Εκλογές στη Γαλλία: Οι πολίτες φωνάζουν, η Λε Πεν καραδοκεί και ο Μακρόν κάνει «μασάζ» στους αγανακτισμένους

Εκλογές στη Γαλλία: Οι πολίτες φωνάζουν, η Λε Πεν καραδοκεί και ο Μακρόν κάνει «μασάζ» στους αγανακτισμένους

Σαφείς υπαινιγμοί από τον Γάλλο πρόεδρο ότι είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει ακόμη και σε μια μεταρρύθμιση-σημαία του προγράμματός του, το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση

macron_Le_pen_art
Υπό την πίεση της μικρής δημοσκοπικής διαφοράς του από τη Μαρίν Λε Πεν (Μακρόν: 54%, Λε Πεν: 46% σύμφωνα με την OpinionWay-Kéa Partners για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos), ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται ιδιαίτερα διαλλακτικός. Εν όψει του δεύτερου και καθοριστικού γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 24 Απριλίου, ο εν ενεργεία Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας. Με δεδομένο ότι η επικράτησή του δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη, ο Μακρόν αφήνει σαφείς υπαινιγμούς ότι είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει ακόμη και σε μια μεταρρύθμιση-σημαία του προγράμματός του, το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να αυξήσει το όριο από τα 62 στα 65 χρόνια, ενώ, αντιθέτως, η ακροδεξιά και λαϊκίστρια Μαρίν Λε Πεν, η οποία διεκδικεί την προεδρία με αξιώσεις, υπόσχεται πως, όχι μόνο θα διατηρήσει το τρέχον όριο συνταξιοδότησης στα 62, αλλά θα θεσμοθετήσει τη θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη ακόμη και για άτομα κάτω των 60 ετών, εφόσον διαθέτουν ένσημα τα οποία πιστοποιούν ότι άρχισαν να εργάζονται πριν συμπληρώσουν το 20ο έτος της ηλικίας τους.

«Είμαι έτοιμος να τροποποιήσω το χρονοδιάγραμμα και να δηλώσω ότι δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έως το 2030 εάν νιώσω ότι αυτό το ζήτημα απασχολεί υπερβολικά τους πολίτες» λέει τώρα ο Μακρόν. Εξηγώντας πως, ενώ η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι επιβεβλημένη, ο ίδιος θα έβλεπε πιθανό έναν συμβιβασμό και αντί για τα 65, να καθιερωθεί η ηλικία των 64 ετών.

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας θα τιναχτεί στον αέρα μακροπρόθεσμα, καθώς παρατείνεται το προσδόκιμο ζωής. Εφόσον όσοι εργάζονται υφίστανται κρατήσεις ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις όσων έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας λόγω προχωρημένης ηλικίας, η προοπτική για τα ταμεία είναι δυσοίωνη. Η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν προέβλεπε ότι το όριο ηλικίας θα αυξανόταν από το 2024 κατά 4 μήνες κάθε χρόνο, με τελικό στόχο τα 65 έτη ως το 2032.

Το συνταξιοδοτικό αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στη διάρκεια της πενταετούς πρώτης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έδειξαν ξεκάθαρα στον Μακρόν ότι η μεταρρύθμιση που ο ίδιος θεωρεί απολύτως απαραίτητη ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη μεγάλη μερίδα των Γάλλων.

Γι' αυτό και στην παρούσα φάση, κατά την οποίαν η άμεση προτεραιότητα είναι η επανεκλογή του, ο Μακρόν καταβάλλει προσπάθειες κατευνασμού των αγανακτισμένων Γάλλων, κυρίως εκείνων που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά και μορφωτικά στρώματα, δηλαδή τη μερίδα πολιτών η οποία είναι περισσότερο επιρρεπής στη δημαγωγία.

Ο Μακρόν, ενώ πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών ασχολήθηκε ελάχιστα με την προεκλογική εκστρατεία, για το δεύτερο γύρο έχει ξεκινήσει περιοδεία, ώστε να έρθει σε όσο το δυνατόν πιο άμεση επαφή με το γαλλικό λαό. «Εάν θέλω να ενώσω τον κόσμο, θα πρέπει να ακούσω αυτά που έχουν να μου πουν εκεί έξω» λέει ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εστίασε στην προσπάθεια ανακοπής του ρεύματος υπέρ της Λε Πεν, επισκεπτόμενος την περιφέρεια και δη τις περιοχές όπου η αντίπαλός υπερτερεί.

Κλείσιμο
Αυτό όμως σημαίνει ότι ο Μακρόν ακούει έντονα παράπονα και γίνεται στόχος της λαϊκής δυσαρέσκειας, με αιχμή το δυσβάστακτο πλέον κόστος ζωής για την κατώτερη και τη μεσαία τάξη της γαλλικής κοινωνίας. Οι πολίτες φωνάζουν στον Μακρόν «μας έχετε γονατίσει», «γιατί δεν στηρίζετε τους φτωχούς;», «γιατί υπάρχουν ελλείψεις εξοπλισμού και φαρμακευτικού υλικού, γιατί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι επαρκές στα νοσοκομεία;», «πώς σκοπεύεις να αυξήσεις κατά τρία χρόνια το όριο ηλικίας για σύνταξη ενώ υπάρχουν τόσοι πολλοί άνεργοι;»


Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Μακρόν μοιάζει να φτάνει στα όρια του και να χάνει προς στιγμήν την ψυχραιμία του, καθώς η αντιπαράθεση με τους θυμωμένους πολίτες -και ιδιαίτερα όσους έχουν αποφασίσει ήδη ότι ψηφίζουν Λε Πεν- είναι εξ ορισμού απρόβλεπτη. Παρόλ' αυτά, εκείνος επιμένει ότι ο στόχος του είναι να ενώσει τους Γάλλους, για τους οποίους διαπιστώνει ότι σήμερα είναι διχασμένοι. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με καθέναν από τους υπόλοιπους 10 υποψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας, οι οποίοι αποκλείστηκαν από το β' γύρο.

«Είμαι ο Πρόεδρος της Γαλλίας και θέλω να συζητώ με όλους. Η χώρα μας είναι διχασμένη» είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν. Ο οποίος, σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση της εταιρείας OpinionWay-Kéa Partners για τη Les Echos, δείχνει ότι ο νυν Πρόεδρος θα επανεκλεγεί εν τέλει, καθώς προηγείται της Λε Πεν με 8 ποσοστιαίες μονάδες (54% ο Μακρόν, 46% η Λε Πεν).

Η τελική έκβαση των εκλογών εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: 1) Το τι θα επιλέξουν όσοι στον α' γύρο δεν δήλωσαν προτίμηση σε κανέναν από τους δύο τελικούς μονομάχους και 2) το ποσοστό αποχής. Ως προς το πρώτο, ήδη ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ως ο πρώτος επιλαχών του α' γύρου, καίτοι ριζοσπάστης αριστερός, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν τον Μακρόν, μόνο και μόνο επειδή η Μαρίν Λε Πεν στην εξουσία θα ήταν καταστροφή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, επί του παρόντος, μόνο το 43% των οπαδών του δηλώνει ότι θα ψηφίσει Μακρόν, υπακούοντας στην προτροπή του Μελανσόν.

Όσο για την αποχή, εκφράζονται φόβοι ότι θα αγγίξει το 30% στον δεύτερο γύρο, καθώς μια ικανή μερίδα ψηφοφόρων φέρεται αποφασισμένη να παρακάμψει το δίλημμα «Μακρόν ή Λε Πεν», επιλέγοντας να μη προσέλθει καν στην κάλπη.


Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Στους 22 βαθμούς θα φτάσει σήμερα ο υδράργυρος - Η πρόγνωση μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα

Έναν 62χρονο άνδρα αναζητάει η αστυνομία για τους πυροβολισμούς στο μετρό του Μπρούκλιν

Η άσεμνη φράση του Σοϊλέδη στο Survivor που εξόργισε την Ασημίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης