Αναβλήθηκε η ιστορική εκτόξευση της αποστολής «Άρτεμις 1» στη Σελήνη

Αναβλήθηκε η ιστορική εκτόξευση της αποστολής «Άρτεμις 1» στη Σελήνη

Ύστερα από 50 χρόνια, οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιστρέψουν στη Σελήνη με τον πιο ισχυρό πύραυλο του κόσμου -Ποια είναι τα επόμενα βήματα της NASA

space-moon-arthro
Αναβλήθηκε η ιστορική εκτόξευση της αποστολής «Άρτεμις 1» της NASA στη Σελήνη.

Mία ρωγμή στον κινητήρα 3 του πανίσχυρου πυραύλου «Space Launch System» (SLC) τίναξε στον... αέρα την έναρξη της ιστορικής διαστημικής αποστολής «Άρτεμις 1» της ΝΑSΑ που σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη.

Οι μηχανικοί της NASA συνεχίζουν να αξιολογούν το πρόβλημα που εντοπίστηκε στον κινητήρα 3, έναν εκ των τεσσάρων (κινητήρων) RS-25, που διαθέτει ο πανίσχυρος πύραυλος και βρίσκεται στο κάτω μέρος του.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές εκτόξευσης, ο κινητήρας 3 δεν μπορούσε να ρυθμίσει σωστά τη διαδικασία εξαέρωσης και οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να επιλύσουν το πρόβλημα αναβάλλοντας έτσι την έναρξη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η ρωγμή στο σύστημα θερμικής προστασίας σε μία από τις φλάντζες του κινητήρα ήταν η αιτία που η ΝΑSA αποφάσισε την αναβολή της εκτόξευσης του πυραύλου «SLC».

Η επόμενη εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου στις 17:48, ώρα Ελλάδος, όπως γράφει το γερμανικό δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως έπειτα από διαδοχικές αναβολές η NASA έδωσε το πράσινο φως για την εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα της αποστολής «Άρτεμις 1» με έναν πελώριο πύραυλο «Space Launch System» (SLS) να μεταφέρει τη μη επανδρωμένη κάψουλα «Orion» γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων.

Κλείσιμο
Ο πύραυλος «SLS» είναι ο πιο ισχυρός στον κόσμο και θα μεταφέρει το σκάφος «Orion» με προορισμό τη Σελήνη. Η μη επανδρωμένη κάψουλα θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτή για 39 με 42 μέρες και εν συνεχεία θα επιστρέψει στον πλανήτη μας.

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το 1972 όταν είχαν πατήσει για τελευταία φορά το πόδι τους Αμερικανοί αστροναύτες στο δορυφόρο της Γης, σχολιάζει το CNN.

Ο πύραυλος «Space Launch System» θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με το περιοδικό «Economist», θεωρείται μέγα σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων.

Ο τεράστιος πύραυλος μαζί με την μην επανδρωμένη κάψουλα «Orion» έχουν ύψος 98 μέτρων, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα «Άρτεμις» είναι οι εταιρείες Boeing για τον πύραυλο «SLS» και Lockheed Martin για την μη επανδρωμένη κάψουλα «Orion».

Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας πανίσχυρος πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ο «Κρόνος 5» (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό «Skylab».

Τα επόμενα βήματα της ΝΑSΑ

Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι, και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.

Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια «έδρα» στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Πάντως αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί χρονικά.

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 17» το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα άλλοι Αμερικανοί αστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις έδιναν πιθανότητα 80% οι σημερινές καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές για την εκτόξευση του υπερ- πυραύλου.

Αν πήγαινε πάει στραβά λόγω τεχνικού προβλήματος ή καιρικών συνθηκών, είχαν δοθεί ως εναλλακτικές ημερομηνίες εκτόξευσης η 2α ή η 5η Σεπτεμβρίου.

Χθες, ισχυρή καταιγίδα έπληξε το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και τα αλεξικέραυνα γύρω από την πλατφόρμα εκτόξευσης τράβηξαν τους κεραυνούς, χωρίς πάντως η NASA να ανησυχήσει ιδιαίτερα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυψέλη: Είχε σχέση με το θύμα ο 40χρονος - Τη δολοφόνησε στη μέση του δρόμου

Πάνος Καμμένος: Σκαφάτος, αρμενίζει στο Αιγαίο...

Χαλκιδική: Πνιγμό έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον 15χρονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης