Με τον Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί ο  Ταγίπ Ερντογάν 

Με τον Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί ο  Ταγίπ Ερντογάν 

Κατά την περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν

erdogans
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «ετοιμάζεται να συναντήσει» τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, μετέδωσε σήμερα ο κινεζικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Η συνομιλία θα διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS, ΟΣΣ), στην οποία παίρνουν μέρος ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, και η οποία διεξάγεται στη Σαμαρκάνδη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επισημάνει στο Πεκίνο το ενδιαφέρον του για την ευημερία των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής και τουρκόφωνης κινεζικής μειονότητας, τα περισσότερα μέλη της οποίας κατοικούν στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα).

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγορούν τις κινεζικές αρχές ότι καταπιέζουν αυτό τον πληθυσμό, έπειτα από ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων που προκάλεσε την έναρξη μιας αυστηρής εκστρατείας η οποία διεξάγεται στο όνομα της αντιτρομοκρατίας.

Κλείσιμο
Η Τουρκία δεν είναι παρά «εταίρος διαλόγου» του ΟΣΣ, στον οποία συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ταζικιστάν).

Ο ΟΣΣ δημιουργήθηκε το 2001 ως εργαλείο πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό των δυτικών οργανισμών.

Η Τουρκία, όπως και η Κίνα, είχαν κατηγορηθεί στα τέλη Αυγούστου από το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι έχουν «μια ατζέντα νεοαποικιοκρατικής και ιμπεριαλιστικής επιρροής» στην Αφρική. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει τα σχόλια αυτά ως «απαράδεκτα» και «άστοχα».

Ειδήσεις σήμερα:

Στους 39 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία - Πού θα βρέξει το Σαββατοκύριακο


Την Δευτέρα δίπλα στην Ελισάβετ θα ταφεί και ο Φίλιππος - Το πρωτόκολλο που θέλει το ζευγάρι για πάντα μαζί

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Κόλιν Φάρελ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης