Γκορμπατσόφ και Ρίγκαν: Ο κομμουνιστής και ο καπιταλιστής που συνέβαλαν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Γκορμπατσόφ και Ρίγκαν: Ο κομμουνιστής και ο καπιταλιστής που συνέβαλαν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Σύμφωνα με τον Guardian οι δύο ηγέτες  έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου

000_ARP1782773-ar
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το βράδυ της Τρίτης πέρασε στην αιωνιότητα με δεκάδες ξένους ηγέτες να αποτίουν φόρο τιμής στον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης. Την ίδια ώρα πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ρόναλντ Ρίγκαν λένε το δικό τους αντίο σε «ζευγάρι» που μοιραζόταν την ίδια αποφασιστικότητα για να αποτραβηχτεί ο κόσμος από το χείλος ενός πολέμου μεταξύ υπερδυνάμεων.

Όπως σημειώνει ο Guardian ο γιος του Ρόναλντ Ρίγκαν, Μάικλ, αναφερόμενος στον θάνατο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης δήλωσε πως «ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με τα χρόνια έγινε φίλος με εμένα και τη σύζυγό μου. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο να μου λέει έχει σχέση με τις συναντήσεις που είχε με τον πατέρα μου. Κάθε φορά μετά το τέλος μίας συνάντησης ο πατέρας μου τελείωνε με τη φράση "αν είναι το θέλημα του Θεού". Ο Γκορμπατσόφ μου έλεγε ότι κοιτούσε γύρω από το δωμάτιο για να δει εάν ήταν ο Θεός εκεί».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ο καπιταλιστής Ρίγκαν και ο κομμουνιστής Γκορμπατσόφ ήταν ένα απίθανο ζευγάρι που έμεινε στην ιστορία γιατί έβαλαν το δικό τους λιθαράκι έτσι ώστε να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος μέσω της συμφωνίας που οδήγησε στην κατάργηση πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ρίγκαν αναφέρθηκαν στη χημεία που είχαν οι δύο ηγέτες ενώ επαίνεσαν τον Γκορμπατσόφ μιλώντας για έναν Σοβιετικό ηγέτη ο οποίος σε σχέση με τους αμείληκτους προκατόχους του ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Ουάσινγκτον.

Ένα νέο είδος Σοβιετικού ηγέτη

Κλείσιμο
Ο Ρίγκαν δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει τη Σοβιετική Ένωση ως «αυτοκρατορία του κακού» με την «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ να δηλώνει το 1984 πως «μου αρέσει ο Γκορμπατσόφ. Μαζί μπορούμε να κάνουμε δουλειές».

Ο Τζιμ Κουν που ήταν βοηθός του Ρίγκαν θυμάται ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε βρεθεί στο Καμπ Ντέιβιντ προκειμένου να συζητήσει με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ τη συνάντηση της με τον Γκορμπατσόφ. Όπως λέει ο Κουν  η «Σιδηρά Κυρία» έπεισε τον Ρήγκαν ότι ο τότε Σοβιετικός ηγέτης ήταν διαφορετικός και πρόθυμος να ακούσει τον συνομιλητή του.

«Αυτό που έκανε εντύπωση στον Ρίγκαν ήταν ότι η Θάτσερ του είπε πως δεν την διέκοψε ποτέ. Αυτό το γεγονός άνοιξε το μυαλό του Ρίγκαν και έτσι στις συναντήσεις που είχε μαζί του ήταν πιο ανοιχτόμυαλος. Ήξερε ότι μετά την πρώτη συνάντηση θα υπήρχαν και άλλες και ίως θα υπήρχε τρόπος περιορισμού της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Kuhn μίλησε και για τις διαφωνίες που είχαν μεταξύ τους και είχαν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως είπε υπήρχε μία περίπτωση όπου ο Ρίγκαν ήθελε να δώσει στον Γκορμπατσόφ μία λίστα με άτομα που κρατούνταν παρά τη θέλησή τους στην Σοβιετική Ένωση και έπεφταν θύματα κακομεταχείρησης. Τότε ο Γκορμπατσόφ περνώντας στην αντεπίθεση του είχε πει «μην μου κάνει κηρύγματα για το πως διευθύνω την χώρα ή πως συμπεριφερόμαστε στους πολίτες. Έχει ανθρώπους που ζουν σε πεζοδρόμια ενώ η εγκληματικότητα βρίσκεται εκτός ελέγχου».

010_ARP11A02_287
Γκορμπατσόφ και Ρίγκαν υπογράφουν στο Ανατολικό Δωμάτιο, τον Ιανουάριο του 1987 την συνθήκη INF για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων
Το 1987 ο Ρίγκαν από το Δυτικό Βερολίνο απευθυνόμενος στον Σοβιετικό ομόλογό του του είχε πει: «Κύριε Γκορμπατσόφ γκρεμίστε το τείχος». Δύο χρόνια αργότερα οι λαϊκές επαναστάσεις παρέσυραν τις κομμουνιστικές κυβερνήσεις στην Ανατολική Γερμανία και την υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη. Ο Γκορμπατσόφ και ο διάδοχος του Ρίγκαν, ο πρόεδρος Τζορτζ Χ. Β. Μπους, συναντήθηκαν σε μια σύνοδο κορυφής στη Μάλτα και χαιρέτησαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Εντ Ρότζερς που βρισκόταν δίπλα τόσο στον Ρίγκαν όσο και στον Μπους τον πρεσβύτερο είχε δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας. Μάλιστα πιστεύει ότι ο Γκορμπατσόφ αξίζει περισσότερα εύσημα. Μιλώντας λίγες ώρες μετά την αναγγελία του θανάτου του ανέφερε ότι ο «Γκόρμπι» ήταν «ειλικρινής σχετικά με τις φιλοδοξίες που είχε για τη Σοβιετική Ένωση. Ήθελε μία υγιή και ευημερούσα κοινωνία».

«Ήταν ειλικρινής για το τι είχε παράγει το ρωσικό οικονομικό σύστημα στα κράτη - δορυφόρους που αποτελούσαν τη Σοβιετική Ένωση. Ήταν ειλικρινής για τις ανθρώπινες φιλοδοξίες. Δεν έστρεψε τα όπλα εναντίον πολιτών στο Βερολίνο αλλά και εναντίον όσον ήρθαν στην πρεσβεία στην Ουγγαρία. Είχε αποφασίσει ότι η απάντηση στα προβλήματα της Σοβιετικής Ένωσης δεν ήταν οι πυροβολισμοί εναντίον αθώων ανθρώπων», επεσήμανε ακόμη.

000_32HD2JQ
Ρίγκαν και Γκορμπατσόφ τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους κατά τη διάρκεια γεύματος στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης στις 9 Δεκεμβρίου 1987
«Ο Γκορμπατσόφ δεν συνέτριψε τη Σοβιετική Ένωση αλλά την έφερε σε ομαλή προσγείωση. Ήταν ένα τεράστιο γεωπολιτικό γεγονός χάρη στην ειλικρίνεια και την ευπρέπειά του», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μπιλ Κρίστολ μέλος της κυβέρνησης Ρίγκαν και νυν πολιτικός σχολιαστής έγραψε στο Twitter πως «εμείς οι οπαδοί του Ρεγκανίστας σοκαριστήκαμε όταν κάποιοι του έδωσαν περισσότερη πίστωση χρόνου για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν απρόθυμος όσον αφορά τη χρήση βίας και αυτό ήταν το κλειδί».

Ειδήσεις σήμερα:

Μαξίμου και περιβάλλον Καραμανλή ρίχνουν τους τόνους και δηλώνουν ότι… συμφωνούν για τις θεσμικές αλλαγές

Άνοδος στα ενοίκια, μείωση στη διαθεσιμότητα για τη φοιτητική κατοικία - Δείτε πίνακες

Επανήλθε μετά από 2 χρόνια η γιορτή «La Tomatina» στην Ισπανία - Πάνω από 130 τόνοι ντομάτας «έβαψαν» κόκκινο το Φεστιβάλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης