Ο Τζόνσον φεύγει και οι Βρετανοί στοιχηματίζουν: Οι 10+1 διάδοχοί του και τι προβλέπουν οι... αποδόσεις

Ο Τζόνσον φεύγει και οι Βρετανοί στοιχηματίζουν: Οι 10+1 διάδοχοί του και τι προβλέπουν οι... αποδόσεις

Φαβορί η Πένυ Μορντάντ και αουτσάιντερ ο Ντόμινικ Ράαμπ που αν κάνει την έκπληξη «πληρώνει πολλά» - Δείτε αναλυτικά ποιοι είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Τζόνσον για την ηγεσία των Συντηρητικών που αναζητούν αγωνιωδώς μια επανεκκίνηση με ορίζοντα το Συνέδριο

boris-trapezi-main
Μετά το τσουνάμι παραιτήσεων υπουργών και ανώτατων κομματικών στελεχών τις τελευταίες ώρες, εντείνοντας την πίεση προς την Ντάουνιγκ Στριτ, στην αφετηρία βρίσκονται τώρα έντεκα εν δυνάμει διάδοχοί του στην ηγεσία των Τόρις, προκειμένου να διασώσουν τόσο πολιτικό κεφάλαιο, όσο και το χαμένο γόητρο της παράταξής τους.

Οι τίτλοι τέλους για τον Μπόρις Τζόνσον στην κορυφή του κόμματος είχαν αρχίσει, άλλωστε, να γράφονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα περιβόητα κορωνοπάρτι στην κυβερνητική έδρα προκάλεσαν τη βρετανική κοινή γνώμη και μαζί τις οξείες αντιδράσεις συντρόφων αλλά και κομματικών του αντιπάλων, προκαλώντας νέους κλυδωνισμούς στην παραμονή του, κατά πολλούς «αιρετική», στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας.

Αν και ο Μπόρις Τζόνσον διεξήλθε επιτυχώς τη διαδικασία μομφής εναντίον του στις 6 Ιουνίου, εντούτοις ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν στην πραγματικότητα υπό προθεσμία μέσα στο ίδιο του το κόμμα, αφού είχαν ενταθεί τα επίπεδα δυσφορίας εναντίον του.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις υπό το βάρος του σκανδάλου του   Κρις Πίντσερ. Ήταν η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο Πίντσερ  διορίστηκε σε κυβερνητική θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.
Ο Τζόνσον θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών, που θα αναλάβει τη θέση του. Η επιλογή του νέου ηγέτη θα ξεκινήσει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Με φόντο τις ραγδαίες αυτές πολιτικές εξαλίξεις, οι  Βρετανοί άρχισαν  να επιδίδονται στο αγαπημένο τους «σπορ» δηλαδή να στοιχηματίζουν για το ποιος από τους 11 υποψήφιους διαδόχους του Τζόνσον είναι ο επικρατέστερος για να πάρει την αρχηγία των Συντηρητικών. Ήδη οι βρετανικές στοιχηματικές εταιρείες άρχισαν να βγάζουν φαβορί και αουτσάιντερ με τις αντίστοιχες αποδόσεις. Και είναι βέβαιο ότι πολλοί Βρετανοί θα σπεύσουν να ποντάρουν μερικές στερλίνες, ο καθένας στον υποψήφιο της αρεσκείας του, ή ακόμη-ακόμη να πάρουν το ρίσκο για κάποιο αουτσάινερ μη τυχόν και... πάνε ταμείο. 

Ας δούμε τα ονόματα των 11 υποψηφίων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον και τις πιθανότητες που έχει ο καθένας τους να πάρει τη θέση του, με βάση τις αποδόσεις που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες. 

Μπεν Γουάλας
Κλείσιμο
Για τους Times και τις εταιρίες στοιχημάτων (με απόδοση 7), επικρατέστερος διάδοχος είναι ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο ρόλος του οποίου αναδείχθηκε ιδιαίτερα με αφορμή την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία, παρότι ο ίδιος κρατά γενικά χαμηλούς τόνους και αποστάσεις από περιστατικά διαφθοράς και πολιτικής ίντριγκας. Ως πρώην Αρχηγός του Στρατού είναι πειθαρχημένος κομματικά, στηρίζοντας για αυτό το λόγο τον Μπόρις Τζόνσον στη διαδικασία μομφής εναντίον του.
ben


Ρίσι Σουνάκ
Την ίδια απόδοση με τον Γουάλας δίνουν οι στοιχηματικές εταιρίες στη Βρετανία και ως προς την επικράτηση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ στην κούρσα της διαδοχής στη Βρετανία. Μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Υπουργούς που παραιτήθηκαν υπό το βάρος των ραγδαίων αποκαλύψεων, σημειώνοντας πως «το κοινό περιμένει δικαίως η κυβέρνηση να συμπεριφερθεί σωστά, ικανά και σοβαρά».
Η υψηλή δημοφιλία του εδράζεται στο γεγονός ότι ήταν ο αρμόδιος για την παροχή κρατικής ενίσχυσης στη διάρκεια της πανδημίας, ανοίγοντας τα δημόσια ταμεία προς τους πάντες, δεχόμενος, ωστόσο, βέλη τελευταία για τα υψηλά επίπεδα ακρίβειας.
risi

Ντόμινικ Ράαμπ
Αν και οι εταιρίες στοιχημάτων του δίνουν απόδοση 26 στην επικράτηση για τη διαδοχή μεταξύ των Συντηρητικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ αναπλήρωσε τον Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, ενώ θεωρείται ένα από τα άτομα πλήρους εμπιστοσύνης του. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να προταθεί και για μεταβατικός ηγέτης των Συντηρητικών.
ntomiik
 

Πένυ Μορντάντ
Δυναμική γυναίκα που διεκδικεί τα ηνία των Συντηρητικών, η Πένυ Μορντάντ υπήρξε κήρυκας του Brexit, ενώ στην ίδια οφείλεται η αναβίωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, για αυτό και εκλαμβάνεται ως φαβορί με απόδοση 5,50 από τις στοιχηματικές εταιρίες.
mordat
 

Σαγίντ Τζαβίντ
Έχοντας διατελέσει Υπουργός με πολλά και διαφορετικά χαρτοφυλάκια, ο Υπουργός Υγείας δηλώνει μεγάλος θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και της ελεύθερης αγοράς, ενώ μετέφερε την κυβερνητική πολιτική από τους οριζόντιους περιορισμούς στην ατομική ευθύνη, όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας από την Μεγάλη Βρετανία.
sagint
 

Λιζ Τρας
Η Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας δηλώνει πιστή στον Μπόρις Τζόνσον τις τελευταίες ώρες, η ίδια, ωστόσο, είχε πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις επαφές της με στελέχη και βουλευτές των Συντηρητικών, βολιδοσκοπώντας το κλίμα για το επόμενο πολιτικό βήμα της προς τα πάνω, γεγονός που προσδιορίζει τη στοιχηματική της απόδοση στο 8.
liz-truss-bretania

Ναντχίμ Ζαχάουι
Παιδί προσφύγων από το Ιράκ, ο Ναντχίμ Ζαχάουι διακρίθηκε ως Υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό και τις τελευταίες ώρες αναδείχθηκε σε Υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο, βαρύνεται με υποθέσεις υπέρβασης καθήκοντος, ενώ διατηρεί σύνδεση με εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους, στοιχεία που διαμορφώνουν την απόδοσή του στο 11.
nadhim_zahawi
 

Πρίτι Πατέλ
Αν και παιδί μεταναστών από την Ινδία, οι σκληροπυρηνικές της θέσεις για την παράνομη μετανάστευση την εκτόξευσαν στους κόλπους των Συντηρητικών, καθώς η ίδια αντιτάχθηκες πολλές φορές στην άφιξη μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
priti

Τζέρεμι Χαντ
Πρόκειται για την αρσενική εκδοχή της Τερέζα Μέι, όπως παρατηρούν βουλευτές των Συντηρητικών για τον Τζέρεμι Χαντ με απόδοση 13 στα στοιχήματα, γεγονός που καθιστά, κατά τους Financial Times, σκεπτικούς τους συναδέλφους του για την ανάδειξή του στην ηγεσία των Συντηρητικών.
tzeremy
 

Τομ Τούνγκενχατ
Δημοσιογράφος και αναλυτής εξωτερικής πολιτικής, ο Τομ Τούνγκενχατ με απόδοση 13 στα στοιχήματα είναι ένας από τους επικριτές τον Μπόρις Τζόνσον ως δυνητικός διάδοχός του, ενώ εξίσου αρνητικός είναι και απέναντι στις διμερείς σχέσεις Μεγάλου Βασιλείου – Κίνας, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να του επιβάλλει προσωπικές κυρώσεις.
tom


Μάικλ Γκόουβ
Πρόκειται για τον απόλυτο πολέμιο του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αν και σημειώνει απόδοση 21 ως προς την κούρσα διαδοχής, ήταν αυτός που προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την απόλυσή του το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
gove


Stoiximata1
Stoiximata2

Η παραίτηση «με δόσεις» του Τζόνσον 

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, την  παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις που σηματοδοτεί και την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία ανακοίνωσε με διάγγελμά του προς τον βρετανικό λαό ο Μπόρις Τζόνσον,  έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.  Ο Τζόνσον θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών, που θα αναλάβει τη θέση του. Η επιλογή του νέου ηγέτη θα ξεκινήσει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα

«Καλησπέρα σας» είπε ο Μπόρις Τζόνσον στην έναρξη του διαγγέλματος, εν μέσω χειροκροτημάτων. Όπως ανέφερε, είναι ξεκάθαρο ότι η θέληση του κοινοβουλευτικού του κόμματος είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει νέος ηγέτης και νέος πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα διόρισε νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέχρι την εκλογή του νέου ηγέτη.

«Εκλέχθηκα με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 και το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το 1979. Είμαι περήφανος για όσα έκανα», είπε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πώς διαχειρίστηκε το Brexit και την πανδημία, όπως και την εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία ήταν η γρηγορότερη στην Ευρώπη. Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε στη στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Παραδεχόμενος ότι κανένας δεν είναι αναντικατάστατος, δήλωσε «λυπημένος που εγκαταλείπει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει ακόμη».

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του ότι αλλάζοντας τους ηγέτες θα ήταν πολυτέλεια, αλλά απέτυχε να τους πείσει.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τη σύζυγό του Κάρι, την οικογένειά του, τους δημοσίους υπαλλήλους και το προσωπικό που τον βοήθησαν και την ομάδα ασφαλείας, που όπως είναι, είναι η μόνη ομάδα που δεν κάνει διαρροές.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρησή του, ενώ ευχαρίστησε τη σύζυγό του Κάρι, αλλά και τα παιδιά του. «Πάνω απ' όλα, θέλω να ευχαριστήσω εσάς, το Βρετανικό λαό», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η το μέλλον της Βρετανίας θα είναι λαμπρό. 

Δείτε το διάγγελμα:



Το σκάνδαλο που τον «γκρέμισε»


Η παραίτηση από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος έρχεται ως αποτέλεσμα του σκανδάλου που προκάλεσε η είδηση ότι ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον βουλευτή Κρις Πίντσερ σε κυβερνητική θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και γνώριζε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.


Οι συνέπειες ήταν πρωτοφανείς, με την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα του να «φυλλορροούν». Ήδη, περίπου 60 στελέχη της κυβέρνησης έχουν υποβάλλει την παραίτησή του, γεγονός που καθιστά την απομάκρυνσή του από την ηγεσία των Τόρις αναγκαία. Οι εξελίξεις ανάγκασαν την υπουργό Εξωτερικών Λις Τρας να επιστρέψει από την Ινδονησία, όπου βρισκόταν για την G20. Παράλληλα, λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησής, ο Τζόνσον και το επιτελείο του προχωρούν σε ανασχηματισμό, για να αναπληρώσουν τις θέσεις των υπουργών που παραιτήθηκαν. 




«Στοιχηματίζουν» για τον χρόνο απομάκρυνσής του από την πρωθυπουργία


Νωρίτερα, πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε ότι ο Τζόνσον μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών, την λεγόμενη «Επιτροπή 1922» η οποία είναι υπεύθυνη για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησε να παραιτηθεί. Ο νέος ηγέτης των συντηρητικών αναμένεται ότι θα οριστεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και είναι η διάσκεψη του κόμματος.

Πολλοί θεωρούν ότι η παραίτηση του Τζόνσον είναι ελιγμός για να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία. Ωστόσο εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει μέχρι τότε να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξει από τους βουλευτές. Άλλωστε, πέραν των στελεχών της κυβέρνησης, παραιτήθηκε και το 1/3 του συνόλου των βουλευτών που κατείχαν μη υπουργικές θέσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Το ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των μαθητών από τα θρησκευτικά


Δολοφόνο αποκάλεσαν τον «Dr. Kontos» συγγενείς θυμάτων του - Τι είπε ο ψευτογιατρός στην απολογία του


37χρονος πυροβόλησε την 29χρονη ανιψιά του - Τον κυνηγά η Αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης