«Συναγερμός» στον γαλλογερμανικό άξονα για την ενέργεια – Τα μέτρα εν όψει του χειμώνα

«Συναγερμός» στον γαλλογερμανικό άξονα για την ενέργεια – Τα μέτρα εν όψει του χειμώνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη με τον Όλαφ Σολτς, παρουσίασε «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Scholz-macron
Επί ποδός βρίσκεται ο γαλλογερμανικός άξονας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης την ώρα που η Ρωσία κλιμακώνει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου για την άρση των δυτικών κυρώσεων, κλείνοντας την στρόφιγγα προς την Γηραιά Ήπειρο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, παρουσίασε στους δημοσιογράφους έναν «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη μείωση της εξάρτησης της χώρας του από το ρωσικό αέριο και τον περιορισμό των τιμών.

Στη Γαλλία, σε διάστημα ενός χρόνου οι τιμές του φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκαν ή εξαπλασιάστηκαν στην αγορά, κι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάχθηκαν.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, είναι μεγάλη ανάγκη η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Έπεσε από το 50% στο 9%», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ωστόσο, η μείωση αυτή στις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία οδήγησαν στην επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας και στο άνοιγμα νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Μακρόν εξήρε επίσης τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενόψει του χειμώνα.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό μας αέριο και εμείς χρειαζόμαστε ηλεκτρική ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από το Βερολίνο εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα», τόνισε ο ένοικος των Ηλυσίων.

Κλείσιμο
Υπογράμμισε επίσης ότι θα ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διασυνδέσεις με τη Γερμανία για την παράδοση του φυσικού αερίου.

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο Μακρόν εξήγησε ότι έχει αναλάβει δράση σε πολλά επίπεδα, όπως σε εκείνο της αποθήκευσης φυσικού αερίου.

«Ο στόχος της πλήρωσης των δεξαμενών σε ποσοστό 80% είναι πολύ κοντά στην επίτευξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη Γαλλία έχουμε φθάσει στο 92% με 93% των δυνατοτήτων αποθήκευσης, άρα προηγούμαστε αναφορικά με τους καθορισμένους στόχους», είπε.

Επιπλέον, προτρέπει τους Γάλλους να μειώσουν κατά 10% τη χρήση ενέργειας.

Για τον Μακρόν, όλοι οι Γάλλοι πρέπει εθελοντικά να μετάσχουν στην κοινή προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, μειώνοντας τη χρήση κατά 10% τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος περιορισμένης διανομής με δελτίο και περικοπών το χειμώνα, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα, υποστήριξε με θέρμη την ιδέα να απαιτήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τις ενεργειακές εταιρείες που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από τις πρόσφατες εκρήξεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να κάνουν κάποιου είδους «συνεισφορά» στα δημόσια ταμεία.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το σενάριο της πλήρους διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου. O Πράσινος υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν σε εφεδρεία μέχρι τον Απρίλιο του 2023 δύο από τους τρεις τελευταίους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, που επρόκειτο να κλείσουν οριστικά στα τέλη του έτους, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Βερολίνου ανακοίνωσε πρόσφατα την κατασκευή, σε συνεργασία και με τη γαλλική εταιρεία Engie, ενός πέμπτου πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG), καθώς η Γερμανία προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Κίνητρα για επιστροφή μελετά η κυβέρνηση

Μαρσέλο: Η υπόσχεσή του στον κόσμο του Ολυμπιακού - «Θα δώσω τα πάντα για να κερδίσουμε τίτλους»

Νέες απειλές Ερντογάν: Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης