ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ καταδικάζουν τις εκτελέσεις αντικαθεστωτικών στην Μιανμάρ

ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ καταδικάζουν τις εκτελέσεις αντικαθεστωτικών στην Μιανμάρ

Ένας από τους καταδικασμένους σε θάνατο ήταν πρώην βουλευτής του κόμματος της αγωνίστριας για τη δημοκρατία Αούνγκ Σαν Σου Τσι

blinken_usa-russia
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε απερίφραστα τις εκτελέσεις τεσσάρων φυλακισμένων από τη χούντα της Μιανμάρ που έχουν στόχο, όπως τόνισε, να «εξοντώσουν τη δημοκρατία», δηλώνοντας πεπεισμένος πως δεν θα αποθαρρύνουν τους υπέρμαχους της δημοκρατίας στην ασιατική χώρα.

Τις εκτελέσεις καταδίκασαν ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτή η καταδικαστέα βία αποδεικνύει την πλήρη περιφρόνηση του καθεστώτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο υπουργός, μετά τις εκτελέσεις τεσσάρων ανδρών, δύο εκ των οποίων ήταν προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.

«Οι εικονικές δίκες του καθεστώτος και αυτές οι εκτελέσεις αντιπροσωπεύουν κατάφωρες απόπειρες εξόντωσης της δημοκρατίας», πρόσθεσε. «Οι ενέργειες αυτές δεν θα σταματήσουν ποτέ την αποφασιστικότητα του γενναίου λαού της Βιρμανίας».

Κλείσιμο
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώνονται με τον λαό της Βιρμανίας στον αγώνα του για την ελευθερία και τη δημοκρατία και καλούν το καθεστώς να σεβαστεί τις δημοκρατικές προσδοκίες του λαού, ο οποίος έδειξε ότι δεν θέλει να ζήσει μια ακόμη μέρα υπό την τυραννία της στρατιωτικής χούντας», συνέχισε ο Μπλίνκεν.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν σειρά κυρώσεων στη Βιρμανία μετά το πραξικόπημα της χούντας πέρυσι, η οποία απομάκρυνε από την εξουσία την πρώην ηγέτιδα και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, κλείνοντας την πόρτα μιας δεκαετίας δημοκρατικής μετάβασης υποστηριζόμενης από την Ουάσινγκτον.

Ο Μπλίνκεν συνάντησε στις αρχές Ιουλίου νεαρούς Βιρμανούς ακτιβιστές της δημοκρατίας. Παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα επί του παρόντος και δεσμεύτηκε να διατηρήσει την πίεση σε βάρος της χούντας.

Ποιους εκτέλεσε η χούντα της Μιανμάρ

Η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ προχώρησε στην εκτέλεση τεσσάρων φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην βουλευτή του κόμματος της Σου Τσι. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις αντικαθεστωτικών στη χώρα της Ασίας εδώ και δεκαετίες.

Οι καταδικασθέντες, ανάμεσά τους ο αγωνιστής για την αποκατάσταση της δημοκρατίας Κιο Μιν Γιου, 53 ετών, κατηγορήθηκαν για «βάρβαρες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες».

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα, οι εκτελέσεις ακολούθησαν «δίκες στη φυλακή» κεκλεισμένων των θυρών. Δεν διευκρινίζεται το πότε έγιναν.

Ο Πιο Ζίγια Τάο, 41 ετών, πρώην βουλευτής του κόμματος της Σου Τσι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, συνελήφθη τον Νοέμβριο και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιανουάριο για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Δύο άλλοι κρατούμενοι που εκτελέστηκαν είχαν κατηγορηθεί πως δολοφόνησαν γυναίκα που φερόταν να ήταν πληροφοριοδότρια της στρατιωτικής χούντας.

Ο στρατός συνεχίζει την αιματηρή εκστρατεία καταστολής των αντιπάλων του. Πάνω από 2.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί από το πραξικόπημα, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση στη χώρα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Έλον Μασκ διαψεύδει ότι «πήγε» με τη γυναίκα του συνιδρυτή της Google - «Έχω αιώνες να κάνω σεξ»

Ασύλληπτο τροχαίο στη Λάρισα - Στο νοσοκομείο ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά

Ο Ρίσι Σούνακ αναγορεύει την Κίνα στη «μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή» για τη Βρετανία 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης