Ερντογάν: Ο Οσμάν Καβαλά είναι ο Σόρος της Τουρκίας

Ερντογάν: Ο Οσμάν Καβαλά είναι ο Σόρος της Τουρκίας

Πριν από λίγες ημέρες ο ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά, ο οποίος δικαζόταν στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος και τα γεγονότα του Πάρκου Γκεζί το 2013, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη

erdogan_main
«Αυτός ο άνθρωπος είναι ο Σόρος της Τουρκίας» δήλωσε, σε προκλητικό τόνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο ημέρες μετά την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά σε ισόβια, απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Δύση.

Κατά την ομιλία του σε εκπροσώπους των ΜΚΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε χαρακτηρστικά: «Το δικάστικο μας Σώμα πήρε την τελική απόφαση για αυτόν και αυτή η απόφαση ενόχλησε κάποιους. Λυπάμαι αλλά υπάρχει νόμος σε αυτή τη χώρα. Υπάρχει δικαστική εξουσία».

Ο ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά, ο οποίος δικαζόταν στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και τα γεγονότα του Πάρκου Γκεζί το 2013, με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Οι δικαστές ανακοίνωσαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ώρα.

Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη.

Ο Καβαλά δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.

Η παρατεταμένη φυλάκιση του γεννημένου στο Παρίσι Καβαλά, χωρίς να υπάρχει καταδίκη, έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών από κυβερνήσης της Δύσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Καβαλά συνελήφθη για πρώτη φορά κατά την είσοδό του στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2017. Επί του παρόντος κρατείται σε φυλακή στη Σηλυβρία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «πολιτικά υποκινούμενη». Παράλληλα, έχει δηλώσει ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξεις ότι η Καβαλά έπαιξε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η οποία προωθήθηκε από μια ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οδήγησε στο θάνατο 241 ανθρώπων.

Οι ΗΠΑ καλούν την Άγκυρα να αφήσει ελεύθερο τον Καβαλά

Η διπλωματία των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένη και απογοητευμένη» για την καταδίκη του Τούρκου μαικήνα Οσμάν Καβαλά, που κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ισόβια κάθειρξη.

«Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους του δικαίου», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

«Καλούμε ξανά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά», τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ειδήσεις σήμερα

41 υπερπτήσεις από Σάμο, Ίμια, Κάλυμνο μέχρι Ρόδο και Καστελόριζο: Τουρκικά μαχητικά έκαναν «σουρωτήρι» τον ελληνικό εναέριο χώρο

Ενεργειακή κρίση: «Μπλοφάρει» η Ρωσία με το φυσικό αέριο;

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Τα μηνύματα που έστειλε η Ρούλα Πισπιρίγκου σε γιατρούς μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης