Έκθεση: Πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στο «έλεος» της ακραίας φτώχειας

Έκθεση: Πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στο «έλεος» της ακραίας φτώχειας

Δραματική είναι η κατάσταση στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και στο Νότιο Σουδάν

ftvxeia
Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο λιμοκτονούν λόγω των ένοπλων συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και του ελλείμματος ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γερμανική οργάνωση «Welthungerhilfe» στο πλαίσιο της ετήσιας Έκθεσής της.

«Για πολλά χρόνια υπήρχε συνεχής βελτίωση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της πείνας, αλλά από το 2014 η κατάσταση έχει αλλάξει: οι πολλαπλές κρίσεις προκαλούν συνεχή αύξηση του αριθμού των λιμοκτονούντων», αναφέρεται στην Έκθεση και επισημαίνεται ότι η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνεται τώρα λόγω και των αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα.

Ιδιαίτερα δραματική, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι η κατάσταση στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και στο Νότιο Σουδάν, αλλά και στη Μαδαγασκάρη και στις χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπου η κλιματική αλλαγή προκαλεί εκτεταμένη ξηρασία.

«Πρόκειται για ένα κάλεσμα αφύπνισης προκειμένου να ενταθούν επιτέλους οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία οδηγεί σε όλο και πιο σοβαρές καταστάσεις ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης», τονίζεται στην Έκθεση της Welthungerhilfe.

Το 2021, οι σημαντικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν οι όλο και σοβαρότερες ένοπλες συγκρούσεις. «Οι πόλεμοι έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο σύστημα τροφίμων, επειδή π.χ. καίγονται καλλιέργειες. Λεηλατούνται αποθήκες και περιορίζεται η πώληση των προϊόντων», αναφέρει η οργάνωση.

Στο ίδιο πλαίσιο, η υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Σβένγια Σούλτσε κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι διέκοψε την διάθεση τροφίμων για στρατηγικούς λόγους.

Κλείσιμο
«Μπορεί κανείς να δει ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, ότι βομβαρδίζει σκόπιμα τα λιμάνια της Ουκρανίας ώστε να μην μπορούν να παραδοθούν τα σιτηρά», δήλωσε η κυρία Σούλτσε στο ραδιόφωνο rbb.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Αγγίζουν την απόλυτη ισοτιμία ευρώ και δολάριο για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια

Καταδικάστηκε παιδοχειρούργος στη Θεσσαλονίκη για τον ακρωτηριασμό δύο δαχτύλων σε βρέφος

Ο Μο Φάρα αποκαλύπτει και συγκλονίζει: Έπεσα θύμα trafficking, έτσι έφτασα στη Βρετανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης