Nord Stream 1: H Siemens Energy κατηγορεί την Gazprom για γραφειοκρατική ολιγωρία

Nord Stream 1: H Siemens Energy κατηγορεί την Gazprom για γραφειοκρατική ολιγωρία

Το σχόλιο της γερμανικής εταιρείας έγινε μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα απενεργοποιούσε άλλη μια τουρμπίνα

agwgos_fysiko_aerio_210722_xr
H Siemens Energy ανέφερε ότι η τουρμπίνα που επικαλείται η Μόσχα για να δικαιολογήσει τη μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ήταν έτοιμη να παραδοθεί, αλλά ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έπρεπε να παράσχει τελωνειακά έγγραφα για να προχωρήσει η μεταφορά.

«Η μεταφορά της τουρμπίνας θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως. Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας», αναφέρει η εταιρεία. «H Gazprom το γνωρίζει αυτό. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για την εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, υποχρεούται να τα παράσχει», συμπληρώνει.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

H Siemens Energy ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης της τουρμπίνας στον Καναδά και ακολούθως προχώρησε στη διαδικασία της μεταφοράς της στη Ρωσία. Αυτή όμως αποδείχθηκε περίπλοκη, αφού η Μόσχα απαιτεί συγκεκριμένα έγγραφα που να πιστοποιούν ότι η μεταφορά δεν παραβιάζει κυρώσεις.

Τα σχόλια της γερμανικής εταιρείας έγιναν μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα απενεργοποιούσε άλλη μια τουρμπίνα και ως εκ τούτου από τις 27 Ιουλίου θα μείωνε τη ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 στο 20% από το 40% που είναι σήμερα.

«Η συντήρηση των τουρμπίνων μας είναι και παραμένει μια διαδικασία ρουτίνας. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπήρξαν σημαντικές επιπλοκές», επισημαίνει η Siemens Energy και συμπληρώνει: «Οποιαδήποτε μελλοντική εργασία συντήρησης μπορεί να διευκολυνθεί. Η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει ότι οι τουρμπίνες, οι οποίες συντηρούνται από την Siemens Energy στο Μόντρεαλ, μπορούν να μεταφερθούν από τον Καναδά στη Γερμανία. Επομένως, στην παρούσα φάση, δεν βλέπουμε κανένα συσχετισμό μεταξύ της τουρμπίνας και των περικοπών στη ροή φυσικού αερίου που έχουν ήδη γίνει ή εξαγγελθεί».

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε ειδική συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Η ρωσική Gazprom κόβει στο μισό τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream

Η Gazprom αποφάσισε να μειώσει και άλλο τη ροή του φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος τροφοδοτεί τη Γερμανία.

Από την Τετάρτη, η ροή περιορίζεται σε 33 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα ή 20% της δυνατότητας, λόγω της επισκευής που χρειάζεται μία από τις τουρμπίνες του αγωγού.

Το Reuters σημειώνει ότι και η ρωσική εταιρεία επιβεβαίωσε την περικοπή της ροής.

Λόγω της τακτικής συντήρησης, ο αγωγός ήταν για μερικές ημέρες, μέσα στον Ιούλιο, εκτός λειτουργίας. Από τις 21 Ιουλίου η ροή επανήλθε, αλλά μόνο στο 40% της δυνατότητας. Η νέα απόφαση περικόπτει στο μισό τη ροή.

Ο αγωγός δεν λειτουργεί πλήρως από τα μέσα Ιουνίου, με απόφαση της ρωσικής Gazprom, η οποία επικαλείται την έλλειψη μιας τουρμπίνας που στάλθηκε για συντήρηση στον Καναδά.

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση και ένα «πρόσχημα» για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Έπειτα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η γερμανική κυβέρνηση κατέφερε εξάλλου να εξασφαλίσει από την Οτάβα ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή της εν λόγω τουρμπίνας προς τη Ρωσία.

Ούρσουλα: Να προετοιμαστούμε για πλήρη διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα

H Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, «αργά ή γρήγορα», προειδοποίησε νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

«Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, 12 κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. «Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τις χώρες που εξαρτώνται ελάχιστα από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου να συμμετάσχουν επίσης στις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας. «Ακόμη και τα κράτη μέλη], που δεν λαμβάνουν σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία, δεν μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες μιας πιθανής διακοπής του εφοδιασμού στην εγχώρια αγορά μας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. Οι οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, είναι στενά αλληλένδετες, η κρίση του φυσικού αερίου θα επηρεάσει όλες τις χώρες μέλη με τη μία ή την άλλη μορφή.

«Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωσή τους, ώστε όλοι να εξοικονομούν περισσότερο αέριο και να το μοιράζονται με εκείνα τα μέλη που έχουν υποφέρει περισσότερο», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «η ενεργειακή αλληλεγγύη είναι βασική αρχή των ευρωπαϊκών συνθηκών».


Η Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα λάβουν ευρεία έγκριση. «Είμαι σίγουρη ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση της ευθύνης τους», είπε. «Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να επιβιώσουν με ασφάλεια τους επόμενους δύο χειμώνες», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2023, αλλά συναντά την άρνηση αρκετών χωρών, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Έλον Μασκ διαψεύδει ότι «πήγε» με τη γυναίκα του συνιδρυτή της Google - «Έχω αιώνες να κάνω σεξ»

Ασύλληπτο τροχαίο στη Λάρισα - Στο νοσοκομείο ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά

Ο Ρίσι Σούνακ αναγορεύει την Κίνα στη «μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για τη Βρετανία 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης