Ρωσία: Η Δούμα ψήφισε νόμο για «αντίποινα» κατά ξένων μέσων ενημέρωσης

Ρωσία: Η Δούμα ψήφισε νόμο για «αντίποινα» κατά ξένων μέσων ενημέρωσης

Ευρείες εξουσίες στον ανώτατο εισαγγελέα να βάζει «λουκέτο» σε μέσα ενημέρωσης - Θα χάνουν τη διαπίστευσή τους και θα απαγορεύεται η λειτουργία τους ή η διανομή περιεχομένου στη χώρα

duma_vote
Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ρωσίας θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει μέσα ενημέρωσης που εκπροσωπούν χώρες οι οποίες απαγορεύουν ή περιορίζουν τους ρωσικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη από την κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο, μετά τις απαγορεύσεις που επέβαλαν ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία θεωρούν φερέφωνα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστηρικτές του πολέμου του στην Ουκρανία, δίνει στη Μόσχα τη δυνατότητα για «αντίποινα» στα μέσα ενημέρωσης οποιασδήποτε χώρας που περιορίζει τη δραστηριότητα των Ρώσων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα μέσα αυτά θα χάνουν τη διαπίστευσή τους και θα απαγορεύεται η λειτουργία τους στη Ρωσία ή η διανομή περιεχομένου στη χώρα. Τα μέτρα θα αίρονται μόνο όταν η εν λόγω χώρα επιτρέπει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να εργάζονται χωρίς περιορισμούς.

«Αυτός ο νόμος είναι πολύ σημαντικός. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο για συμμετρικά μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση εκκαθάρισης των μέσων μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο Σεργκέι Μπογιάρσκι, ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου.

Η κίνηση της Κρατικής Δούμας ακολουθεί τις απειλές της Ρωσίας να αφαιρέσει τη διαπίστευση των αμερικανικών ειδησεογραφικών οργανισμών σε αντίποινα για την υποτιθέμενη παρενόχληση Ρώσων δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανάκληση των αδειών μετάδοσης των ρωσικών καναλιών εκεί.

Ο νόμος, ο οποίος πρέπει να επανεξεταστεί από την άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Πούτιν, δίνει στον Γενικό Εισαγγελέα το δικαίωμα να αναστείλει τη διαπίστευση ή την άδεια εκπομπής ξένων μέσων ενημέρωσης που κατηγορούνται για τη διάδοση «ανακριβών πληροφοριών» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Κλείσιμο
Ο εισαγγελέας θα μπορεί επίσης να μπλοκάρει ιστότοπους για «επανειλημμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών», με τους αποκλεισμούς να επιβάλλονται άμεσα από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Η σχέση δημοσιογράφου της Bild με τον προπονητή της Μπάγερν Μονάχου την οδήγησε εκτός ρεπορτάζ

Εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών το πρόστιμο των €100 λέει το ΣτΕ 

Στα 15.498 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 13 θάνατοι και 97 διασωληνωμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης