Οι γυναίκες απειλούν με σεξουαλική απεργία στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Οι γυναίκες απειλούν με σεξουαλική απεργία στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις

Ομάδες για τα δικαιώματα των αμβλώσεων ορκίζονται να αμφισβητήσουν τις κρατικές απαγορεύσεις, ενώ οι πολέμιοι των αμβλώσεων πιέζουν για την ενίσχυση των περιορισμών - Το Πεντάγωνο λέει ότι θα αγνοήσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

hpa_sec
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις ΗΠΑ την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade του 1973 και να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Ήδη αρκετές Πολιτείες, τουλάχιστον 13 από τις συνολικά 50, ανακοίνωσαν ότι θα απαγορέψουν τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης, θέτοντας σε κίνδυνο γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, με τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με προγραμματισμένη αγρυπνία υπό το φως των κεριών έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον την Κυριακή το βράδυ.

abortion


Δεκάδες συλλήψεις αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ στην πόλη Λίνχμπεργκ της Βιρτζίνια, η αστυνομία διερευνούσε μια υπόθεση βανδαλισμού σε ένα κέντρο εγκυμοσύνης κατά των αμβλώσεων και στο Κολοράντο μια ύποπτη εμπρηστική επίθεση σε ένα παρόμοιο κέντρο κατά των αμβλώσεων, το οποίο ήταν ζωγραφισμένο με γκράφιτι που έγραφε: "Εάν οι αμβλώσεις δεν είναι ασφαλείς, τότε δεν είστε ούτε εσείς."

ηπα1
Κλείσιμο


Η ηθοποιός του «Full House», Jodie Sweetin, σπρώχτηκε στο έδαφος το Σάββατο από την αστυνομία που προσπαθούσε να εμποδίσει τους διαδηλωτές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων να παρελαύνουν στον αυτοκινητόδρομο US-101 στο Λος Άντζελες.


 Την ίδια ώρα αρκετές γυναίκες απειλούν με αποχή από το σεξ «μέχρι τα δικαιώματα των αμβλώσεων να γίνουν ομοσπονδιακός νόμος», με τις εκκλήσεις για πανεθνική σεξουαλική απεργία να αποκτούν δυναμική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα hastags #SexStrike και #abstinence.

sex


Πάντως τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ υπό την ηγεσία των Συντηρητικών κινήθηκαν γρήγορα, με τουλάχιστον οκτώ να επιβάλλουν άμεσες απαγορεύσεις στις αμβλώσεις - πολλές με εξαιρέσεις μόνο εάν η ζωή μιας γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο - και έναν παρόμοιο αριθμό να ακολουθούν το παράδειγμά τους εντός εβδομάδων.

Σε μια πρώτη ματιά στις νομικές μάχες που έρχονται, ο μεγαλύτερος πάροχος αμβλώσεων της χώρας, Planned Parenthood, κατέθεσε μήνυση στη Γιούτα επιδιώκοντας να εμποδίσει την απαγόρευση της πολιτείας, ενώ οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν έχουν παρέμβει για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν νόμιμες τις αμβλώσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες τους.

Στη Φλόριντα, όπου το νομοθετικό σώμα ψήφισε πρόσφατα την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά από 15 εβδομάδες, οι νομοθέτες πίεσαν τον κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για να εξετάσει την απαγόρευση μετά από έξι εβδομάδες.

Υπερασπιζόμενος την απαγόρευση που ισχύει τώρα στη Νότια Ντακότα, η οποία δεν αποτελεί εξαίρεση για τα θύματα βιασμού ή αιμομιξίας, η Κυβερνήτης Κρίστι Νόεμ, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «υπέροχα νέα για την υπεράσπιση της ζωής».

Η Επιτροπή Εθνικού Δικαίου στη Ζωή προώθησε νομοθεσία για κρατικές απαγορεύσεις. Η Επιτροπή και άλλες ομάδες κατά των αμβλώσεων δεσμεύτηκαν επίσης να τιμωρήσουν τους εισαγγελείς που έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιβάλουν τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων. Υποσχέθηκαν άλλα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για νομοθεσία που απαγορεύει στους ανθρώπους να περνούν τις κρατικές γραμμές για να κάνουν αμβλώσεις ή να λάβουν χάπια για την άμβλωση σε πολιτείες όπου είναι παράνομες.

Αντίθετα ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «τραγικό λάθος», αλλά αναγνώρισε πως τα χέρια του είναι σε μεγάλο βαθμό δεμένα, διότι η εξουσία τώρα ανήκει στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών. Τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα αποφασίζονται πλέον κατά κράτος, με 26 πολιτείες έτοιμες να θεσπίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, συχνά χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.

Η κύρια ελπίδα του προέδρου είναι οι ψηφοφόροι να προσέλθουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με τους Δημοκρατικούς να έχουν ορκιστεί να υπερασπιστούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών με όποιον τρόπο μπορούν.





Ήδη το Πεντάγωνο  δήλωσε ότι θα αγνοήσει τους νόμους που περιορίζουν τις αμβλώσεις. Το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι «εξακολουθεί να διευθετεί την πολιτική του για τις γυναίκες στρατιωτικούς που χρειάζονται άμβλωση ενώ υπηρετούν σε μια πολιτεία όπου απαγορεύεται», με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε δήλωση να «ορκίζεται» να προστατεύσει την αναπαραγωγική υγεία και την ευημερία των γυναικείων στρατευμάτων της Αμερικής.

Σε ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει: «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για μένα ή για αυτό το Τμήμα από την υγεία και την ευημερία των μελών της Υπηρεσίας μας, του πολιτικού εργατικού δυναμικού και των οικογενειών του Υπουργείου Υγείας. Δεσμεύομαι να φροντίζω τους ανθρώπους μας και να διασφαλίζω την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα της Δύναμής μας».



Ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει επί του παρόντος στις στρατιωτικές ιατρικές εγκαταστάσεις να παρέχουν αμβλώσεις μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή εάν η ζωή μιας γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ το πρόγραμμα υγείας του στρατού επιτρέπεται να καλύπτει αμβλώσεις σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις μόνο για τους ίδιους λόγους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους το Υπουργείο Άμυνας όχι μόνο θα αψηφήσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και τους νόμους της κάθε πολιτείας κατά των αμβλώσεων, αλλά θα χρησιμοποιήσει χρήματα από τους ομοσπονδιακούς φόρους για να το κάνει.

Σήμερα, οι νομοθέτες της πολιτείας της Καλιφόρνια αναμένεται να βάλουν στο ψηφοδέλτιο μια συνταγματική τροποποίηση της πολιτείας που θα προστατεύει ρητά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Στο Μίσιγκαν, όπου η Κυβερνήτης Γκρέτσεν Γουίτμερ κατέθεσε μήνυση για να σταματήσει να ισχύει η απαγόρευση των αμβλώσεων, ακτιβιστές μάζευαν υπογραφές για μια πρωτοβουλία ψηφοδελτίων που θα κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμα της πολιτείας.

Μια δημοσκόπηση του CBS που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία -- 59% των Αμερικανών και το 67% των γυναικών αποδοκίμασαν την ανατροπή του Roe v Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο, με το 41% να εγκρίνει.

decision-approval-all-women


Περίπου οι μισοί (52%) αποκαλούν την απόφαση ως ένα βήμα προς τα πίσω για την Αμερική, με το 31% να την αποκαλεί βήμα προς τα εμπρός και το 17% να λέει ότι δεν είναι τίποτα από τα δύο.

Μεταξύ των γυναικών, τα δύο τρίτα (67%) αποδοκιμάζουν την απόφαση, με μόλις το 33% να εγκρίνει. Η πλειοψηφία των γυναικών κατά 56% λέει ότι η απόφαση θα κάνει τη ζωή των περισσότερων γυναικών στις ΗΠΑ χειρότερη.

Το 58% της πλειοψηφίας των Αμερικανών λέει ότι θα προτιμούσε έναν ομοσπονδιακό νόμο που καθιστά νόμιμες τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο, ενώ το 42% θα ήταν αντίθετο σε αυτό. Και το 64% λέει ότι θα ήθελε η άμβλωση στην πολιτεία τους να είναι νόμιμη στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.




Ειδήσεις σήμερα:

Ραφήνα: Η στιγμή που φτάνει η αστυνομία για τον 42χρονο που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου -Δείτε βίντεο

Survivor: Ο Νίκος και η Μαίη στον τάκο και ο Άρης πάλι… χαλαρά – Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα αγνοήσει τους νόμους που περιορίζουν τις αμβλώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης