Για ρατσιστικό έγκλημα κατηγορείται ο 18χρονος που σκότωσε 10 Αφροαμερικανούς στο Μπάφαλο

Για ρατσιστικό έγκλημα κατηγορείται ο 18χρονος που σκότωσε 10 Αφροαμερικανούς στο Μπάφαλο

Κατηγορίες και σε ομοσπονδιακό επίπεδο αντιμετωπίζει ο Πέιτον Γκέντρον - Ενδέχεται να προσαχθεί σε ξεχωριστή δίκη και του επιβληθεί η θανατική ποινή

buffalo
Ο νεαρός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής που σκότωσε δέκα Αφροαμερικανούς σε σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο, στα μέσα Μαΐου, διώκεται για «ρατσιστικό έγκλημα» από την ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη.

Σε βάρος του 18χρονου Πέιτον Γκέντρον είχε ήδη ασκηθεί δίωξη σε πολιτειακό επίπεδο για «εσωτερική τρομοκρατία» και ανθρωποκτονίες. Με τη νέα κατηγορία ενδέχεται να προσαχθεί σε ξεχωριστή δίκη, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, και να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

«Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούμε ότι είναι νομικό και ηθικό καθήκον μας να αγωνιζόμαστε εναντίον των εγκλημάτων που υποκινούνται από το μίσος», είπε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αφού συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων.

Στις 14 Μαΐου, έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία, ο 18χρονος πήγε στο σουπερμάρκετ Tops, ντυμένος με στρατιωτική στολή και οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τύπου AR-15 και με μια κάμερα που μετέδιδε τους φόνους σε απευθείας μετάδοση στο Διαδίκτυο. Σκότωσε συνολικά δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις – σχεδόν όλα τα θύματα ήταν μαύροι.

Ο στόχος του ήταν «να εμποδίσει τους μαύρους να αντικαταστήσουν τους λευκούς και να εμπνεύσει παρόμοιες επιθέσεις», αναφέρεται στο ομοσπονδιακό κατηγορητήριο, όπου αναλύεται μια θεωρία συνωμοσίας (η «αντικατάσταση των πληθυσμών») την οποία διακινούν οι λευκοί ρατσιστές.

Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του δράστη οι αστυνομικοί βρήκαν ένα «μανιφέστο» που είχε γράψει τους προηγούμενους μήνες. Σε αυτό ανέλυε τα σχέδιά του και εξηγούσε ότι επέλεξε το σουπερμάρκετ Tops στο Μπάφαλο, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το σπίτι του, επειδή σε εκείνη την περιοχή ζουν πολλοί Αφροαμερικανοί. Ο στόχος του, έγραφε, ήταν «να σκοτώσει όσο περισσότερους μαύρους ήταν δυνατόν».

Κλείσιμο
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη για απάτη ανώτερο στέλεχος της Aeroflot στη Ρωσία- Πρόκειται για τον υπεύθυνο για τις αγορές αεροσκαφών

«Απέτυχα να δώσω τέλος στη ζωή μου», ο συζυγοκτόνος της φαρμακοποιού στην Καβάλα σπάει τη σιωπή του

Κυλιόμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την έκδοση του εμβολίου της Pfizer κατά της Omicron
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης