Γκορμπατσόφ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτρέψει ξένους ηγέτες να παραστούν στην κηδεία του

Γκορμπατσόφ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτρέψει ξένους ηγέτες να παραστούν στην κηδεία του

Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί εάν η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί με κρατική δαπάνη - Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα παραστεί ο Πούτιν λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων»

000_32HG2XW
Ο θάνατος του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα σημείο ακόμη μεγαλύτερης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, καθώς όπως αποκαλύφθηκε νωρίτερα την Πέμπτη είναι πιθανόν η κηδεία του στις 3 Σεπτεμβρίου να μην τελεστεί με κρατική δαπάνη.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ακόμα είναι υπό συζήτηση το πως θα τελεστεί η κηδεία του Γκορμπατσόφ. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γκορμπατσόφ αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους σκληροπυρηνικούς θαυμαστές του Βλαντιμίρ Πούτιν οι οποίοι τον θεωρούν υπαίτιο για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Παράλληλα οι τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε Μόσχα και Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν τον Πούτιν να μην επιτρέψει την παρουσία ξένων ηγετών στην κηδεία του Γκορμπατσόφ. 

Και όλα αυτά την ώρα που οι δυτικοί ηγέτες θεωρούν ότι ο εκλιπών ήταν υπέρμαχος της ειρήνης που πρέπει να τιμηθεί ακόμα και μετά θάνατον. Άλλωστε εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της επταετούς παρουσίας του στη διακυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης εισήγαγε πολιτικές που επέτρεψαν μεγαλύτερη ελευθερία λόγους και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, απελευθέρωση αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής από δεκαετίες ρωσικής κυριαρχίας ενώ μαζί με τον Ρόναλντ Ρήγκαν διαπραγματεύτηκαν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Κλείσιμο
Μάλιστα ακόμα και μετά την παραίτησή του διατήρησε φιλικές σχέσεις με τον Ρόναλντ Ρήγκαν, ενώ μεταξύ των θαυμαστών του ήταν και η Μάργκαρετ Θάτσερ. 

Πάντως σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν υπήρξε εκπροσώπηση της Δύσης. Όπως για παράδειγμα το 1985 όταν πέθανε ο Κωνσταντίν Τσερνιένκο ξένοι ηγέτες όπως η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ αλλά και ο Καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Κολ είχαν παρεβρεθεί στην κηδεία του.

Το ίδιο συνέβη και το 2007 όταν έφυγε από τη ζωή ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν, όπου στην κηδεία του είχαν δώσει το παρών οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο Μπιλ Κλίντον καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας σερ Τζον Μέιτζορ. 

Δεν θα πάει στην κηδεία του Γκορμπατσόφ ο Πούτιν λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποχαιρέτησε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην κεντρική Κλινική της Μόσχας, αφήνοντας λουλούδια στο φέρετρό του, πριν από το ταξίδι του στο Καλίνινγκραντ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ο πρόεδρος πήγε σήμερα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ λόγω υποχρεώσεων, αλλά πριν φύγει, κατευθύνθηκε στην Κεντρική Κλινική και αποχαιρέτησε τον Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ, καταθέτοντας λουλούδια στο φέρετρο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.


Ειδήσεις σήμερα:

Επανήλθε μετά από 2 χρόνια η γιορτή «La Tomatina» στην Ισπανία - Πάνω από 130 τόνοι ντομάτας «έβαψαν» κόκκινο το Φεστιβάλ

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές καταιγίδες από το βράδυ έως το Σάββατο - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Τούρκοι ψαράδες αναλαμβάνουν και ρόλο… επιτηρητή στο Αιγαίο για την «Γαλάζια Πατρίδα»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης