Πρωτοφανές κύμα καύσωνα «σαρώνει» την Ευρώπη: Σε κόκκινο συναγερμό το 1/3 της Γαλλίας - Λειψυδρία στην Ιταλία

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα «σαρώνει» την Ευρώπη: Σε κόκκινο συναγερμό το 1/3 της Γαλλίας - Λειψυδρία στην Ιταλία

Έκλεισαν σχολεία – Απαγορεύτηκαν εκδηλώσεις -Περιορίζεται η χρήση νερού στο Πεδεμόντιο - «Καίγεται» στους 43 βαθμούς Κελσίου η Ισπανία

gallia-kaysonas-arthro
Ο πρωτόγνωρος και πρόωρος καύσωνας που πλήττει τη Γαλλία εξαπλώνεται, με το ένα τρίτο της χώρας να έχει τεθεί σήμερα σε συναγερμό καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ αντίστοιχες είναι οι συνθήκες στην Ισπανία που είναι αντιμέτωπη και με πυρκαγιές.

Συνολικά 37 διαμερίσματα στη Γαλλία, 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από τον καύσωνα που έφτασε στη χώρα από το Μάγρεμπ μέσω της ιβηρικής χερσονήσου.



Όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, σε μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής Γαλλίας σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Ήδη χθες καταγράφηκαν 40 βαθμοί στο Σεν-Ζαν-ντε-Μενερβουά, ρεκόρ εποχής για τη μητροπολιτική Γαλλία.

000_32CN8JM
Κλείσιμο


Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ενεργοποιήσει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες για τον καύσωνα, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι μαθητές των 12 διαμερισμάτων που έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μπορούν να μείνουν σπίτι τους σήμερα.


Σε κόκκινο συναγερμό, το υψηλότερο επίπεδο για καύσωνα, τίθεται από σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα) 12 διαμερίσματα στη νοτιοδυτική Γαλλία και όσα βρέχονται από τον Ατλαντικό, επεσήμανε η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία έχει κηρύξει πορτοκαλί συναγερμό σε άλλα 25.



Απαγορεύονται οι υπαίθριες εκδηλώσεις στο Μπορντό

Ο νομός Ζιρόντ, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μπορντό, απαγόρευσε τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους όπως και αυτές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε χθες τους Γάλλους «να μην εκθέτετε τον εαυτό σας στις καιρικές συνθήκες και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

Heatwave to envelope France in coming days, temperatures above 40° Celsius in Paris • FRANCE 24


Παραμορφώθηκαν οι ράγες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς από τη ζέστη

Η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF έχει προειδοποιήσει για πιθανές καθυστερήσεις, καθώς τα τρένα αναγκάζονται να επιβραδύνουν επειδή η ζέστη έχει παραμορφώσει τις ράγες ή έχει καταστρέψει τον ηλεκτρικό εξοπλισμό. «Η υποδομή μας υποφέρει από τη ζέστη», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της SNCF, Τιερί Ροζέ, στο AFP, σημειώνοντας ότι οι θερμοκρασίες σε επίπεδο τροχιάς στο Μπορντό έφτασαν τους 52 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη



Ένδειξη κλιματικής αλλαγής

“Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία” από το 1947, δήλωσε ο Ματιέ Σορέλ κλιματολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία.

“Πολλά μηνιαία ρεκόρ ή ακόμη και απόλυτα ρεκόρ (…) αναμένεται να καταρριφθούν σε πολλές περιοχές”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αποτελεί “ένδειξη της κλιματικής αλλαγής”.

Heatwave across Europe sees Spain and France swelter - BBC News


Το κύμα καύσωνα σημειώνεται έπειτα από μια ιδιαίτερα ζεστή και ξηρή άνοιξη που επιδείνωσε την ξηρασία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κατανάλωση νερού.


Λειψυδρία στην Ιταλία: Η Λομβαρδία ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Περιορίζεται η χρήση νερού στο Πεδεμόντιο


Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη, τις ώρες αυτές, με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα, από τις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η μεγάλη αυτή ζέστη πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς σε πόλεις όπως στην Μπολόνια και τη Φεράρα.

Στο Μιλάνο και τη Μάντοβα ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς και στους 36 στην Ρώμη, την Φλωρεντία, και την πόλη Τέρνι της κεντρικής Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι, από το 2003 (όταν είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ) μέχρι σήμερα.

Στο Μιλάνο, όπου η θερμοκρασία άγγιξε ήδη τους 35 βαθμούς, λόγω της μεγάλης χρήσης κλιματιστικών άρχισαν να σημειώνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλά μαγαζιά, δε, περιορίζουν όσο μπορούν τον εσωτερικό φωτισμό, για να μην αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία. Όπως μεταδίδει, τέλος, η δημόσια τηλεόραση της Rai, πρόκειται για ένα εντελώς ασυνήθιστο καλοκαίρι, αφού τις τελευταίες αυτές εβδομάδες, η Νάπολη «ψήνεται» σαφώς λιγότερο από το κάποτε, παραδοσιακά δροσερό Μιλάνο.

Η μεγάλη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ιταλία, καθώς έχει μειωθεί και η στάθμη του ποταμού Πάδου, του μεγαλύτερου της χώρας.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας για τη διατύπωση κοινών αιτημάτων.

Στο Πεδεμόντιο, σε επτά δήμους υπεγράφη απόφαση η οποία περιορίζει την χρήση του νερού, ενώ σε άλλους 11 δήμους της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο νερό άρχισε να μεταφέρεται και με υδροφόρα οχήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ο υπουργός περιβαλλοντικής μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί άμεσα επιτροπή ειδικών για να προταθούν οι πιο ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.

Παράλληλα στην Τοσκάνη, η στάθμη του ποταμού Άρνου έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ και στην Ρώμη ο Τίβερης «υποφέρει» εμφανώς.

Η Ιταλική Γεωργική Ένωση Coldiretti, στο μεταξύ, έκανε γνωστό ότι φέτος η συνολική ζημία για τους αγρότες λόγω της λειψυδρίας αναμένεται να ξεπεράσει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχει πρόβλημα στην άρδευση για τα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά και την ίδια ώρα οι τιμές για την μεταφορά νερού με μηχανοκίνητα μέσα είναι απαγορευτικές, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων.

Ο πρόεδρος της Coldiretti Έτορε Πραντίνι ζήτησε από την κυβέρνηση Ντράγκι την έγκριση έκτακτων οικονομικών μέτρων στήριξης για τους γεωργούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αχετικές ανακοινώσεις από τον τεχνοκράτη Ιταλό πρωθυπουργό.


«Καίγεται» στους 43 βαθμούς Κελσίου η Ισπανία

Στην Ισπανία η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας κατά τόπους τους 43 βαθμούς, γεγονός που ευνόησε το ξέσπασμα πυρκαγιών, κυρίως στην Καταλονία.

Huge fires with giant fires!! Eat trees in the forests of Spain!



Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες “ιδιαίτερα υψηλές” μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.



Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.



Ειδήσεις σήμερα:

Νέα τουρκική πρόκληση: Παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου ελικόπτερο που μετέφερε το Νίκο Χαρδαλιά

Η Ρωσία κόβει σταδιακά το αέριο στην Ευρώπη, την ώρα που οι χώρες θέλουν να προετοιμαστούν για τον χειμώνα

Ο συζυγοκτόνος αστυνομικός της Κηφισιάς μέσα από το κελί του στο protothema.gr: «Δεν κατάφερα να συγκρατήσω τον εαυτό μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης