Πόλεμος στην Ουκρανία: Δίκη για εγκλήματα πολέμου ζητά ο Μπάιντεν μετά τα γεγονότα στην Μπούκα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δίκη για εγκλήματα πολέμου ζητά ο Μπάιντεν μετά τα γεγονότα στην Μπούκα

«Ο Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου» επαναλαμβάνει ο Αμερικανός πρόεδρος - Προαναγγέλλει νέες κυρώσεις - «Η ΕΕ πρέπει να κάνει πιο πολλά για να σταματήσει αυτές τις θηριωδίες» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις

joe-biden-poland
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί μια «δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» μετά την ανακάλυψη πολυάριθμων σορών ανθρώπων που φορούσαν πολιτικά ρούχα στην πόλη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.

Προανήγγειλε επίσης την επιβολή «πρόσθετων κυρώσεων» κατά της Ρωσίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον περίμεναν να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον μετά από ένα Σαββατοκύριακο που πέρασε στο σπίτι της οικογένειάς του στο Ντέλαγουερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θεωρεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν έναν «εγκληματία πολέμου» και τον αποκάλεσε «στυγνό». 

«Πρέπει να λογοδοτήσει», είπε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα την Μπούκα και από εκεί κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» τα οποία θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία».

Αυτή η μικρή πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό στις 27 Φεβρουαρίου, και παρέμενε απρόσιτη για περισσότερο από ένα μήνα.

Κλείσιμο
Το Γαλλικό Πρακτορείο είδε τα πτώματα τουλάχιστον 22 ανθρώπων με πολιτικά ρούχα στους δρόμους εκεί το Σάββατο. Ένας από αυτούς ήταν ξαπλωμένος κοντά σε ένα ποδήλατο και ένας άλλος είχε τσάντες με ψώνια δίπλα του. Ένα πτώμα είχε δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη του.

Τα αίτια του θανάτου τους δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν άμεσα, αλλά δύο άτομα έφεραν τραύματα στο κεφάλι.

Η Μόσχα από την πλευρά της αρνήθηκε ότι σκότωσε αμάχους στην Μπούκα, το Κρεμλίνο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκαναν λόγο για «διαστρεβλώσεις» και σκηνοθετημένες εικόνες για τον Τύπο.

Για θηριωδίες μιλά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις

Την ελπίδα ότι τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει πιο πολλά για να σταματήσει αυτές τις θηριωδίες», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις. Ερωτηθείς αν στις συζητήσεις περιλαμβάνονται μέτρα που θα πλήξουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, ο Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η Επιτροπή δεν αποκλείει τίποτα. «Η Επιτροπή ήδη προετοιμάζει ένα νέο πακέτο κυρώσεων», τόνισε.

Τζεντιλόνι: «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα»

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από τα εγκλήματα πολέμου που είδαμε στην Μπούκα και στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Αυτό θα ενισχύσει την αντίδρασή μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ερωτηθείς αν η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα που θα πλήξουν το ρωσικό αέριο ή το πετρέλαιο, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι κανένα μέτρο δεν αποκλείεται. Σίγουρα αυτές οι εικόνες που είδαμε αξίζουν περαιτέρω αντίδραση. Ήδη ετοιμάζαμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων και θα δούμε αν τις επόμενες ημέρες υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις να το επεκτείνουμε περαιτέρω».

Κόλαφος από τα διεθνή ΜΜΕ

Στο μεταξύ κόλαφος είναι τα πρωτοσέλιδα και τα αμέτρητα άρθρα του διεθνούς Τύπου για τη ρωσική σφαγή στην Μπούκα της Ουκρανίας.

Οι εικόνες που αποτυπώνουν τις θηριωδίες κατά αμάχων στην ουκρανική πόλη και είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την περιφέρεια του Κιέβου, ντοκουμέντα που παραπέμπουν σε συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, μαζικούς τάφους και μαρτυρίες για παιδιά ανθρώπινες-ασπίδες στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, πυροδοτούν διεθνή κατακραυγή βάζοντας στο εδώλιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την πρωτοφανή αγριότητα που επέδειξε ο στρατός του Πούτιν στην Μπούκα, ο διεθνής Τύπος «δικαιώνει» τον Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που είχε χαρακτηρίσει τον ισχυρό πρόεδρο του Κρεμλίνου εκτός από εγκληματία πολέμου και «χασάπη».

Δείτε σε βίντεο μερικά από τα πιο σημαντικά πρωτοσέλιδα: 




Η Δύση δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τη Μόσχα», σύμφωνα με τους The Times του Λονδίνου: «Είναι αυτονόητο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αυτών των εγκλημάτων πρέπει να συγκεντρωθούν και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τον ίδιο τον Πούτιν όπως και μέλη του στενού του περιβάλλοντος». «Η Δύση δεν πρέπει πλέον να τρέφει αυταπάτες για τον χαρακτήρα αυτού του πολέμου ή για το καθεστώς της Μόσχας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δίκιο στην προσπάθειά του να εξοπλίσει την Ουκρανία με τα πιο προηγμένα όπλα. Και άλλες δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδείξουν παρόμοια αποφασιστικότητα».





«Τρόμος στη Μπούκα: H Ρωσία κατηγορείται για βασανιστήρια και σφαγή αμάχων», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας Guardian ενώ για την εφημερίδα «Independent» το καθεστώς Πούτιν διέπραξε ένα τρομερό έγκλημα πολέμου. Υπό τον πηχυαίο τίτλο, «Γενοκτονία», η εφημερίδα «Τhe Mirror» αποτυπώνει τη φρίκη στη Μπούκα με το φακό να εστιάζει στις σορούς που είναι πεταμένες στους δρόμους της πόλης. Για την εφημερίδα «Metro», «oι θηριωδίες του Πούτιν στην Ουκρανία είναι χειρότερες και από αυτές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

«Βαρβαρότητα» είναι η λέξη που έχει επιλέξει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Liberation σχολιάζοντας την πρωτοφανή αγριότητα που επιδεικνύουν οι ρωσικές δυνάμεις απέναντι στους Ουκρανούς αμάχους. Για την γερμανική εφημερίδα «MorgenPost», η σφαγή του Πούτιν είναι η φράση που περιγράφει τις θηριωδίες του ρωσικού στρατού στην ουκρανική πόλη.







Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «χασάπης» είναι σωστή, όπως σχολιάζει η πορτογαλική εφημερίδα «Público». «Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Πούτιν "εγκληματία πολέμου" και "χασάπη" και διερωτήθηκε: Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία;»

«Ο κόσμος βλέπει τώρα το αληθινό πρόσωπο της Ρωσίας», σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung» και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα ξέσπασμα παράλογης βίας και βαρβαρότητας εναντίον αθώων ανθρώπων. Και ο πρόεδρος Πούτιν δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για αυτά τα εγκλήματα. Η μοίρα εκατομμυρίων Ουκρανών πολιτών στα ανατολικά της χώρας δεν μπορεί να αφεθεί σε αυτό το απάνθρωπο κράτος».

ukkk


«Χάρη στον ηρωικό αγώνα της κυβέρνησης στο Κίεβο και εκατοντάδων χιλιάδων γενναίων Ουκρανών, η ελπίδα δεν έχει σβήσει και πλέον ο κόσμος μπορεί να δει το αληθινό πρόσωπο της Ρωσίας. Όποιος στη Δύση δεσμεύεται για την ειρήνη και την εξάλειψη της βίας στον κόσμο, πρέπει τώρα να καταλάβει: Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν με την διαπραγμάτευση της Δύσης με το καθεστώς Πούτιν. Η στρατηγική της ρωσικής κυβέρνησης προωθεί το αντίθετο: τον πόλεμο, την καταστροφή και την βαρβαρότητα. Όσοι ελπίζουν για ειρήνη και ανθρωπιά, πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διώξει τους εισβολείς από τη χώρα τους», εξηγεί η ελβετική εφημερίδα. «Το σίγουρο είναι ότι, με αυτές τις θηριωδίες γίνεται όλο και πιο δύσκολο να μην αποδεχτεί κανείς ως σωστή την πρόταση ότι «αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία».

«Ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου», επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα «Tagengesanzeiger». «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ύποπτος για εγκλήματα πολέμου... Μέχρι στιγμής κανείς δεν θέλει να εμπλακεί στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Η Δύση, όμως, πρέπει να υποστηρίξει την Ουκρανία με περισσότερα όπλα για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Η Ουκρανία αγωνίζεται επίσης για την ελευθερία μας. Και στην ουσία, η Ουκρανία δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με πόλεμο αλλά με αφανισμό, με γενοκτονία», προσθέτει το δημοσίευμα.



Ειδήσεις σήμερα:

Για «ιατρικό λάθος» με την κεταμίνη μιλά στην απολογία της η Πισπιρίγκου - Εισαγγελική έρευνα για την Ίριδα και τη Μαλένα

Αντιδράσεις στη Γερμανία για τη φιλορωσική πορεία στο Βερολίνο - Δεκάδες οχήματα με ρωσικές σημαίες και το σύμβολο «Ζ»

Μαζικό τάφο στην Μπούκα δείχνουν δορυφορικές εικόνες - «Όποιον έβλεπαν μπροστά τους τον πυροβολούσαν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης