Πόλεμος στην Ουκρανία - Λιθουανία: Ενέκρινε τους όρους «γενοκτονία και τρομοκρατία» για τις ενέργειες των Ρώσων

Πόλεμος στην Ουκρανία - Λιθουανία: Ενέκρινε τους όρους «γενοκτονία και τρομοκρατία» για τις ενέργειες των Ρώσων

Ομόφωνα εγκρίθηκε το ψήφισμα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου - Δολοφονίες αμάχων, μαζικοί βιασμοί, καταστροφή υποδομών και βίαιη μετεγκατάσταση πολιτών στη Ρωσία - «Βομβαρδίζουν σκόπιμα μη στρατιωτικούς στόχους»

25528648
Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας με ομόφωνη απόφαση του, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «γενοκτονία» και «τρομοκρατία» και ζήτησε τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου, στο πρότυπο της Δίκης της Νυρεμβέργης που έγινε μετά τον Β'  Παγκόσμιο Πόλεμο για τη δίωξη ύποπτων εγκλημάτων πολέμου.

Το ψήφισμα, το οποίο συνυποστήριξε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε ανέφερε ότι τα εγκλήματα πολέμου των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία περιλάμβαναν σκόπιμη δολοφονία αμάχων, μαζικούς βιασμούς, βίαιη μετεγκατάσταση Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία και καταστροφή οικονομικών υποδομών και πολιτιστικών χώρων.

Η Μόσχα αρνείται ότι έχει βάλει στο στόχαστρο αμάχους και αποκαλεί την εισβολή της, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την απαλλαγή της χώρας από αυτούς που αποκαλεί αντι-Ρώσους εθνικιστές. Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι αυτό είναι ένα ψεύτικο πρόσχημα για τη διεξαγωγή ενός απρόκλητου επιθετικού πολέμου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία, της οποίας οι στρατιωτικές δυνάμεις επιλέγουν σκόπιμα και συστηματικά να βομβαρδίζουν μη στρατιωτικούς στόχους, είναι ένα κράτος που υποστηρίζει και διαπράττει τρομοκρατία», υπογράμμισε το κείμενο του κοινοβουλευτικού ψηφίσματος.

Η κίνηση της Λιθουανίας ακολουθεί μια παρόμοια ομόφωνη ψηφοφορία από Καναδούς βουλευτές στις 27 Απριλίου που χαρακτήρισαν «γενοκτονία» τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, είπε ότι το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό και ότι απλώς επαναλαμβάνει αυτό που αποκάλεσε ρωσοφοβικές απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κλείσιμο
Ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το ψήφισμα είναι μέρος ενός «αντιρωσικού σχεδίου» και μεροληπτικών ενεργειών κατά της Ρωσίας που «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Λιθουανία, η οποία ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά τώρα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι από τους πιο έντονους επικριτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Βίλνιους απέλασε τον Ρώσο πρεσβευτή τον περασμένο μήνα, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τον Απρίλιο ότι πιστεύει ότι η εισβολή στην Ουκρανία ισοδυναμεί με γενοκτονία, προσθέτοντας: «Θα αφήσουμε τους νομικούς να αποφασίσουν διεθνώς εάν αυτό πληροί τις προϋποθέσεις ή όχι, αλλά σίγουρα έτσι μου φαίνεται».

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Νέο Ψυχικό – Νεκρή ένοικος της πολυκατοικίας

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στα φάρμακα


Κώστας Γκουσγκούνης: Το συγκινητικό «ευχαριστώ» του εγγονού του για τις συμβουλές του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης