Nordic Monitor: Ο Ερντογάν σχεδιάζει να εξοπλίσει τα Bayraktar για βιοχημικό πόλεμο

Nordic Monitor: Ο Ερντογάν σχεδιάζει να εξοπλίσει τα Bayraktar για βιοχημικό πόλεμο

Στο φως κατηγορίες της Μόσχας κατά της Άγκυρας, η οποία ωστόσο διαψεύδει τους ισχυρισμούς - Τι αναφέρει το δημοσίευμα του ανεξάρτητου δικτύου

bayraktar-m
Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι σχεδιάζει να εξοπλίσει τα Bayraktar με χημικά και βιολογικά όπλα. Την αποκάλυψη για τις κατηγορίες της Μόσχας εναντίον της Άγκυρας φέρνει στο φως, με έγγραφα που παρουσιάζει, το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor, του αυτοεξόριστου στη Σουηδία Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα παρουσιάζει απόρρητα έγγραφα τα οποία προέκυψαν ύστερα από υποκλοπή από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τα οποία έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με βάση τα έγγραφα, το Κρεμλίνο κατηγόρησε την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina για εμπλοκή σε σχέδιο εξοπλισμού των drones της με δυνατότητες χημικού και βιολογικού πολέμου κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, με την Τουρκία ωστόσο να αρνείται τις κατηγορίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κρατική Υπηρεσία Ελέγχου Εμπειρογνωμόνων της Ουκρανίας υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων προς την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία Baykar Makina σχετικά με τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar.



Κλείσιμο
Σημειώνεται, ότι τα επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη διαθέτουν εξοπλιστικό σύστημα που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος πετώντας σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Δείτε τα έγγραφα από την απάντηση της Baykar Makina προς την Ουκρανία:

egrafa
egrafa1


«Τα έγγραφα δείχνουν ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικά χαρακτηριστικά για την παράδοση επικίνδυνων βιολογικών πληγμάτων αεροπορικώς. Πέρυσι, η Ουκρανία έστειλε αίτημα στην τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία Baykar Makina σχετικά με τη δυνατότητα εξοπλισμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar με εξοπλισμό που τους επιτρέπει να ψεκάζουν περισσότερα από 20 λίτρα αερολύματος ενώ πετούν για περισσότερα από 300 χιλιόμετρα. Εάν είναι εξοπλισμένα με τέτοιο σύστημα και έχουν εμβέλεια πτήσης 300 χιλιομέτρων, ένα τέτοιο drone θα αποτελέσει πραγματική απειλή ψεκασμού επικίνδυνων βιολογικών αερολυμάτων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας», ανέφερε η Μόσχα.

Αντίγραφο της επιστολής που εστάλη στην Baykar Makina από τις ουκρανικές Aρχές αλλά και η απάντηση της κατασκευάστριας εταιρείας παρασχέθηκαν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Απριλίου 2022.

Η Τουρκία δεν απάντησε στους ρωσικούς ισχυρισμούς μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν υπέβαλε τελικά γραπτή δήλωση, υπογραμμίζοντας: «Το εν λόγω μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, που κατασκευάζεται στην Τουρκία, χρησιμοποιείται μόνο για απαιτήσεις αερομεταφερόμενης αναγνώρισης, επιτήρησης και εξάλειψης στόχων. Οι τεχνικές προδιαγραφές του δεν περιλαμβάνουν κανένα σύστημα ή μηχανισμό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλo».

Η απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης, εκδόθηκε λίγο πριν από μια συνεδρίαση του ΟΗΕ, όπου παράλληλα ανέφερε ότι η Άγκυρα διαθέτει ένα ενεργό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου το οποίο όμως χρησιμοποιείται καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς αλλά και για την «αντιμετώπιση των βιολογικών απειλών και πανδημιών».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: «Λάβαμε σήμα πως μπορούμε να εξάγουμε προϊόντα μέσω Τουρκίας» είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Ελισάβετ: Πώς έμαθε ο Κάρολος ότι πεθαίνει η βασίλισσα - «Τρεχαλητά στο διάδρομο, ένα επείγον τηλεφώνημα, μετά σιωπή»

Άγιος Όρος: Εξαφάνιση-μυστήριο δύο οικίσκων αξίας €75.000 κοντά στη Μονή Εσφιγμένου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης