Μακελειό στο Μπάφαλο: Δέκα οι νεκροί από τους πυροβολισμούς του 18χρονου ρατσιστή

Μακελειό στο Μπάφαλο: Δέκα οι νεκροί από τους πυροβολισμούς του 18χρονου ρατσιστή

Ο βαριά οπλισμένος νεαρός εισέβαλε σε σούπερ μάρκετ σε γειτονιά μαύρων σε ώρα αιχμής - Συνελήφθη και θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη - «Ρατσιστικό έγκλημα μίσους» λέει ο Μπάιντεν

buffalo
Ένας 18χρονος λευκός Αμερικανός πυροβόλησε και σκότωσε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις το Σάββατο σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, σε συνοικία όπου διαμένουν κυρίως Αφροαμερικανοί, προτού παραδοθεί στην αστυνομία.

Οι αμερικανικές αρχές έκαναν λόγο για «έγκλημα μίσους» και μια πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα».

Ένδεκα από τους δεκατρείς ανθρώπους που πυροβόλησε ήταν Αφροαμερικανοί, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας.

Οι αρχές ανέφεραν ότι ο δράστης, ο οποίος ήταν οπλισμένος με επιθετικό τυφέκιο AR-15 και φαίνεται πως έδρασε μόνος του. Οδήγησε «πολλές ώρες» από το σπίτι του μέχρι το Μπάφαλο όπου εξαπέλυσε την επίθεση, την οποία μετέδωσε διαδικτυακά μέσω κάμερας που έφερε πάνω του.

Ο δράστης, που δεν κατονομάστηκε επίσημα από την αστυνομία, ήταν βαριά οπλισμένος και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο δράστης εξαπέλυε ρατσιστικές ύβρεις.

Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικούς στον προθάλαμο του καταστήματος, έστρεψε το όπλο στον λαιμό του, αλλά οι αστυνομικοί τον έπεισαν να το πετάξει και να παραδοθεί, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπάφαλο.

Κλείσιμο
Πρώτα πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους στον χώρο στάθμευσης. Στη συνέχεια ο 18χρονος αντάλλαξε πυρά με πρώην αστυνομικό που εργαζόταν ως φύλακας του καταστήματος, αλλά ο δράστης προστατεύτηκε από το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε. Ο φύλακας ήταν ένας από τους δέκα ανθρώπους που σκότωσε ο μακελάρης, ενώ οι άλλοι εννέα ήταν πελάτες του καταστήματος. Εργαζόμενη στο κατάστημα ανέφερε ότι άκουσε πάνω από 70 πυροβολισμούς.

Οι τρεις τραυματίες είναι υπάλληλοι του καταστήματος, των οποίων η ζωή δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές.

Πρόκειται για ένα ρατσιστικό έγκλημα μίσους που είναι αποτρόπαιο. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βάλουμε τέλος στην υποκινούμενη από το μίσος εγχώρια τρομοκρατία», ανέφεραν σε δήλωσή τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ.

Ο Στίβεν Μπελόντζια, υπεύθυνος του γραφείου του FBI στο Μπάφαλο, δήλωσε ότι η επίθεση θα ερευνηθεί ως έγκλημα μίσους και ως πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ο συλληφθείς αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ώρες ενώπιον δικαστηρίου προκειμένου να λογοδοτήσει για το μακελειό που προκάλεσε. Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

«Είναι μια ημέρα μεγάλου πόνου για την κοινότητά μας» είπε ο δήμαρχος του Μπάφαλο σε δημοσιογράφους. «Πολλοί από εμάς έχουμε επισκεφθεί αρκετές φορές το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ… Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό το μισητό άτομο να διχάσει την κοινότητα ή τη χώρα μας».


Ειδήσεις σήμερα

Μόσχα: Θα απαντήσουμε εάν το ΝΑΤΟ φέρει πυρηνικά στην Φινλανδία

Νέα εποχή για Φινλανδία και Σουηδία - Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων: Το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει αποζημίωση για ενδοοικογενειακή βία

Ο Δημοκρατικός Νεοϋορκέζος βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι η επίθεση φαίνεται πως είναι έργο ενός λευκού ρατσιστή και τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Πρέπει να ψηφίσουμε τον νόμο για την πρόληψη της εγχώριας τρομοκρατίας, χωρίς καθυστέρηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης