Βρετανία: Αντίποινα Τζόνσον μετά το ηχηρό «αντάρτικο» πολλών βουλευτών του - «Μαγειρεύει» ανασχηματισμό

Βρετανία: Αντίποινα Τζόνσον μετά το ηχηρό «αντάρτικο» πολλών βουλευτών του - «Μαγειρεύει» ανασχηματισμό

Πύρρειος νίκη για τον Βρετανό πρωθυπουργό - Πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν πως το περιθώριο νίκης του Μπόρις Τζόνσον ήταν μικρότερο ακόμη και από αυτό που είχαν οι πρώην πρωθυπουργοί Μάργκαρετ Θάτσερ και Τερέζα Μέι στις δικές τους ψηφοφορίες εμπιστοσύνης, το 1990 και το 2018, αντίστοιχα

boris
Μετά τον εμφύλιο που ξέσπασε χθες στους Τόρις, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατάφερε να επιβιώσει στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης με 211 Συντηρητικούς βουλευτές να τον στηρίζουν και 148 να του γυρνούν την πλάτη, με αφορμή τα κορωνο-σκάνδαλα «Partygate», εν μέσω πανδημίας.

Αμέσως μετά την πύρρειο νίκη του, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός θα απευθύνει σήμερα έκκληση στους υπουργούς του να βοηθήσουν τους «σκληρά εργαζόμενους Βρετανούς να ανταποκριθούν στο πιεστικό κόστος ζωής και να τον αφήσουν να συνεχίσει τη δουλειά του».

Όσο για τους 148 «αντάρτες» του κόμματός του, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ αναλαμβάνει δράση αφού πλέον ξέρει τους εχθρούς του.

Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοί του ζητούν από τους 148 βουλευτές που τον καταψήφισαν να «υποχωρήσουν» καθώς η εξέγερσή τους είναι βούτυρο στο ψωμί του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Εργατικών.

Ο πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας απειλεί με ανασχηματισμό καθώς δεν μπορεί να περιστοιχίζεται από στελέχη που ανά πάσα στιγμή μπορούν να του σκάψουν τον λάκκο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.

Το 41% των βουλευτών του προσπάθησαν μάταια να τον απομακρύνουν από την εξουσία, μετά την οργή για τα πολλαπλά πάρτι που διοργανώθηκαν εν μέσω lockdown από το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ.

Κλείσιμο
Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Γουίλιαμ Χέιγκ με άρθρο του στους Times σχολιάζει ότι «αν και ο Τζόνσον επιβίωσε πολιτικά, το πλήγμα που έχει γίνει στην πρωθυπουργία του είναι σοβαρό».

Προσθέτει πως η απόρριψη του Τζόνσον από το κόμμα είναι σε μεγαλύτερο επίπεδο από αυτό που έχει υποστεί και αντέξει οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης των Τόρις.

Ο Συντηρητικός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, Τομπάιας Έλγουντ, τονίζει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «δεν είναι ήττα, αλλά δεν είναι και νίκη», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «αναβολή εκτέλεσης».

Όπως αναφέρει το «Politico», ενώ οι σύμμαχοι του Τζόνσον υποστήριζαν χθες πως η νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά θα αποτελούσε επιτυχία -μία ψήφος είναι αρκετή, οπότε το 60% είναι μια χαρά, o αριθμός των ανταρτών υποδηλώνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

«Έχει 148 μαχαιριές πάνω του», είπε ένας άλλος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις ψήφους δυσπιστίας κατά της ηγεσίας του Τζόνσον. «Λίγες έντιμες μαχαιριές στο μπροστινό μέρος και πάρα πολλές άλλες στο πίσω μέρος», προσθέτει.

Πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν επίσης να επισημάνουν πως το περιθώριο νίκης του Μπόρις Τζόνσον ήταν μικρότερο ακόμη και από αυτό που είχαν οι πρώην πρωθυπουργοί Μάργκαρετ Θάτσερ και Τερέζα Μέι στις δικές τους ψηφοφορίες εμπιστοσύνης, το 1990 και το 2018, αντίστοιχα.

Και οι δύο γυναίκες αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την Ντάουνινγκ Στριτ παρά τις νίκες τους -η Θάτσερ μέσα σε λίγες ημέρες, η Μέι μέσα σε έξι μήνες- έχοντας πληγωθεί σοβαρά από τις διχαστικές αναμετρήσεις και μην μπορώντας να αποτρέψουν την περαιτέρω μείωση της υποστήριξης.

Οι σύμμαχοι του Τζόνσον, ωστόσο, πιστεύουν ότι η απίστευτη ικανότητά του να αψηφά τις συνήθεις δυνάμεις της πολιτικής βαρύτητας μπορεί να τον κρατήσει μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές, που επί του παρόντος έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024.

«Δεν είμαι σίγουρος πως έχει υπάρξει κυβέρνηση που δεν είδε τη δημοτικότητά της να καταρρέει στα μέσα της θητείας της», υπογράμμισε ένας άλλος πιστός υπουργός.

«Νομίζω ότι οι βουλευτές που ψήφισαν κατά του Μπόρις Τζόνσον ήταν ένα μείγμα από σκληροπυρηνικούς και άλλους που πιστεύουν ότι δεν τους έδωσαν κάποιο ανώτερο αξίωμα. Αλλά κέρδισε και έχει τώρα μια σαφή χρονική περίοδο για να αλλάξει τα πράγματα και να συσπειρώσει το κόμμα», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με νεκρό ζευγάρι στη Δράμα - Τους βρήκε η κόρη τους

Νεκρές βρέθηκαν τρεις αδελφές και τα παιδιά τους σε πηγάδι στην Ινδία - Συγκλονίζει η ιστορία τους

Αυτοκτονία γυμναστή: Έτοιμη να καταθέσει η 50χρονη γυναίκα «αράχνη» - Ζητά άρση του τραπεζικού της απορρήτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης