Ο Μο Φάρα αποκαλύπτει και συγκλονίζει: Έπεσα θύμα trafficking, έτσι έφτασα στη Βρετανία

Ο Μο Φάρα αποκαλύπτει και συγκλονίζει: Έπεσα θύμα trafficking, έτσι έφτασα στη Βρετανία

Η αληθινή ιστορία του κορυφαίου αθλητή, όπως την αφηγήθηκε ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ του BBC - Γεννήθηκε ως «Χουσέιν Αμπντί Καχίν» στη Σομαλιλάνδη, έφτασε παράνομα στη Βρετανία με το όνομα ενός άλλου παιδιού, και βίωσε την καταναγκαστική οικιακή εργασία

mo_farah-trafficing_xr
Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το παρελθόν του και τα δύσκολα πρώτα χρόνια της ζωής του προχώρησε ο 4 φορές χρυσός ολυμπιονίκης, Σερ Mo Φάρα.

Ο θρυλικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων μίλησε για πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ του BBC για τις αληθινές συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασε στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα trafficking στα εννέα του χρόνια και ότι βίωσε την καταναγκαστική οικιακή εργασία.

Στο παρελθόν, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του στίβου είχε ισχυριστεί ότι έφυγε από τη Σομαλία σε ηλικία οκτών ετών για να ζήσει με τον πατέρα του στη Βρετανία και ότι οι γονείς του αποφάσισαν με πόνο ψυχής να μεγαλώσουν τρία από τα έξι παιδιά τους στο Λονδίνο, ώστε να έχουν την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής. Ωστόσο στο ντοκιμαντέρ «The Real Mo Farah» που θα μεταδοθεί αύριο στο BBC ξεδιπλώνεται η πραγματική ιστορία του 39χρονου σήμερα αθλητή, που απέδρασε από τον πόλεμο στη Σομαλία για να φτάσει με ψεύτικο όνομα στη νέα του πατρίδα συνοδευόμενος από μια άγνωστη γυναίκα με σκοτεινούς σκοπούς...



«Οι περισσότεροι άνθρωποι με γνωρίζουν ως Μο Φάρα, αλλά αυτό δεν είναι το όνομά μου ούτε η πραγματικότητα. Η αληθινή μου ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στη Σομαλιλάνδη, βόρεια της Σομαλίας, ως Χουσέιν Αμπντί Καχί. Σε αντίθεση με όσα έχω υποστηρίξει στο παρελθόν, κανένας από τους γονείς μου δεν έζησε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Όταν έφτασε στη Βρετανία, ο Φάρα πήγε να ζήσει με ένα παντρεμένο ζευγάρι που του φερόταν άσχημα. Ο δάσκαλος Φυσικής Αγωγής στο σχολείο που πήγαινε, ο Άλαν Γουάτκινσον, έσωσε το αγόρι και το βοήθησε να υποβάλει αίτηση για τη βρετανική υπηκοότητα, χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όνομά του. Στο ντοκιμαντέρ, ο αθλητής παραδέχεται επίσης ότι το όνομα Μοχάμεντ Φάρα άνηκε σε ένα άλλο παιδί και χρησιμοποιήθηκε από τους διακινητές του για τη δημιουργία πλαστού διαβατηρίου.

«Οταν ήμουν τεσσάρων ετών, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο και διαλυθήκαμε ως οικογένεια. Χωρίστηκα από τη μητέρα μου και με έφεραν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με το όνομα ενός άλλου παιδιού, του Μοχάμεντ Φάρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αθλητής στο ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με την Guardian.

Κλείσιμο
Ο Φάρα εξήγησε ότι η μητέρα του έστειλε τον ίδιο και τον δίδυμό αδελφό του, Χασάν, να ζήσουν με έναν θείο τους στο γειτονικό Τζιμπουτί ώστε να είναι πιο ασφαλείς. Ο Φάρα λέει ότι θυμάται μια γυναίκα να επισκέπτεται το σπίτι αρκετές φορές και να τον παρατηρεί. Έπειτα του είπαν ότι εκείνη θα τον πήγαινε στην Ευρώπη για να ζήσει με συγγενείς. Επίσης τον ενημέρωσαν ότι στο εξής το όνομά του θα ήταν Μοχάμεντ. «Σαν παιδί, δεν αμφισβητείς ποτέ αυτό που σου λένε» αναφέρει στην εξομολόγησή του.



Όταν ο Μο Φάρα έφτασε στη νέα του πατρίδα, όμως, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σκληρή πραγματικότητα. «Είχα μαζί μου τα στοιχεία επικοινωνίας του συγγενή μου, αλλά μόλις φτάσαμε στο σπίτι της, η κυρία αυτή πήρε το χαρτί, το έσκισε μπροστά μου και το έριξε στον κάδο των σκουπιδιών. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι είχα μπλέξει», λέει ο Μο Φάρα.

Ο χρυσός ολυμπιονίκης εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που αποφάσισε να πει την αλήθεια για το παρελθόν του ήταν τα παιδιά του: «Η οικογένεια είναι τα πάντα για εμένα και, ως γονιός, πρέπει να διδάσκεις στα παιδιά σου να είναι ειλικρινή. Αισθάνομαι ότι υπήρχε πάντα μια κρυφή πλευρά του εαυτού που με εμπόδιζε να είμαι ο εαυτός μου. Κρατούσα τόσο καιρό αυτό το μυστικό και ήταν δύσκολο επειδή δεν θες να το αντιμετωπίσεις. Τα παιδιά μου κάνουν συχνά ερωτήσεις, "μπαμπά, γιατί αυτό, γιατί το άλλο;". Συνήθως έχεις μια απάντηση για όλα, αλλά γι' αυτό δεν έχεις απάντηση».

Η σύζυγος του Φάρα, Τάνια, εξηγεί ότι λίγο πριν παντρευτούν το 2010 συνειδητοποίησε ότι «υπήρχαν πολλά κενά στην ιστορία του» αλλά τελικά με τις ερωτήσεις της κατάφερε να του εκμαιεύσει την αλήθεια. Στο ντοκιμαντέρ, ο Φάρα παραδέχεται ότι ανησυχεί για τις νομικές επιπλοκές της αποκάλυψής του, σε ό,τι αφορά το καθεστώς του ως μετανάστης. Ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο αθλητής δεν θα αντιμετωπίσει καμία κύρωση.

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ, ο Φάρα μιλάει στον αληθινό Μοχάμεντ Φάρα, η ταυτότητα του οποίου χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του στη Βρετανία, με τον αθλητή να επισημαίνει πάντως ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομα με το οποίο έζησε όλα αυτά τα χρόνια στη δεύτερή του πατρίδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών βλέπει η αστυνομία πίσω από τους πυροβολισμούς στο ΑΠΘ - Πού κινούνται οι έρευνες

Οι «εφεδρείες» της κυβέρνησης στο τραπέζι για τον δύσκολο χειμώνα - Ορόσημο για ανακοινώσεις η ΔΕΘ

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Εκεί που τα όπλα έχουν περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης