Βρετανία: «Βροχή» οι παραιτήσεις υπουργών από την κυβέρνηση Τζόνσον μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης

Βρετανία: «Βροχή» οι παραιτήσεις υπουργών από την κυβέρνηση Τζόνσον μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης

Μετά τις χθεσινές παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας ήρθε η ώρα για τον Γουίλ Κουίνς και τον Ρόμπιν Γουόκερ να αποχωρήσουν - Τι γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ - Ο Τζόνσον θα αποφασίσει πότε θα γίνουν εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ζαχάουι

boris_disappointed_art
Ο Ρόμπιν Γουόκερ, υφυπουργός Παιδείας της βρετανικής κυβέρνησης αρμόδιος για τα σχολεία, παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά παραιτήσεων, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον τρόπο που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαχειρίστηκε ένα ακόμη σκάνδαλο στους κόλπους της κυβέρνησής του. «Τα πρόσφατα γεγονότα μου κατέστησαν σαφές ότι το μεγάλο κόμμα μας (...) έχει παρεκτραπεί από τις βασικές του αποστολές για να επικεντρωθεί σε ζητήματα που αφορούν την ηγεσία», ανέφερε ο Γουόκερ στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο Twitter.



Νωρίτερα σήμερα είχε ανακοινώσει ανακοίνωσε την παραίτησή του  και ο Γουίλ Κουίνς, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα παιδιά και τις οικογένειες. Ο Κουίνς επεσήμανε ότι παραιτείται μετά την «ανακριβή» ενημέρωση που είχε για τον διορισμό από τον Τζόνσον ενός πολιτικού εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

«Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ της Ντάουνινγκ Στριτ) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής», ανέφερε στην επιστολή του παραίτησης που έδωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό και η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.



«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Λίγο νωρίτερα η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών. «Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

Υπενθυμίζεται ότι με διαφορά λίγων ωρών παραιτήθηκαν εχθές ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Υγείας. Ακολούθησε ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση με κάποιους βουλευτές να γυρνάνε επίσης την πλάτη τους στον πρωθυπουργό. 

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε σήμερα ότι την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα λάβει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όταν ρωτήθηκε, αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ζαχάουι απάντησε στο LBC: «πρωθυπουργός θα λάβει αυτή την απόφαση».

daily_1


«Το παιχνίδι τελείωσε» γράφει ο βρετανικός Τύπος

Τα βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι πολύ ακριβά θα κοστίσει στον Τζόνσον το ροζ σκάνδαλο Κρις Πίντσερ. Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμά του αφότου παραδέχθηκε πως εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το μπαράζ παραιτήσεων από βουλευτές και πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης έρχονται μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Τζόνσον είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 για την διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ.

Την ίδια ώρα, εκτός από τους μισούς και πλέον Συντηρητικούς, δεν τον θέλουν στο αξίωμα ούτε οι Βρετανοί πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που κάνει το γύρο των βρετανικών ΜΜΕ, επτά στους 10 Βρετανούς -και το 54% των Συντηρητικών» καλούν τον Τζόνσον να παραιτηθεί, ωστόσο, μόνο το 18% επιθυμεί να παραμείνει στην θέση του.

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του, έπειτα από τις παραιτήσεις του Ρίσι Σούνακ από τον θώκο του υπουργού Οικονομικών και του Σαγίντ Τζάβιντ που εγκατέλειψε αυτόν του υπουργού Υγείας.

Την ώρα που στο Συντηρητικό Κόμμα επικρατεί αναμπουμπούλα, και πολλοί από το στενό περιβάλλον του Τζόνσον θεωρούν ότι ο ίδιος δεν το... κουνάει από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο αρθρογράφος της «Daily Mail» Στίβεν Γκλόβερ, θεωρεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, είναι ένας «εξαίρετος πολιτικός», «ένα κεφάλι πάνω από σχεδόν όλα τα άλλα μέλη» της νυν κυβέρνησης. Ο Μπόρις Τζόνσον θα μείνει στην ιστορία και θα χαίρει σεβασμού διότι κατάφερε να ολοκληρωθεί το Brexit, παρά το «βασικό του ελάττωμα», τον «δισταγμό» του να πει αλήθεια, κάτι που τον συνόδευε από την περίοδο που ήταν δημοσιογράφος. Όμως, «έπειτα από όλα όσα συνέβησαν και παρά τα επιτεύγματά του, μοιάζει να είναι καταδικασμένος» να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτει ο Γκλόβερ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «τραγωδία».

express


«Game over»

«Το παιχνίδι τελείωσε», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «The Times», το άρθρο της οποία επισημαίνει ότι ήταν «λάθος» του Τζόνσον να παραμένει «γαντζωμένος» στην εξουσία, καθώς με τον τρόπο αυτό, «έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του και της χώρας». «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση» ο επικεφαλής των Συντηρητικών, «που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη 148 βουλευτών στην ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα, να ανακτήσει το κύρος του και να ηγηθεί αποτελεσματικά, πράγμα που χρειάζεται η χώρα σε περίοδο οξείας εθνικής κρίσης», υποστηρίζει το σχετικό άρθρο.

«Κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία, ενισχύει την αίσθηση του χάους. Για το καλό της χώρας, πρέπει να αποχωρήσει», επισημαίνει. Για τον αρθρογράφο της εφημερίδας Ίαν Μάρτιν, το «χάος» στην κυβέρνηση ψαλιδίζει τις ελπίδες για την παραμονή του Ναντίμ Ζαχάουι, στο υπουργείο Οικονομικών, ως διαδόχου του Ρίσι Σουνάκ. Η «Ομάδα Μπόρις» επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου να βρει «κάποιον, οποιονδήποτε, διατεθειμένο να αναλάβει τη δεύτερη σημαντικότερη πολιτική θέση της χώρας και να διακινδυνεύει να γίνει ο πιο βραχύβιος υπουργός Οικονομικών» στην ιστορία, όπως προειδοποιεί ο Βρετανός αρθρογράφος. Επισημαίνει ακόμη ότι, ο πρώην υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας συγκαταλέγονται στους δυνητικούς διαδόχους του Μπόρις Τζόνσον.

Για τον πρώην υπουργό Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του διότι αλλιώς «θα πάρει το κόμμα και την κυβέρνηση «στον λαιμό του».
Μετά τις χθεσινές παραιτήσεις, όπως γράφει, «και άλλα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να εξετάσουν εάν και κατά πόσον είναι αληθινά ικανοποιημένα με την κατεύθυνση της χώρας».

«Ο Τζόνσον είναι "λαβωμένος" αλλά και ταυτόχρονα απελευθερωμένος», όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Daily Express». Ο αρχηγός των Τόρις θα εφαρμόσει κανονικά το σχέδιό του να να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές φόρων, όπως επισημαίνει.

O τρόπος και η ακριβής στιγμή της αποχώρησης του Μπόρις Τζόνσον είναι «τα μόνα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν», γράφει η εφημερίδα «Guardian». «Ελάχιστοι περιμένουν ότι θα κατέβει στη μάχη των επόμενων εκλογών», ενώ σε περίπτωση που διεξαχθεί «νέα ψήφος εμπιστοσύνης», πρακτικά «όλες» οι ενδείξεις παραπέμπουν στην ήττα του», επισημαίνει το δημοσίευμα.

telegraph


Οι ισχυροί κλυδωνισμοί στην βρετανική κυβέρνηση δημιουργούν σενάρια για το αύριο, με το Reuters να παραθέτει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να απομακρυνθεί ο Μπόρις Τζόνσον αλλά και το πώς θα βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Ο Bρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να δηλώσει ότι έχασε την υποστήριξη πάρα πολλών μελών του κόμματός του και του υπουργικού συμβουλίου και να παραιτηθεί. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν δείχνει διατεθειμένος για κάτι τέτοιο. Αρκετά ακόμη μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα μπορούσαν να παραιτηθούν και να καλέσουν τον Τζόνσον να απομακρυνθεί, αναγκάζοντάς τον σε παραίτηση. Ωστόσο, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ανώτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως η υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας, παραμένουν στη θέση τους. Ορισμένοι βουλευτές επιχειρούν να αλλάξουν τους κανόνες του κόμματος, ώστε να μπορέσουν να διεξάγουν νέα ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης, νωρίτερα από το προβλεπόμενο.



Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Τα χιλιάδες κρούσματα ημερησίως φέρνουν τη μάσκα ξανά στο προσκήνιο - Τι λένε οι ειδικοί

Κάρλος Σαντάνα: Κατέρρευσε πάνω στη σκηνή - «Ξέχασα να φάω», είπε ο κιθαρίστας

TikTok: Ο Ξιαρχό ζήτησε από τη Φουρέιρα να χορέψει κι εκείνη... απάντησε με βίντεο από τη Μύκονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης