Κολομβία: Ο υποψήφιος της αριστεράς δεσμεύεται εγγράφως ότι δεν θα προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις

Κολομβία: Ο υποψήφιος της αριστεράς δεσμεύεται εγγράφως ότι δεν θα προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις

O Γουστάβο Πέτρο υποσχέθηκε ότι δεν θα κατασχεθούν «τα πλούτη και τα αγαθά» των Κολομβιανών εάν γίνει αρχηγός του κράτους - Yπέγραψε χθες σε συμβολαιογραφικό γραφείο της πρωτεύουσας έγγραφο με το οποίο εγγυάται, ενόρκως, πως θα σεβαστεί το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία

gustavo_petro_colombia
Ο υποψήφιος της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές στην Κολομβία, φαβορί της αναμέτρησης κατά τις δημοσκοπήσεις, ο Γουστάβο Πέτρο, δεσμεύθηκε χθες Δευτέρα, υπογράφοντας έγγραφο ενώπιον συμβολαιογράφου μπροστά στις κάμερες, να μην προχωρήσει σε καμία εθνικοποίηση, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές και να αποκρούσει τις κατηγορίες του βασικού αντιπάλου του και επικριτών του.

Ο γερουσιαστής, άλλοτε αντάρτης, υπέγραψε χθες σε συμβολαιογραφικό γραφείο της πρωτεύουσας έγγραφο με το οποίο εγγυάται, ενόρκως, πως θα σεβαστεί το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία εάν εκλεγεί πρόεδρος, είτε στον πρώτο γύρο, την 29η Μαΐου, ή στον δεύτερο, στα μέσα Ιουνίου.

Συνοδευόμενος από την υποψήφια αντιπρόεδρό του, την οικολόγο Φράνσια Μάρκες, ο κ. Πέτρο υποσχέθηκε ότι δεν θα κατασχεθούν «τα πλούτη και τα αγαθά» των Κολομβιανών εάν γίνει αρχηγός του κράτους.

Παρά τη χειρονομία του αυτή πάντως, ειδικοί επισήμαναν ότι το έγγραφο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ούτε αποκλείει το ενδεχόμενο να αποφασίσει πράγματι εθνικοποιήσεις, κάτι που επιτρέπει το Σύνταγμα εάν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και συνοδεύονται από την καταβολή αποζημιώσεων.



Κλείσιμο
Επικρατέστερος νικητής των προεδρικών εκλογών, ο γερουσιαστής, 61 ετών, έχει θορυβήσει οικονομικούς παράγοντες, τις αγορές και μέρος του εκλογικού σώματος, υποσχόμενος φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα που έχει γνωρίσει σχεδόν αποκλειστικά οικονομικά φιλελεύθερες και πολιτικά και κοινωνικά συντηρητικές κυβερνήσεις.

Για τον υποψήφιο της δεξιάς Φεδερίκο Γκουτιέρες, ο αντίπαλός του είναι «αυταρχικός λαϊκιστής» που διάκειται ευνοϊκά έναντι των κρατικοποιήσεων. Τον συγκρίνει συχνά με τον θανόντα πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

Ο κ. Πέτρο, που προτείνει αυξήσεις των φόρων για τους πλουσιότερους Κολομβιανούς και τον «εκδημοκρατισμό» της πρόσβασης στην έγγεια ιδιοκτησία και στις πιστώσεις, απορρίπτει τις συγκρίσεις αυτές, που κρίνει πως είναι «ψευδείς και δυσφημιστικές».

Μετά τις εσωκομματικές ψηφοφορίες στην Κολομβία, τη 13η Μαρτίου, όταν ο κ. Πέτρο ήταν ο υποψήφιος που έλαβε μακράν τις περισσότερες ψήφους, περίπου 4,4 εκατομμύρια, ο κ. Γκουτιέρες κάλεσε να σχηματιστεί γύρω του κοινό μέτωπο εναντίον του υποψηφίου της κολομβιανής αριστεράς.


Ειδήσεις σήμερα:

Το σχέδιο για την ακρίβεια: Ρεύμα σε τιμές προ κρίσης από τον Μάιο

Μακρόν: Με ανοιχτό πουκάμισο που αποκαλύπτει το δασύτριχο στήθος του σε νέες «παρασκηνιακές» φωτογραφίες

Επίδομα βενζίνης: Ανοίγει σε λίγες ημέρες η πλατφόρμα, πώς θα κάνετε την αίτηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης