηση του Μπάιντεν δείχνει ότι «δεν υπάρχει σεβασμός» πια για τις ΗΠΑ «καρφώνοντας» τον διάδοχό του ότι με τον τρόπο αυτό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει «ηγέτες ορισμένων κρατών του Τρίτου Κόσμου».

«Αυτό συνέβη στις ΗΠΑ μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Κανένας σεβασμός. Ωστόσο ήταν μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο να γνωρίσει τους ηγέτες ορισμένων κρατών του Τρίτου Κόσμου. Αν ήμουν εγώ πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα με έβαζαν εκεί πίσω και η χώρα μας θα ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι είναι τώρα» ήταν οι αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.Το πρωτόκολλο

Τα πρωτόκολλα υπαγορεύουν ότι, στην κηδεία της αείμνηστης βασίλισσας, οι γενικοί κυβερνήτες των βασιλείων που διατηρούν τον μονάρχη ως αρχηγό του κράτους, κάθονταν πρώτοι και ακολουθούσαν οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι ξεπερνούν τους πολιτικούς ηγέτες από τον υπόλοιπο κόσμο, ανεξάρτητα από τη σημασία τους. Και έτσι ήταν που ο Μπάιντεν βρέθηκε 14 σειρές από τις πρώτες θέσεις και εννέα πίσω από τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

trudeau_queen


Ο 79χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος κάθισε σε ένα διάδρομο ακριβώς πίσω από τον Πολωνό ηγέτη Αντρέι Ντούντα και μια σειρά μπροστά από τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα. Η Τζιλ Μπάιντεν, η Πρώτη Κυρία της Αμερικής, είχε δίπλα της τον πρόεδρο της Ελβετίας Ιγνάσιο Κάσις, ο οποίος κάθισε στα αριστερά της για την ωριαία λειτουργία.

Απέναντι από τους Μπάιντεν βρισκόταν ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ, ενώ δύο σειρές πιο μπροστά στη σειρά ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Στην ίδια σειρά με τον Μπάιντεν, αλλά στην άλλη πλευρά του διαδρόμου, κάθισε ο Κινέζος αντιπρόεδρός Γουάνγκ Κισάν.

Σε αντίθεση με την όχι και τόσο καλή θέση που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι επτά εν ζωή Βρετανοί πρωθυπουργοί που παρευρέθηκαν στην κηδεία κάθονταν σε περίοπτη θέση, μαζί με τους συζύγους τους. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της που διήρκησε 70 χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ έχρισε 15 πρωθυπουργούς, από τον Ουίστον Τσώρτσιλ μέχρι τη Λιζ Τρας.

six_former_prime_ministers


Την ευθύνη για το πως θα καθίσουν οι ηγέτες των χωρών επέλβεπε ο δούκας του Νόρφολκ. Ο Καθολικός Έντουαρντ Φίτζαλαν Χάουαρντ, 18ος δούκας του Νόρφολκ, είναι ο μεγάλος διοργανωτής όλων των εκδηλώσεων του Στέμματος από το 2002, όταν απεβίωσε ο πατέρας του, Αρχιστράτηγος Μάιλς Φράνσις Φίτζαλαν Χάουαρντ, ο οποίος κατείχε τον τίτλο που κληρονόμησε από τον δικό του πατέρα. Εκτός από τον τίτλο του δούκα φέρει και τον τίτλο του «Κόμη Στρατάρχη», ως αποκλειστικός διοργανωτής των βασιλικών εκδηλώσεων.

Edward_Fitzalan-Howa_Duke_of_Norfolk


Το Υπουργείο Εξωτερικών - όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η συμβολή του στο σχέδιο θέσεων - παρέπεμψε όλες τις κλήσεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.Τυπικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο τελευταίος που φτάνει σε οποιαδήποτε σημαντική εκδήλωση. Οι Τζο και Τζιλ Μπάιντεν έφτασαν λίγο μετά τις 10 το πρωί, μία ώρα πριν ξεκινήσει η λειτουργία και, αντί να τους δείξουν κατευθείαν στις θέσεις τους, αναγκάστηκαν να περιμένουν να εισέλθουν στο αβαείο.

biden_queen


Ο Μπάιντεν είχε το δικαίωμα να αποφύγει τα πούλμαν που έφεραν άλλους παγκόσμιους ηγέτες και να οδηγηθεί στο αβαείο με τη θωρακισμένη λιμουζίνα που τον ακολούθησε στη Βρετανία ειδικά για την περίσταση, ενώ και ο Μακρόν έλαβε άδεια να φτάσει με το δικό του αυτοκίνητο.

000_32JN7X7


Αντίθετα ο Καναδός πρωθυπουργός που ζήτησε και αυτός να μεταφερθεί με το δικό του αυτοκίνητο πήρε αρνητική απάντηση και έτσι μπήκε στο λεωφορείο με τους υπόλοιπούς ηγέτες.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επιβιβάστηκε με μια μαύρη BMW με την πινακίδα GER 1, ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε, επέλεξε μια Jaguar. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα επιβιβάστηκε σε μια Maserati με την πινακίδα ITA 1.

Στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, οι βασιλιάδες ξένων κρατών κάθονταν απέναντι από τους Βρετανούς ομολόγους τους με τη μακροβιότερη εν ζωή μονάρχη της Ευρώπης, τη βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β΄, να κάθεται στις μπροστινές θέσεις  έχοντας απέναντι της τον βασιλιά Κάρολο Γ'.

000_32JP4KJ


Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και η σύζυγός του, βασίλισσα Ράνια, κάθονταν  δύο σειρές μπροστά από τους βασιλιάδες του Κόλπου, οι οποίοι δεν συνοδεύονταν από τις συζύγους τους.

Στα μπροστινά καθίσματα τοποθετήθηκαν και ο Βασιλιάς και τη Βασίλισσα του Μπουτάν, οι οποίοι έφτασαν μαζί με τον Αυτοκράτορα και την Αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας με ένα βασιλικό λεωφορείο.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ΄ και η βασίλισσα Λετίθια ταξίδεψαν επίσης με λεωφορείο. Ο πατέρας του, ο Χουάν Κάρλος Α΄, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014 μετά από μια σειρά σκανδάλων και η σύζυγός του Σοφία έφτασαν χωριστά στον καθεδρικό ναό. Tα μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας είχαν τοποθετηθεί στο ίδιο στασίδι.

000_32JP28G


Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του βασιλιά Φίλιππου μαζί με τον πατέρα του από τότε που ο Χουάν Κάρλος αποφάσισε να αυτοεξοριστεί και να εγκαταλείψει την Ισπανία το 2020 για το Άμπου Ντάμπι.

Στο τέλος της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, οι ηγέτες των βασιλείων της Κοινοπολιτείας οδηγήθηκαν στο Ουίνδσορ και στην πιο ιδιωτική τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το πρωτόκολλο απαγόρευσε και πάλι στον Μπάιντεν να παραστεί και έτσι ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε στις ΗΠΑ, βιώνοντας έστω για μια ημέρα πως είναι να είσαι σε δεύτερο πλάνο στην παγκόσμια σκηνή.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη σε χωράφι στη Θήβα

Θρίλερ στην Αθήνα: Εγινε ντετέκτιβ και βρήκε τον φονιά της κόρης του

Την Πέμπτη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία της Μάρθας Καραγιάννη
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης