Ο πόλεμος στην Ουκρανία «αλλάζει την κουλτούρα της μνήμης του Β΄ Π. Πολέμου στη Γερμανία» λέει ιστορικός

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «αλλάζει την κουλτούρα της μνήμης του Β΄ Π. Πολέμου στη Γερμανία» λέει ιστορικός

Για πολύ καιρό τα 27 εκατομμύρια νεκροί στη Σοβιετική Ένωση εξισώνονταν με τα θύματα της Ρωσίας, τώρα όμως κατανοούν αρκετοί πως αυτό ήταν «παρανόηση», λέει η Τάνια Πέντερ

stalin_dien_pobedi
Η κουλτούρα της μνήμης για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία αλλάζει εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμά η ιστορικός Τάνια Πέντερ του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.

Την 77η επέτειο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, η καθηγήτρια ανατολικοευρωπαϊκής ιστορίας ανέφερε πως για πολύ καιρό τα 27 εκατομμύρια νεκροί στη Σοβιετική Ένωση εξισώνονταν με τα θύματα της Ρωσίας. Τώρα αρκετοί κατανοούν πως αυτό ήταν «παρανόηση», εκτίμησε: στον νικηφόρο πόλεμο εναντίον του εθνικοσοσιαλισμού συμμετείχαν επίσης Λευκορώσοι, Ουκρανοί και πολλοί άλλοι λαοί.

Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εορτάζεται στις περισσότερες άλλες χώρες την 8η Μαΐου. Στη Μόσχα, τιμάται την 9η Μαΐου με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Πάντα σύμφωνα με την κυρία Πέντερ, ο πόλεμος στην Ουκρανία «βασικά προβάλλεται στον πληθυσμό της Ρωσίας ως η συνέχεια του πολέμου εναντίον του φασισμού και των ναζί». Όμως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, συνέχισε, όταν ο πληθυσμός της Ρωσίας κατανοήσει «τα φρικτά εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος του άμαχου πληθυσμού εν ονόματί του και εν ονόματι της υποτιθέμενης μάχης εναντίον του φασισμού στην Ουκρανία».

Η ζημιά που μπορεί να κάνει αυτό στο ιστορικό σημείο αναφοράς, της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ, μπορεί να είναι πολύ ευρύτερη. «Θα μπορούσε να βυθίσει το ρωσικό έθνος σε κρίση ταυτότητας», εκτίμησε. «Υπάρχουν επίσης μεταβολές στην κουλτούρα της μνήμης που γίνονται πλέον ορατές στη Γερμανία», εκτίμησε η ιστορικός.

Ένδειξη αυτής της τάσης χαρακτήρισε το γεγονός της βεβήλωσης μνημείων για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο με αντιρωσικά συνθήματα.

«Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διαχωρίζονται. Τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης στην προσπάθεια να νικηθεί ο εθνικοσοσιαλισμός, για τα οποία οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες, δεν μπορούν να υποτιμώνται» εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, πρόσθεσε η κυρία Πέντερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Η αντίδραση της Άμπερ Χερντ όταν ο Τζόνι Ντεπ πήγε να την πλησιάσει στο δικαστήριο!

Σε κίνδυνο φτώχειας οι μονογονεϊκές οικογένειες στην Ελλάδα

Συνέδριο νέας εποχής ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης