Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι εγκατέλειψαν άδειες τις γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου!

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι εγκατέλειψαν άδειες τις γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου!

Οι Γερμανοί επιχειρούν να γεμίσουν τώρα τις αποθήκες φυσικού αερίου τις οποίες διαχειριζόταν ως την εισβολή στην Ουκρανία η ρωσική Gazprom -  Πάνω από τα 111 δολάρια η MWh - Νέα άνοδος για το πετρέλαιο, πάνω και ο άνθρακας-  Πελάτες εκτός Ευρώπης ψάχνει ο Πούτιν - Αποθεματοποιούν ρωσικό πετρέλαιο ακόμα και στη Νότια Αφρική

oil-pipes-0
Εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη,μετά από τις συνεχείς αυξήσεις στις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα γράφει το Bloomberg.

Την Πέμπτη, το πετρέλαιο κατέγραψε μικρή αύξηση παραμένοντας στα επίπεδα λίγο πάνω από τα 110 δολάρια ανά βαρέλι στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού πρώτα έφτασε στα 114 δολάρια ανά βαρέλι μετά από την άρνηση του ΟΠΕΚ να αυξήσει αισθητά την παραγωγή προκειμένου να καλύψει την στενότητα που προκαλεί στην αγορά το σχεδιαζόμενο εμπάργκο στο ρωσικό αργό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άδειες οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου - Τις διαχειρίζονταν Ρώσοι

Νέα άνοδο, σχεδόν 7% καταγράφηκε και στην τιμή του φυσικού αερίου, που έκλεισε στην ευρωπαϊκή αγορά στα 111 ευρώ ανά MWh. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη από την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι ξεκινά την διαδικασία «γεμίσματος» του τεράστιου αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου Rehden, τον οποίον εγκατέλειψε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, στην προσπάθειά της να θωρακιστεί έναντι του κινδύνου διακοπής της προμήθειας αερίου από τη Μόσχα 
Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της εγκατάστασης που διόρισε το γερμανικό κράτος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το Rehden έχει χωρητικότητα περίπου 4 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ωστόσο προμηθεύτηκε μικρές ποσότητες τον χειμώνα. Ο Γερμανός επικεφαλής τόνισε ότι είναι σαφές πως η εγκατάσταση θα πρέπει να γεμίσει εν όψει του ερχόμενου χειμώνα. Υπενθυμίζεται ότι η κρίση του φυσικού αερίου ξεκίνησε όταν το καλοκαίρι του 2021 έγινε γνωστό ότι οι γερμανικές αποθήκες - την διαχείρση των περισσοτέρων είχε η Gazprom -  ήταν σχεδόν άδειες...

Αυτή τη στιγμή, η πληρότητα στο χώρο αποθήκευσης διαμορφώνεται μόλις στο 0,6%, ποσοστό ασήμαντο μπροστά  στον μέσο όρο του 36% που ισχύει για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Πάνω και ο άνθρακας

Σύμφωνα με το Bloomberg, σημαντική άνοδο κατέγραψε και ο άνθρακας, μετά από την επιβολή εμπάργκο από την Ένωση στη ρωσική παραγωγή, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Την ίδια στιγμή, Βρετανία και Κίνα συμφώνησαν σε ένα σχέδιο - που δεν δημοσιοποιήθηκε - με στόχο να μειώσουν στο ελάχιστο την εξάρτηση των χωρών της Ασίας από το ρωσικό πετρέλαιο, μέσω της ανάπτυξης της «πράσινης ενέργειας».

Ωστόσο, πρόκειται για μακροπρόθεσμα πλάνα, που δεν επηρεάζουν τις κινήσεις των μεγάλων χωρών της Ασίας - όπως η Ινδία, που σπεύδει να επωφεληθεί από τις μεγάλες εκπτώσεις που παρέχει η Ρωσία, μετά από τις Δυτικές κυρώσεις, προκειμένου να διαφοροποιήσει το προφίλ των εξαγωγών της, καθώς η Ευρώπη σχεδιάζει την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου το 2023.

Τα «βάσανα» του Πούτιν με τις πετρελαιοπηγές

Ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς,ο Ματ Σμιθ της Kpler, είπε στο Insider.com ότι «από τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η Ρωσία θα μπορούσε να πέσει στα 8 εκατομμύρια μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, μετά από την διακοπή των εξαγωγών στην Ευρώπη».

Κλείσιμο
Μία τέτοια εξέλιξη προβλεπόταν για το 2030, καθώς η Ευρώπη ούτως ή άλλως - και ανεξαρτήτως της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία - προετοίμαζε την μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια».

«Η Κίνα είναι η μεγάλη ελπίδα για τη Ρωσία, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο με το Πεκίνο να απορροφά όλη την ποσότητα πετρελαίου που θα πήγαινε στην Ευρώπη», είπε ο ίδιος αναλυτής για να συμπληρώσει αυτό που πολλοί αγνοούν: ότι η μείωση της παραγωγής, που θα σήμαινε την αδρανοποιηση κάποιων εγκαταστάσεων σε περιοχές με δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, όπως η Σιβηρία, θα μπορούσε ακόμα και να καταστρέψει τα πετρελαϊκά αποθέματα.

Πάντως, πέρα από την Ινδία και την Κίνα,οι αναλυτές μιλούν και για αποθεματοποίηση ρωσικού πετρελαίου και στη Νότια Αφρική, το διάστημα μετά από την εισβολή στην Ουκρανία.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανασύρεται από το αρχείο η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη μήνυση Βγενόπουλου στη Βασιλική Θάνου

Τουλάχιστον 39.000 άνθρωποι έχουν κερδίσει τη ζωή τους χάρη στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, λέει ο Τσιόδρας

Τι περιλαμβάνει το πακέτο που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης - Ενίσχυση και για καταναλώσεις πάνω από τις 300 KwH

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης